Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat marţi, după inaugurarea obiectivului de investiţii Extinderea Tribunalului Gorj, că realizarea acestui sediu modern, în care au fost investite circa 12 milioane lei, reprezintă o formă de respect faţă de activitatea magistraţilor, dar şi a cetăţenilor şi va îmbunătăţi condiţiile celor care vor lucra aici - judecători, procurori, avocaţi, grefieri, iar jjustiţiabilul va simţi altfel interacţiunea cu cei care înfăptuiesc actul de justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ieri, am fost la Penitenciarul Rahova unde am dat în folosinţă 196 de noi locuri de cazare amenajate conform standardelor europene. Astăzi, punem încă o cărămidă la temelia infrastructurii sistemului judiciar şi mulţumesc tuturor celor implicaţi. Ceea ce vedem aici este o muncă de echipă. Un parteneriat bun cu Ministerul Dezvoltării şi Compania Naţională de Investiţii. Îi mulţumesc domnului ministru Adrian Veştea”, a spus ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a arătat că ”realizarea acestui sediu modern, în care au fost investite circa 12 milioane lei, reprezintă o formă de respect faţă de activitatea magistraţilor, dar şi a cetăţenilor”.

”Acest sediu nou va îmbunătăţi condiţiile celor care vor lucra aici - judecători, procurori, avocaţi, grefieri -, şi, am convingerea, că şi justiţiabilul va simţi altfel interacţiunea cu cei care înfăptuiesc actul de justiţie. O justiţie de calitate, în care oamenii să aibă încredere, are nevoie de resursă umană adecvată calitativ şi numeric, un ansamblu normativ clar, coerent şi predictibil care să răspundă nevoilor sociale şi o infrastructură fizică şi informatică modernă pentru desfăşurarea eficientă a tuturor activităţilor”, a afirmat aceasta.

Gorghiu a precizat că, cu cât se vor mobiliza mai bine pe toate cele trei condiţii, cu atât sistemul de justiţie din România va fi mai eficient. Ministrul a mai spus că a participat, săptămâna trecută, la reuniunea consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), unde a avut şi o întrevedere cu comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, iar una dintre temele discutate a fost eficientizarea sistemului de justiţie din ţara noastră, precum şi cele mai recente evoluţii ale reformelor din justiţie, dintre care cea mai importantă este ridicarea MCV.

”Reiterez, în mandatul de ministră a justiţiei, voi sprijini şi voi susţine orice proiect care va rezolva în mod real provocările sistemului judiciar. Este şi motivul pentru care unul dintre obiectivele asumate în acest mandat îl reprezintă discuţiile cu toţi profesioniştii sistemului din ţară. Am fost deja în 9 judeţe şi voi continua. Pentru că deciziile, soluţiile concrete de rezolvare, pe care le luăm la Ministerul Justiţiei, trebuie să ţină cont de nevoile de sprijin de astăzi şi de perspectivă ale tuturor actorilor implicaţi în actul de justiţie”, a subliniat Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a menţionat că cea mai mare provocare este cu siguranţă resursa umană, a cărei rezolvare nu ţine doar de Ministerul Justiţiei.

”Sunt lucruri pe care le pot face Guvernul sau Parlamentul. Aş aminti recenta suplimentare de posturi la DIICOT, precum şi suplimentarea schemei de asistenţi judiciari cu 17 posturi dintre care 2 au fost alocaţi Tribunalului Gorj sau susţinerea pe care am acordat-o în Parlament unei iniţiative privind înfiinţarea posturilor de asistent al judecătorului. Am încredere că şi Legea privind statutul grefierilor va primi cât mai curând un vot pozitiv. Utilizarea adecvată a resursei umane în interiorul sistemului judiciar, cum ar fi redesenarea hărţii judiciare, poate reprezenta, de asemenea, o zonă în care putem găsi soluţii împreună”, a spus ea.

Gorghiu a mai arătat că a avut recent, dezbateri în Parlament, unde au stat la aceeaşi masă magistraţi, senatori şi deputaţi, avocaţi, pentru a discuta proiecte de acte normative.

”Vă încurajez să participaţi la acest tip de dezbateri, pentru că el este în acord cu principiul constituţional al cooperării loiale între puteri. Dar, mai ales, că expertiza şi practica dumneavoastră aduce un plus de calitate viitoarelor legi în domeniu. Munca de echipă dă rezultatele cele mai bune”, a afirmat Alina Gorghiu .

Despre investiţiile viitoare, Gorghiu a declarat că recent, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind un acord de împrumut de 100 de milioane de EUR cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie si Dezvoltare.

”Banii vor fi utilizaţi pentru a finaliza proiectarea Cartierului pentru Justiţie din Bucureşti şi a construi 7 noi sedii de instanţe: judecătoriile Calafat, Corabia, Vălenii de Munte, Şimleul Silvaniei, Oraviţa, Filiaşi precum şi Tribunalul Sibiu. Iar o sumă importantă din acest împrumut va fi alocată procesului de digitalizare a sistemului judiciar”, a spus ea.

”Sunt paşi înainte, necesari pentru a optimiza accesul la Justiţie şi calitatea serviciilor, în beneficiul atât a celor cu profesii juridice (93 de magistraţi -70 de judecători şi 23 de procurori din Gorj), cât şi a justiţiabililor (314.684 persoane rezidente la 1 dec 2021 cf recensământ INS). Mai e însă nevoie de ceva! Şi aici fac apel la toţi profesioniştii din sistem. Sprijiniţi şi implicaţi-vă în proiectul cu educaţia juridică în care e implicat şi Ministerul Justiţiei! Tinerii, generaţiile viitoare trebuie ajutaţi să înţeleagă linia roşie, de demarcaţie, între ce se poate face şi o infracţiune, trebuie ajutaţi să înţeleagă reperele unui stat de drept. Şi dumneavoastră puteţi face asta cel mai bine! Sper să fiu aproape de dumneavoastră şi la inaugurarea lucrărilor sediului vechi al Tribunalului Gorj, inclus din august pe lista sinteză aprobată. În perioada următoare, se vor parcurge etapele procedurale pentru finanţare şi realizare a lucrărilor”, a mai declarat Alina Gorghiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.