Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis, luni, trimiterea în judecată a companiei Hexi Pharma pentru evaziune fiscală. De asemenea, sunt trimişi în judecată, pentru complicitate la spălare de bani, Panaitescu Miron Victor şi Erdei Attila, administratorii unor societăţi comerciale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

DNA a anunţat, luni, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a SC Hexi Pharma CO SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, dar şi a lui Panaitescu Miron Victor şi Erdei Attila, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

”În perioada 2012 – 2016, societatea S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. a evidenţiat în actele contabile operaţiuni fictive de achiziţii de servicii şi cheltuieli fictive care nu au avut la bază operaţiuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat şi respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA-ului de plată (prin interpunerea în relaţia comercială cu furnizorii reali a unor firme prin care s-a majorat în mod nejustificat preţul bunurilor achiziţionate)”, au anunţat, luni, procurorii DNA. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit acestora, în acelaşi context, în vara anului 2012, Erdei Attila a emis către SC Hexi Pharma CO SRL 6 facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 lei, plus TVA aferentă în sumă de 57.214 lei.

”Prin aceste demersuri, inculpata Sc Hexi Pharma CO SRL a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 916.739 lei, din care 366.694,4 lei reprezintă impozit pe profit şi 550.044,6 lei reprezintă taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal”, au mai anunţat procurorii.
În plus, potrivit rechizitoriului, în perioada iulie 2013 – decembrie 2015, ”Panaitescu Miron Victor l-a ajutat pe administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L., care între timp a decedat, să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 euro şi 9.875.717,45 lei, obţinute de acesta din urmă ca urmare a săvârşirii infracţiunii de delapidare”.

”În acest sens, între societăţile administrate de inculpatul Panaitescu Miron Victor şi două firme din Cipru controlate de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L, au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii. Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăţi de unde au fost la fel retrase în numerar, de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L”, se mai arată în rechizitoriu.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.553.392 lei. În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra mai multor bunuri imobile şi mobile ce aparţin SC Hexi Pharma co SRL şi altor persoane fizice şi juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii DNA anunţă că, faţă de CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD, Hatom Limited LTD, Dinu Flori, Ochinciuc Uliana şi Ochinciuc Radu, s-a dispus soluţia clasării.

În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată, de Parchetul General, pentru 340 de infracţiuni de înşelăciune, de uz de fals şi de participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, în vârstă de 41 de ani, a murit în 22 mai 2016, după ce a intrat cu maşina într-un copac, pe un drum judeţean, între localităţile Corbeanca şi Buftea.

În 12 mai 2016, Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare după această dată fiind făcută pe răspunderea managementului spitalelor.

Ministerul Sănătăţii a făcut publice atunci rezultatele ultimelor teste de concentraţie efectuate în cazul produselor Hexi Pharma, potrivit cărora substanţele active au fost diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată. Produsele testate au fost prelevate din unităţi sanitare din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov, iar analizele au fost efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM.

În ancheta din dosarul Hexi Pharma, procurorii au dispus să fie ridicate documente de la 300 de spitale.

Societatea Hexi Pharma a cerut, în 14 septembrie 2016, Tribunalului Bucureşti, ridicarea controlului judiciar şi implicit acces la sumele sechestrate în conturi, din moment ce la dosar a fost depusă o expertiză care ar arăta că produsele firmei au trecut testul eficacităţii, făcut la Institutul de Cercetare Cantacuzino.

Potrivit acelei expertize, "aproape în totalitate produsele Hexi Pharma sunt corespunzătoare din perspectiva eficacităţii”.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.