Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are pe ordinea de zi a şedinţei de marţi solicitarea fostului procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi de recunoaştere a gradului profesional corespunzător pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceasta în condiţiile în care ministrul Justiţiei Tudorel Toader afirma că, urmare a OUG privind legile justiţiei, Laura Codruţa Kovesi, dacă are gradul de procuror la Parchetul de pe lângă tribunal, nu poate rămâne la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost numită de procurorul general Augustin Lazăr în luna iulie.
”Nota Direcţiei resurse umane şi organizare nr. 21368/2018 privind cererea doamnei procuror Laura Corduţa Kovesi de recunoaştere a gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se află pe ordinea de zi a şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM.
Şedinţa are loc, marţi, cu începere de la ora 9.30.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În 11 iulie, procurorul general, Augustin Lazăr, a decis delegarea Laurei Codruţa Kovesi,revocată de la conducerea DNA, în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând cu aceeaşi dată.
La jumătatea lunii octombrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader afirma că, urmare a OUG adoptate de Guvern pentru modificarea legilor justiţiei, Laura Codruţa Kovesi, dacă are gradul de procuror la Parchetul de pe lângă tribunal, nu poate rămâne la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
”Spuneţi că acest fapt (numirea Codruţei Kovesi la Parchetul ICCJ - n.r.) este o sfidare, eu nu vă contazic, dar domnul Lazăr poate spune că e normal, că valorifică bogatele experienţe dobândite în managementul parchetelor de rang înalt. Pentru procurorii de la DNA, DIICOT sunt nişte condiţii, de vechime în profesie, să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună conduită, să aină o pregătire bună ş.a.m.d., la procurorii PICCJ nu era prevăzut decât criteriul vechimii în muncă, niciun alt criteriu care să completeze vechimea. Prin OUG, am introdus un alineat nou în care spunem că, pentru a fi numiţi în cadrul PICCJ, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o pregătire bună profesională, o conduită morală ireproşabilă şi gradul profesional egal cu cel corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel", a mai declarat ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader a precizat că un procuror nu poate ajunge în vârful ierarhiei dacă nu a parcurs toate treptele - parchet pe lângă judecătorie, parchet pe lângă tribunal, parchet pe lângă curte de apel şi PICCJ.
”Cazul pe care-l spuneţi (al Codruţei Kovesi - n.r.), nu ştiu. Dacă are gradul de tribunal, nu poate să rămână la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru simplul motiv că ar sări de la tribunal peste Curtea de Apel şi s-ar duce la Parchetul de pe lângă Înalta Curte", a spus ministrul Justiţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.