Consiliul Superior al Magistraturii a comentat, miercuri, intenţia Guvernului de a plafona pensiile speciale şi de a le impozita pe cele mai mari de 10.000 de lei şi susţine că este o formă mascată de eliminare a acestora. Măsurile preconizate contravin principiului independenţei justiţiei, fiind neconstituţionale, mai spun magistraţii care anunţă că vor sesiza organismele internaţionale şi CCR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În majoritatea statelor este instituită obligaţia constituţională de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, în acord cu jurisprudenţa europeană în materie. În jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cu referire şi la decizii ale instanţelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant şi fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale”, a transmis, miercuri, CSM, referitor la intenţia Guvernului de a plafona pensiile speciale şi dea le impozita pe cele care depşesc 10.000 de lei.

CSM susţine că măsurile preconizate ”contravin principiului independenţei justiţiei” şi ”ar diminua beneficiul şi cuantumul pensiilor magistraţilor, reprezentând o eliminare mascată a acestora”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Garantarea existenţei, stabilităţii şi cuantumului pensiei magistraţilor este un corolar al dispoziţiilor legislative speciale privind statutul magistraţilor, inclusiv al celor care instituie incompatibilităţi şi interdicţii pe care legea le stabileşte în sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei. Subliniem că potrivit art. 125 şi art. 132 din Constituţia României, funcţia de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”, au mai transmis reprezentanţii CSM.

Aceştia susţin că nu poate fi ignorat faptul că la nivel infraconstituţional, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor stabileşte o serie de incompatibilităţi şi interdicţii pentru judecători şi procurori, cum ar fi cele de a desfăşura activităţi comerciale, de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altă natură, de a avea calitatea de asociat sau membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome ori de a avea calitatea de membru al unui grup de interes economic.

”Trebuie reamintit că independenţa justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraţilor, precum şi apărarea acesteia, ca parte integrantă a stabilităţii lor financiare, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii şi care impune obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au, fiindu-le interzise activităţi ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le ofere după pensionare menţinerea unui nivel de viaţă cât mai apropiat de cel avut în timpul activităţii, aspecte tranşate în repetate rânduri în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, se mai arată în comunicatul CSM.

Magistraţii reamintesc şi faptul că documentele internaţionale stabilesc, printre alte importante măsuri pe care statele membre urmează să le adopte, şi pe aceea de a veghea ca statutul şi remuneraţia judecătorilor şi procurorilor să fie pe măsura demnităţii profesiei lor şi a responsabilităţii pe care şi le asumă.

”Consiliul Superior al Magistraturii reiterează că statutul constituţional al magistraţilor, statut dezvoltat prin lege organică şi care cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentală. Apărând independenţa judecătorilor şi procurorilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului pentru a cărui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaţionale şi a Curţii Constituţionale cu un conflict juridic de natură constituţională”, a mai transmis CSM.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, luni, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că s-a convenit ”de principiu” să se impoziteze pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei, dar şi să se limiteze numărul de călătorii gratuite cu trenul de care beneficiază studenţii din România.

Forma finală a măsurilor va fi stabilită înainte de rectificarea bugetară.

Teodorovici susţine că aceste măsuri nu se iau din lipsă de bani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.