Directorul general al CFR SA Alexandru Simu este urmărit penal de DNA pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la uzurparea funcţiei,, anunţă DNA. În acelaşi dosar erat urmărit penal şi directorul general adjunct tehnic Petru Ceşa, acuzat de abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei. Cei doi sunt acuzaţi că au concediat o angajată pe care o suspectau că ar fi dezvăluit în spaţiul public ilegalităţi comise de ei.
”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii:
SIMU-ALEXANDRU ION, director general interimar al Companiei Naţionale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de: instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
instigare la uzurparea funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, CEŞA PETRU, director general adjunct tehnic în cadrul Companiei Naţionale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de: - abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, - uzurparea funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, anunţă DNA luni.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă că, cursul lunii aprilie 2022, suspectul Ceşa Petru, la instigarea lui Simu, şi-ar fi arogat atribuţiile funcţiei de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deţinea această funcţie sau o împuternicire în acest sens şi a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timişoara.
”Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu-Alexandru Ion, suspectul Ceşa Petru ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcţii de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA. După apariţia în spaţiul public a uneia dintre acele decizii, suspectul Ceşa Petru, la instigarea celuilalt, în urma unei cercetări disciplinare formale, ar fi emis două decizii prin care unei subordonate, bănuită că ar fi remis presei documentul respectiv, i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii, motivând că „angajata nu a reuşit să-şi dovedească nevinovăţia””, precizează DNA.
Acţionând în această manieră, cei doi directori ar fi urmărit să dea un exemplu celorlalţi angajaţi din subordine pentru ca pe viitor suspecţii să nu se mai vadă expuşi „riscului” ca publicul, prin intermediul presei, să cunoască diferite aspecte nelegale/legale din actul de conducere al CNCF CFR SA, explică DNA.
Suspecţilor Ceşa Petru şi Simu-Alexandru Ion li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.