Europol a sprijinit o ampă acţiune condusă de Parchetul European (EPPO) la Berlin (Germania) şi Vilnius (Lituania), pentru anihilarea unei organizaţii criminale de contrabandă cu maşini grav avariate, periculoase, aduse din SUA în state ale Uniunii Europene. Până acum, zece suspecţi, inclusiv capul reţelei criminale, un cetăţean lituanian, au fost arestaţi şi 18 audiaţi, prejudiciul creat prin neplata TVA şi a unor taxe vamale depăşind 31 de milioane de euro. Potrivit Europol, aproape 20 de ţări sunt implicate în anchetă, inclusiv România.
Ancheta în care au fost implicate EPPO, Europol şi Eurojust, alături de instituţii juridice din zece ţări, inclusiv Direcţia Naţională Anticorupţie din România, a implicat aproximativ 1 000 de poliţişti, ofiţeri fiscali şi vamali, care au făcut aproximativ 200 de percheziţii în zece ţări. Investigaţia a vizat o vastă organizaţie criminală activă în introducerea ilegală de maşini grav avariate din Statele Unite (SUA) în Uniunea Europeană (UE) şi vânzarea acestora către clienţii finali, după reparaţii superficiale, fraudând în acelaşi timp plata taxelor vamale şi comiţând fraude pe scară largă în privinţa taxei pe valoarea adăugată (TVA).
Pe lângă prejudiciul bugetar adus unor state europene, această schemă criminală a reprezentat un risc enorm pentru consumatorii europeni, care au cumpărat fără să ştie vehicule periculoase la un preţ ridicat. 10 suspecţi, inclusiv unul dintre suspecţii conducători ai organizaţiei criminale, un cetăţean lituanian, au fost arestaţi. În plus, alţi 18 suspecţi au fost reţinuţi pentru audieri, toţi cetăţeni lituanieni. Principalii suspecţi de naţionalitate rusă sunt, de asemenea, investigaţi, potrivit Europol.
Ancheta, cu numele de cod „Nimmersatt” („Insatiable” în engleză), s-a extins din SUA până în Rusia, cu legături în Canada, Ungaria, Irlanda şi Regatul Unit (Marea Britanie), precum şi în 11 ţări ale Uniunii Europene. Investigaţii au fost făcute, în ultimele zile, în Bulgaria, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia, România şi Spania.
Maşini avariate, acte de import false, reparaţii superficiale şi fraudă fiscală
Organizaţiile criminale exploatează piaţa din SUA pentru maşini avariate în accidente, care sunt adesea vândute de companiile de asigurări din străinătate sau dezmembrate pentru fier vechi. Grupul criminal vizat de ancheta condusă de EPPO a cumpărat cantităţi uriaşe de maşini grav avariate de la companiile de asigurări din SUA la licitaţii online pentru a le expedia apoi în Uniunea Europeană. Folosind o reţea de companii false şi facturi false pentru a acoperi originea maşinilor, vehiculele respective au ajuns în UE cu istoricul lor comercial ascuns, precizează Europol.
Potrivit anchetatorilor, maşinile au ajuns în diferite porturi, printre care Anvers (Belgia), Bremerhaven (Germania), Klaipėda (Lituania) şi Rotterdam (Olanda). Pentru a se sustrage unei părţi substanţiale de taxe vamale, presupuşii infractori au prezentat autorităţilor vamale facturi false, declarând o valoare mult mai mică decât cea plătită pentru vehicule.
Maşinile erau apoi transportate pe uscat în Lituania, pentru a fi reparate în atelierele auto din această ţară, însă există probe că aceste reparaţii erau superficiale, doar de faţadă, pentru a face maşinile să pară ca noi şi pentru a trece procedurile de certificare tehnică impuse. Ulterior, când maşinile au fost vândute clienţilor finali din Germania şi din alte ţări europene, acestea au fost prezentate ca neavând „niciodată un accident” sau „fiind reparate complet şi profesional”, chiar şi atunci când prezentau daune ascunse – inclusiv airbag-uri lipsă sau alte probleme grave de siguranţă. Vehiculele mai puţin valoroase au fost vândute pe pieţele din Europa de Est, au constatat anchetatorii.
În Germania, potrivit anchetei, vehiculele au fost vândute de dealeri de maşini care aveau legături cu organizaţia criminală şi care au aplicat în mod fraudulos TVA redusă, în cadrul aşa-numitei „scheme de impozitare în marjă”. Această prevedere permite revânzătorilor să plătească TVA doar pe marja lor de profit (diferenţa dintre preţul plătit pentru articol şi preţul pentru care este vândut), atunci când vând bunuri second-hand cumpărate de la persoane fizice. Cu toate acestea, companiile care fac obiectul anchetei au aplicat această dispoziţie în mod ilegal, deoarece maşinile au fost importate comercial, în principal din SUA şi, în unele cazuri, şi din Canada. Frauda a permis şi vânzarea maşinilor distruse la un preţ mai mic de piaţă, determinând astfel concurenţă neloială, afirmă Europol.
În Lituania, se crede că membrii grupării criminale organizate au folosit companii lituaniene pentru a-şi spăla şi profiturile din frauda cu TVA şi plăţi în numerar de la cumpărătorii de maşini. Ancheta a stabilit că celula lituaniană a organizaţiei a folosit companii din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Ţările de Jos şi România pentru a ascunde în mod fraudulos cifra de afaceri reală a comerţului cu maşini de salvare. Această celulă lituaniană a fost înfiinţată în 2020 şi era condusă de un cetăţean lituanian care a fost arestat în cursul acestei anchete. Numai din Lituania au fost vândute cel puţin 16.500 de maşini pentru o sumă de 144 de milioane de euro, precizează Europol.
Schemă extrem de complexă, cu ramificaţii în 18 ţări
Datorită eforturilor comune ale EPPO, Europol, Eurojust şi autorităţile naţionale de aplicare a legii, ancheta a scos la iveală o schemă penală extrem de complexă, cu ramificaţii în 18 ţări. Persoanele vizate de această operaţiune au fost membri de bază ai organizaţiei criminale din Rusia şi Lituania, precum şi suspecţi responsabili de importul şi transportul vehiculelor, precum şi zeci de dealeri de maşini.
Prejudiciul cauzat de aceste activităţi infracţionale, care este încă în curs de evaluare, este estimat la cel puţin 31 de milioane de euro sub formă de TVA şi taxe vamale neachitate. Au fost blocate sume de până la 26,5 milioane de euro. Deocamdată, au fost bloate conturile bancare şi au fost confiscate 116 maşini în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro, precum şi 0,5 milioane de euro în numerar şi articole de lux.
Această investigaţie a avut loc în cadrul unei acţiuni operaţionale EMPACT de combatere a grupurilor criminale organizate implicate în fraude în materie de TVA şi alte infracţiuni financiare în domeniul importului şi comerţului cu maşini grav avariate din ţări terţe (cum ar fi SUA) în Uniunea Europeană. Această acţiune operaţională EMPACT este condusă de Lituania şi susţinută şi coordonată de Europol încă din prima instanţă, când Lituania a furnizat informaţii despre acest nou „modus operandi”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.