Managerul de operaţiuni responsabil de flotele de curieri ale unei firme de livrări la domiciliu a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul în care a fost cercetat după ce ar fi pretins şi ar fi primit, în total, aproape 200.000 de lei şi aproape 40.000 de euro, de la administratorii unor firme prestatoare pentru platforma de livrări, atât pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, cât şi pentru a efectua acte contrare acestora. În acelaşi dosar, un reprezentant al unei firme a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru dare de mită.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei inculpaţilor: C.T.R., specialist în formare-manager de operaţiuni, responsabil de flotele de curieri în cadrul unei companii de intermediere tehnologică română (a cărei activitate principală este gestionarea unei platforme tehnologice a cărei funcţionalitate permite, în principal, prin intermediul unei aplicaţii mobile / a unei pagini web magazinelor partenere din unele oraşe de pe teritoriul României să îşi ofere produsele prin aceasta, utilizatorilor platformei tehnologice să achiziţioneze produsele menţionate şi, după caz, prestatorilor să îşi ofere disponibilitatea pentru prestarea serviciilor), pentru luare de mită în formă continuată, şi C.A.C., reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită în formă continuată.
”În perioada aprilie 2023 - februarie 2025, inculpatul C.T.R., în calitatea menţionată anterior ar fi pretins şi primit, la diferite intervale de timp, suma totală de 196.802 lei şi 38.800 de euro (aproximativ 82.658 de euro), de la administratorii unor societăţi prestatoare pentru platforma de livrări la domiciliu (martori în cauză), în schimbul îndeplinirii unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu, precum şi al îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri de serviciu”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi.
Concret, în schimbul sumelor de bani primite, el ar fi activat curierii în timpul în care platforma avea oprite angajările, ar fi alocat ore curierilor care au un scor scăzut şi cărora, din această cauză, aplicaţia nu le permitea să rezerve ore în sistem, ar fi alocat ore suplimentare, respectiv 16-18 ore/zi, în condiţiile în care aplicaţia permitea maxim 12 ore/zi selectate, ar fi deblocat instant conturi închise de aplicaţie în urma unui comportament neadecvat al curierului, cu menţiunea că aceste ultime activităţi le desfăşura inclusiv în weekend când nu avea program de lucru, ar fi adăugat bonusuri, deşi conform aplicaţiei, curierul nu era îndreptăţit să le încaseze, ar fi şters datoria unor curieri pe care o aceştia o aveau în platformă, pentru ca ulterior să solicite administratorilor societăţilor prestatoare să-i remită lui banii respectivi, ar fi transferat curieri angajaţi la alte societăţi care nu beneficiau de sprijinul angajaţilor platformei livratoare, fără a urma procedurile interne.
Conform sursei citate, în 5 februarie, inculpatul C.T.R. ar fi pretins şi ar fi primit suma de 13.200 de euro de la unul dintre administratorii unei societăţi partenere, în scopul descris, fiind prins în flagrant delict.
Totodată, în perioada septembrie 2024 – februarie 2025, inculpatul C.T.R. ar fi pretins şi primit de la inculpatul C.A.C., administrator al unei societăţi comerciale, cu ocazia a patru întâlniri, suma totală de 19.000 de lei şi 500 de euro, în schimbul îndeplinirii unor acte care intră în îndatoririle sale de serviciu, pentru deblocarea anumitor conturi de curieri şi activarea de conturi noi, toate acestea în regim urgent.
În cazul lui C.T.R., procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de 191.049 de lei şi 15.500 de euro, în vederea confiscării speciale de către instanţa de judecată.
În prezenţa avocaţilor, cei doi inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrările juridice pentru care au fost puse în mişcare acţiunile penale şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora.
Astfel, pentru inculpatul C.T.R. s-a stabilit o pedeapsă de un an şi 2 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
Pentru inculpatul C.A.C. s-a stabilit o pedeapsă de un an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
Cei doi inculpaţi au declarat expres că sunt de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile fiecare.
Dosarele de urmărire penală şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei privindu-i pe cei doi inculpaţi au fost înaintate la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie dispusă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.