Directorul executiv adjunct al APIA Constanţa, Panait Şamata, este urmărit penal de procurorii DNA pentru că ar fi falsificat documente în numele unor fermieri, fără ca aceştia să ştie, ca să obţină fonduri europene, faptele fiind comise în perioada când el era consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Tulcea. Anchetatorii susţin că Şamata a luat astfel fonduri europene şi naţionale nerambursabile de peste 24.000 de lei.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Panait Şamata, la data faptelor consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Tulcea – Centrul Local Baia, în prezent director executiv adjunct APIA Constanţa, pentru folosire de documente false, inexacte ori incomplete în vederea obţinerii de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi fals intelectual, în formă continuată.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2011-2012, Panait Şamata, în calitate de consilier superior în cadrul APIA Tulcea – Centrul Local Baia, a falsificat mai multe înscrisuri sub semnătură privată (cereri, angajamente şi declaraţii) pe care le-a completat şi semnat în numele a doi fermieri fără acordul sau ştiinţa lor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“De asemenea, în acelaşi context, suspectul, în calitate de funcţionar public, a falsificat acte oficiale cu prilejul întocmirii lor, prin consemnarea faptului că fermierii respectivi s-au prezentat, au completat şi semnat cererile depuse la sediul A.P.I.A. Tulcea - Centrul Local Baia. Ulterior, toate înscrisurile falsificate au fost folosite de acelaşi consilier, prin înregistrarea şi includerea lor, cu rea-credinţă, în procedurile de aprobare subvenţii agricole pentru perioada 2011-2012”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii anticorupţie au precizat că demersurile lui Panait Şamata au avut ca finalitate obţinerea pe nedrept, scriptic pe numele unuia dintre cei doi fermieri, a sumei totale de 24.516 lei, reprezentând fonduri europene şi naţionale nerambursabile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.