Asistenta suspectată de mărturie mincinoasă în dosarul care vizează morţile suspecte ale unor pacienţi internaţi în secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului ”Sfântul Pantelimon” din Bucureşti a fost plasată sub control judiciar. Ea e acuzată că, în trei rânduri, la audieri, le-a ascuns procurorilor date pe care le are despre acest caz. Propunerea de arestare preventivă formulată de procurori pe numele medicilor inculpaţi în acest dosar se judecă joi după-amiază.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Asistenta din cadrul Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sfântul Pantelimon” Bucureşti cercetată de procurori pentru mărturie mincinoasă în formă continuată a fost plasată sub control judiciar, potrivit reprezentanţilor Parchetului.
 
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
”În sarcina acesteia s-a reţinut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 şi 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei”, afirmă anchetatorii.
 
Cele două doctoriţe inculpate în dosar pentru omor calificat cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei vor fi prezentate, joi după-amiază, instanţei de judecată care va judeca propunerea de aretare preventivă formulată de procurori în ceea ce le priveşte. Şedinţa de judecată va începe în jurul orei 14:30, la Tribunalul Bucureşti.
 
Trei persoane au fost reţinute, miercuri, în dosarul morţilor suspecte de la Spitalul ”Pantelimon”. Doi medici sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare, iar o asistentă de mărturie mincinoasă. Până acum, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.

Ancheta care vizează morţile suspecte ale pacienţilor din Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului ”Sfântul Pantelimon” este una foarte dificilă, spun anchetatorii, pentru că injectomatele, aparate prin intermediul cărora se administra pacienţilor noardrenalina care îi ţinea în viaţă, sunt folosite de aşa manieră încât nu se poate realiza o trasabilitate clară cu privire la utilizarea lor. Aşa se explică de ce, deşi se vorbeşte despre 17 decese în decurs de patru zile, deocamdată acuzaţiile aduse cadrelor medicale inculpate se referă la decesul unui singur pacient.

”Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină”, a declarat procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Iniţial s-a vorbit despre decesul a 20 de pacienţi în condiţii similare, apoi cifrele oficiale au arătat că, în perioada indicată în reclamaţie, 17 pacienţi au decedat în Spitalul ”Sfântul Pantelimon”. Oficial însă, acuzaţiile formulate de către procurori de referă la un singur pacient.

”Standardul unei acuzaţii în materie penală este unul foarte ridicat, nu ne putem juca cu aşa ceva. Până acum putem vorbi despre un pacient, un bărbat de 54 de ani. Ancheta este deosebit de dificilă pentru că aceste aparate, injectomatele care administrau noradrenalina nu erau alocate pe un anumit pacient, ci existau mişcări nedocumentate ale acestor aparate. Erau duse dintr-un salon în altul, mutate de la un pacient la altul în funcţie de necesităţi. Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate şi am putut ca, în baza acelei fotografii care a circulat şi în presă, să identificăm un anumit aparat şi un anumit pacient”, a explicat anchetatorul.

Alexandru Anghel a subliniat că în continuare se fac verificări cu privire la decesele altor pacienţi.

”Încă se fac investigaţii, nu putem spune nimic cu certitudine acum”, a afirmat Alexandru Anghel.

Asistenta reţinută este acuzată de mărturie mincinoasă în formă continuată, a precizat procurorul.

”În trei ocazii diferite a fost audiată şi a dat declaraţii neconforme cu realitatea, sau nu a spus tot ce ştie. Cert este că noi avem date că ştie nişte lucruri care ar putea ajuta la elucidarea situaţiei şi nu ni le spune”, a mai spus Anghel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.