Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, rămâne sub control judiciar, a decis, vineri, Curtea de Apel Constanţa, care a respins contestaţia depusă de înaltul ierarh la prelungirea acestei măsuri preventive, decizia instanţei fiind definitivă. Arhiepiscopul Tomisului nu a fost prezent la şedinţa de judecată deoarece vineri s-a aflat la lucrările Sinodului, el fiind reprezentat de către avocatul Maria Vasii.
Înaintea începerii şedinţei, avocatul a declarat jurnaliştilor că nu se impune măsura controlului judiciar pentru clientul său, având în vedere că acesta este nevinovat.
“Înaltul Teodosie nu a săvârşit nicio infracţiune, ca atare măsura preventivă chiar dacă este socotită o măsură uşoară, este totuşi o măsură foarte grea care înfrânge prezumpţia de nevinovăţie şi o măsură care nu se justifică raportat la temeiurile legale. Nimeni nu crede în ţara aceasta că fără măsura preventivă Înaltul Teodosie ar încerca să fugă din ţară sau să nu colaboreze cu organele de anchetă pentru lămurirea acestei cauze. Această măsură, dincolo de a-l priva pe Înaltul Teodosie ca persoană fizică, priveşte ierarhia bisericească şi se aduce o acuzaţie care se răsfrânge, din păcate, asupra întregii biserici”, a afirmat Maria Vasii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Şedinţa de judecată nu a fost publică.
Curtea de Apel a decis după câteva ore să respingă cererea formulată de Arhiepiscopului Tomisului împotriva deciziei procurorilor DNA de a-i prelungi măsura preventivă a controlului judiciar. De asemenea, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie este obligat la plata sumei de 200 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.
Hotărârea de vineri a instanţei este definitivă.
În 17 octomrbei, procurorii DNA au dispus luarea măsurii preventive în cazul Arhiepiscopului Tomisului, în dosarul în care acesta este cercetat pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Stere Beca, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Ciprian-Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, dar şi faţă de Aurelian Ştefan, pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
În perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pentru a primi fonduri europene.
”În declaraţiile prezentate la APIA, inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/«vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, arată DNA.
Potrivit procurorilor, ”un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară”.
Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 - 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).
DNA mai arată că, în primăvara anului 2016, IPS Teodosie a primit 500 de euro de la o persoană, pentru a dispune ”ca persoana în cauză să primească remuneraţie legală pentru activitatea pe care o desfăşura într-o parohie”.
IPS Teodosie a fost audiat, luni, 17 octombrie, timp de aproape două ore, la sediul DNA Constanţa. El nu a făcut declaraţii jurnaliştilor nici la intrarea, nici la ieşirea de la DNA.
Arhiepiscopul Tomisului a mai fost anchetat de către procurorii anticorupţie pentru luare de mită, fiind suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană pentru a o ajuta să se înscrie la Facultatea de Teologie a Universităţii ”Ovidius”, IPS Teodosie fiind decanul acelei facultăţi. În acest dosar, în urmă cu doi ani, Arhiepiscopul Tomisului a fost scos de sub urmărire penală, el precizând atunci că nu a fost găsită nicio probă împotriva sa.
De asemenea, în vara acestui an, IPS Teodosie a fost citat la DNA, pentru a fi audiat ca martor în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar, pe motiv că el a girat cartea "Muntele Athos, patria ortodoxiei", scrisă de Gigi Becali.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.