Curtea Constituţională a decis, miercuri, că facilităţile fiscale introduse de PSD în legea pentru aprobarea Hotărârii de Guvern privind amânarea ratelor sunt neconstituţionale. Actul normativ nu a respectat principiului bicameralismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Curtea Constituţională a dezbătut, miercuri, obiecţia de neconstituţionalitate privind prevederile Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Obiecţia a fost formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, după de social-deocraţii au introdus în lege numeroase facilităţi fiscale.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori este neconstituţională, în ansamblul său, fiind contrară principiului bicameralismului, prevăzut de art.61 alin.(2) din Constituţie”, a transmis CCR.

Lliderul PSD, Marcel Ciolacu, anunţa, la momentul dezbaterii legii, că au fost ”corectate” ordonanţele Guvernului PNL.

Ciolacu a prezentat amendamentele votate în comisiile de specialitate şi care au intrat la votul final:

- eliminarea dobânzii la dobândă pentru toate tipurile de credit;

- posibilitatea ca şi restanţierii – care sunt cei mai vulnerabili - să beneficieze de amânarea ratelor;

- extinderea măsurilor de amânarea a ratelor la creditele bancare şi pentru firmele ale căror venituri s-au diminuat cu 15% din cauza crizei (nu cu 25% aşa cum prevăzuse Guvernul PNL);

- posibilitatea amânării ratelor, cu până la 18 luni, pentru producătorii agricoli ale căror culturi au fost compromise anul acesta din cauza secetei;

- extinderea, până la 25 octombrie, a termenului de plată pentru impozitului pe profit;

- acordarea unei bonificaţii de 10% tuturor firmelor care achită la scadenţele normale impozitul de profit (corectând discriminarea făcută de PNL).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.