Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a ajuns miercuri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă, iar apărătorul său, avocatul Adrian Cuculis, a afirmat că dosarul se bazează doar pe înregistrarea apărută în spaţiul public şi că probabil se încearcă discreditarea lui ÎPS Teodosie. IPS Teodosie a ieşit din sediul DNA după aproximativ o oră, declarând că dosarul nu era conţinut. Avocatul a precizat că urmează să facă o cerere de excludere a înregistrării din dosar, considerând că este făcută nelegal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE - Avocatul Adrian Cuculis a fost întrebat de jurnalişti ce s-a întâmplat la întâlnirea de la sediul DNA Constanţa. 
“Mare lucru nu s-a întâmplat. Sigur că această nouă calitate pe care a dobândit-o, de inculpat, din punctul nostru de vedere rămâne o calitate care este exagerată pentru că singurul lucru care reiese din stenograme să le numim aşa sau din înregistrările pe care le-a făcut acel preot fals Leaşcu, martor în cauză, dar în acelaşi timp el ar trebui să fie urmărit penal pentru că s-a început urmărirea penală in rem pentru trafic de influenţă, doar că se pare că la ÎPS Teodosie au avansat lucrurile foarte rapid, pe când la Leaşcu nu au avansat deloc, este martor, dar în acelaşi timp se fac verificări şi pe trafic de influenţă”, a afirmat apărătorul lui ÎPS Teodosie. 
Avocatul a afirmat că nu este întrunit elementul material pentru cumpărarea de influenţă. 
“Părerea rămâne în continuare că nu poţi trimite pe cineva în judecată şi nici nu poţi schimba calitatea pentru un simplu cuvânt - «am înţeleş». Am înţeles ce? Am înţeles că ce? Sau ce trebuie să fac? Cumpărarea de influenţă, dacă o veţi citi în Codul Penal, o să vă daţi seama prin comparaţie cu înregistrările pe care le-am văzut cu toţii, pentru că sunt publice, deci aţi putea considera că deja cunoaşteţi dosarul pentru că ăsta este tot dosarul, acea înregistrare, nu este îndeplinit elementul material, respectiv acela de a te duce către cineva şi a încerca să îi cumperi influenţa prin mituirea lui, să rezolve ceva. Acel pretins preot a venit cumva, a spus că este consilierul ministrului Mediului, domnul Fechet, a spus nişte calităţi mincinoase, iar ulterior i-a cerut o anumită plată consilierului Arhiepiscopului Tomisului”, a explicat Adrian Cuculis.
El a anunţat că va face o cerere pentru excluderea acelei înregistrări de la dosar. 
“Chiar dacă avem această nouă calitate de inculpat asta nu înseamnă mare lucru deocamdată. Procurorul ne aşteaptă în continuare cu probatoriul. Vă spun de pe acum că noi urmează să formulăm o cerere prin care solicităm practic excluderea acestei probe, pretinse probe, este o probă înregistrată nelegal, este o probă care a fost pe situaţii cvasiidentice eliminată şi de către CEDO, prin faptul că este strânsă nelegal sau neloial şi de către Înalta Curte. Nu poţi să te duci şi să vii cu un material pe care să spui că l-ai descărcat de pe doi suporţi optici, fără să spui dacă este telefon, dacă este cameră go pro dacă e telefonul personal. Este o sincopă majoră aici cu privire la modul sau cine a făcut înregistrarea şi cum a fost făcută înregistrarea. Şi pe partea cealaltă este o provocare vădită acolo. De asta poate ne aude domnul Leaşcu, care are calitatea de martor. Se fac cercetări cu privire la traficul de influenţă şi singura persoană care ar fi putut să facă acel trafic de influenţă este domnul Leaşcu care probabil o să capete şi dânsul calitatea de orice altceva în afară de martor în perioada următoare”, a mai transmis avocatul Arhiepiscopului Tomisului.
UPDATE - Arhiepiscopul Tomisului a ieşit din sediul DNA Constanţa după aproximativ o oră. 
“Nu m-au întrebat nimic şi nu am ce să spun”, a declarat jurnaliştilor Arhiepiscopul Tomisului.  
Întrebat dacă are calitatea de inculpat în acest dosar, ÎPS Teodosie a răspuns: “Dumneavoastră ştiţi, că aţi fost anunţaţi. Eu nu ştiu. Ştiţi mai multe ca mine”. 
El a mai fost întrebat ce părere are despre acest dosar. 
“Niciuna. Nu are conţinut”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - “Este o audiere care vine să clarifice nişte lucruri. Dosarul, aşa cum am bănuit de la bun început, se bazează doar pe acea înregistrare care a apărut în mod public. Din toate punctele de vedere, indiferent că în momentul de faţă avem o audiere, nu poate să constituie infracţiunea de cumpărare de influenţă sau instagare în vreo formă. Mai mult decât atât probabil că se încearcă discreditarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie. În momentul de faţă, singurele probe din dosar se referă la înregistrarea pe care o cunoaşteţi cu toţii din spaţiul public. Astăzi o să depunem şi noi o notă de probatoriu, să vedem cu ce fost înregistrată, dacă nu cumva e trunchiat materialul respectiv. Chestiuni normal într-o procedură penală”, a declarat Adrian Cuculis, la sosirea la sediul DNA Constanţa. 
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au anunţat, la începutul lunii decembrie, că au dispus începerea urmăririi penale faţă de suspecţii Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului (funcţionar public în sensul legii penale), pentru cumpărare de influenţă, şi P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.
„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menţionată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică «înţelegerea» respectivă”, arăta DNA.
Potrivit sursei citate, suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
Investigaţia Recorder în baza căreia a fost declanşată ancheta DNA a fost publicată în 21 noiembrie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.