Preşedintele Klasu Iohannis am declarat marţi, la şedinţa de alegeri a CSM, că asaltul asupra justiţiei a fost oprit, dar răul făcut trebuie remediat. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii că nu doreşte să se implice în Justiţie, deşi este ”cel mai votat dintre politicieni”, de aceea nu va participa la prezentarea bilanţului şi la alegerea noii conduceri. În replică, judecătoarea Gabriela Baltag i-a spus că tocmai le-a trasat ”recomandări care par imperative”. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a reunit marţi pe ordinea de zi fiind prezentarea raportului de activitate pentru anul 2019 şi alegerea noii conduceri, candidat la postul de preşedinte fiind judecătoarea Nicoleta Ţînţ. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu , a declarat, marţi, că aşteaptă de la noua conducere a CSM ca obiectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare să fie privite ”altfel” şi să fie luate ”în serios” toate problemele care trebuie rezolvate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Schimb de replici între Klaus Iohannis şi judecătoarea Gabriela Baltag, la CSM/ Iohannis: Niciun politician, nici cel mai ales din România, nu trebuie să se amestece în treburile justiţiei/ Baltag: Tocmai aţi rostit recomandări imperative pentru noi

CITEȘTE ȘI Predoiu, la sosirea la sediul CSM: Aştept de la noua conducere şi de la toţi membrii CSM să privim altfel la obiectivele MCV şi să luăm foarte în serios ceea ce este rezolvat

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

UPDATE - Judecătoarea Nicoleta Ţînţ candidează pentru postul de preşedinte al CSM, iar procurorul Tatiana Toader, pentru postul de vicepreşedinte.

UPDATE”Privind retrospectiv, anul 2019 va rămâne anul în care cetăţenii au protejat, prin votul lor, independenţa justiţiei şi buna sa funcţionare în cadrul unor demersuri sistematice de slăbire a sistemului judiciar. (...) Nu am ezitat ca în cursul mandatului să acţionez când s-a încercat destabilizarea sistemului de justiţie. Am utilizat toate mjloacele constituţionale, am oprit intrarea în vigoare a prevederilor nocive, m-am opus unei periclitări a funcţionării parchetelor, am organizat o largă dezbatere pe tema situaţiei din justiţie. (...)  Am reiterat an de an încrederea în sisemul de justiţie şi srijinul meu pentru întregul corp al justiţiei”,a declarat preşedintele la începutul discursului său.

 
”Asaltul asupra justiţiei a fost oprit, dar răul făcut trebuie reparat cât mai curând. Acest proces propune concursul real al CSM. În 2015, la prima particiare a unei şedinţe a CSM, am subliniat că instituţiile nu trebuie personalizate pentru că ele nu aparţin conducătorilor. Cred cu tărie că tensiunile interne, orgoliile sau interesele personale trebuie trecute în plan secund”,a afirmat preşedintele.
 
 
În opinia sa, CSM are un rol important în funcţionarea sistemului şi menţinerea unui echiibru, aşa că este necesar un echilibru chiar în interiorul CSM. 
”În acest an, atât în percepţia publică, unele dintre deciziile CSM au părut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM. Acivitatea Consiliului are o importantă componentă tehnică. Modul de funcţionare a Consiliului a ridicat uneori semne de întrebare”, a subliniat Iohannis.
 
El a adăugat că sunt necesre mecanisme de lucru care să asigure o abordare responsabilă în comunicarea publică. 
”O relaţie tensionată în CSM aduce deservicii sistemului judiciar”, a conchis şeful statului.

- Şedinţa este programată să înceapă la ora 11.00 şi are doar două puncte pe odinea de zi. O nouă şedinţă este programată pentru ora 14:30, având printre altele pe ordinea de zi cererea Adinei Florea de retragere a candidaturii pentru conducerea Secţiei speciale pentur cercetare a infracţiunilor în Justişie, trei cereri ale judecătoarei Camelia Bogdan de apărare a reputaţiei profesionale şi solicitarea procurorului Gheorghe Stan privind rezervarea unui post de procuror la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională a României.

La şedinţa de alegeri, primul punct este prezentarea Raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2019, iar al doilea este alegerea noii conduceri.

Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al CSM, Consiliul este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia. Preşedintele şi vicepreşedintele fac parte din secţii diferite.

CSM are 19 membri, 14 fiind aleşi – cu un mandat de 6 ani – doi reprezentanţi ai societăţii civile, cu aceeaşi durată a mandatului, dar şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Durata mandatului membrilor aleşi, judecători şi procurori şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, beneficiind de aceleaşi drepturi şi obligaţii.

În 2019, CSM a fost condus de judecătoarea Lia Savonea (preşedinte) şi de procurorul Nicolae-Andrei Solomon (vicepreşedinte). În 2018, CSM a fost condus de judecătoarea Simona Marcu şi de vicepreşedintele Codruţ Olaru.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat marţi dimineaţă participarea la şedinţa CSM.

La şedinţa din decembrie 2018, dar şi la cea din decembrie 2017 a participat  preşedintele Klaus Iohannis. Conform Legii de organizare şi functionare a CSM, şeful statului poate participa la şedinţa de alegeri fără a avea drept de vot.

Iohannis a spus, în 2018, că Justiţia independentă este cea mai importantă redută împotriva arbitrariului puterii, iar CSM trebuie să acţioneze împotriva atacurilor la independenţa magistraţilor indiferent de unde vin.

"Vă reasigur de sprijinul meu necondiţionat", a promis atunci şeful statului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.