Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie şi-au manifesat, sâmbătă seară, indignarea faţă de lipsa de reacţie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca organism colectiv, în privinţa situaţiei magistraţilor din Polonia. Organizaţiile susţin că lipsa de reacţie este ”stupefiantă”. Sute de magistraţi români şi-au arătat până acum sprijinul pentru colegii din Polonia, iar judecătorul Andrea Chiş a fost la ”Marşul celor 1000 de robe” de la Varşovia.
”Subscrisele asociaţii salută Marşul celor 1000 de robe (marşul magistraţilor şi avocaţilor din întreaga Europă), desfăşurat astăzi, 10 ianuarie 2020, la Varşovia, exprimându-şi, şi pe această cale, solidaritatea faţă de colegii din Polonia. În sprijinul acestora, Biroul Executiv al Reţelei Consiliilor Judiciare din Europa a emis la 10 ianuarie 2020 o Declaraţie, reiterând că «independenţa judecătorilor este esenţială pentru garantarea drepturilor cetăţenilor Uniunii Europene, pentru respectarea reciprocă a valorilor comune ale Uniunii Europene, pentru încrederea reciprocă dintre judecătorii Uniunii Europene şi reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru recunoaşterea reciprocă a hotărârilor în Uniunea Europeană. Fără independenţa judiciară, Uniunea Europeană va înceta, în cele din urmă, să mai existe ca un spaţiu comun pentru democraţie şi statul de drept»”, au transmis, sâmbătă seară, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit magistraţilor, la 17 septembrie 2018, Reţeaua Consiliilor Judiciare din Europa a suspendat actualul Consiliu pentru Sistemul Judiciar din Polonia (KRS, echivalentul CSM din România) din calitatea de membru al Reţelei, deoarece a considerat că nu îndeplineşte condiţia de a fi ”independent faţă de puterea executivă din statul respectiv”, arătând expres, între altele, că ”majoritatea membrilor KRS (14 din 25) sunt fie membri ai Partidului Dreptate şi Justiţie, fie membri ai guvernului, fie sunt aleşi de Parlament la recomandarea Partidului Dreptate şi Justiţie, în cadrul KRS deciziile luându-se cu majoritate simplă”.
”În aceste condiţii, mai multe consilii judiciare din diverse state europene au reacţionat ieri şi astăzi în favoarea magistraţilor polonezi, inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova. Din nefericire, pe această listă nu se regăseşte Consiliul Superior al Magistraturii din România, a cărui majoritate nu a fost capabilă să acorde un simplu mandat de reprezentare doamnei judecător Andrea Chiş, prezentă la Marşul celor 1000 de robe de la Varşovia, susţinută cu titlu individual de sute de judecători şi procurori români, de subscrisele asociaţii şi de o minoritate din cadrul CSM”, au mai transmis magistraţii.
Otrivit acestora, lipsa de reacţie a Consiliului Superior al Magistraturii, ca organism colectiv, în privinţa situaţiei magistraţilor din Polonia, este stupefiantă, ”dar se înscrie în şirul unor atitudini nenumărate în care CSM a refuzat să-şi îndeplinească rolul de garant al independenţei justiţiei în România ori s-a manifestat cu întârziere, în momente de inutilitate evidentă, aşa cum a constatat, spre exemplu, ultimul Raport MCV”.
”În concluzie, observăm un regres considerabil al Consiliului Superior al Magistraturii din România, vizibil inclusiv prin nealegerea reprezentanţilor săi în cadrul Biroului Executiv al Reţelei Consiliilor Judiciare din Europa, în anul 2019”, au mai transmis magistraţii.
Sute de magistraţi români din Braşov, Bucureşti, Cluj, Iaşi, Neamt şiTârgovişte şi-au arătat, în ultimele zile, susţinerea faţă de magistraţii din Polonia care ar putea fi sancţionaţi dacă nu susţin reformele judiciare ale partidului aflat la putere.
Sute de judecători polonezi purtând robe au defilat, sâmbătă, la Varşovia, alături de judecători din alte ţări europene, în semn de protest faţă de legea care permite sancţionarea lor.
Mii de locuitori din Varşovia s-au alăturat cortegiului care a defilat de la Curtea supremă până la Parlament.
Luna trecută, parlamentul polonez a sfidat Bruxellesul şi a adoptat o lege care permite sancţionarea judecătorilor care se opun reformelor judiciare controversate. Textul a provocat critici violente în mediul judiciar, care se teme cu privire la independenţa sa, dar şi importante manifestaţii de stradă.
El a fost amendat, însă, ameninţă în continuare cu excluderea judecătorii care contestă competenţa magistraţilor desemnaţi de către un organism considerat politizat de către opoziţie.
Comisia Europeană (CE) a cerut autorităţilor europene să suspende procesul adoptării acestei legi. Legea ar putea încălca statul de drept şi valorile Uniunii Europene (UE).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.