Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat într-un interviu pentru Sky News că un acord de încetare a focului cu Rusia ar putea fi încheiat dacă teritoriul ucrainean controlat de Kiev va putea fi luat „sub umbrela NATO”, ceea ce i-ar permite să negocieze ulterior „într-un mod diplomatic” returnarea restului, aflat sub controlul Moscovei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele ucrainean a declarat că, pentru a pune capăt „fazei fierbinţi a războiului”, ar trebui să fie oferită aderarea la NATO pentru părţile neocupate ale ţării, însă invitaţia în sine de a adera la NATO ar trebui să recunoască graniţele Ucrainei aşa cum au fost ele consemnate la nivel internaţional. El a părut să accepte că părţile ocupate din estul ţării nu vor face obiectul unui astfel de acord, pentru moment.

În interviul acordat corespondentului-şef al Sky News, Stuart Ramsay, preşedintele ucrainean a fost rugat să răspundă la informaţiile din mass-media potrivit cărora unul dintre planurile preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, de a pune capăt războiului presupune ca Kievul să cedeze teritoriul pe care Moscova l-a cucerit, în schimbul aderării Ucrainei la NATO.

„Dacă vrem să oprim faza fierbinte a războiului, trebuie să luăm sub umbrela NATO teritoriul Ucrainei pe care îl avem sub controlul nostru”, a spus preşedintele ucrainean. „Trebuie să o facem rapid. Şi apoi, în ceea ce priveşte teritoriul (ocupat) al Ucrainei, Ucraina îl poate obţine înapoi într-un mod diplomatic”, a explicat el.

Însă Zelenski a adăugat că este nevoie de o încetare a focului care să „garanteze că Putin nu se va întoarce” pentru a lua şi mai mult teritoriu ucrainean. El a spus că NATO ar trebui să acopere „imediat” partea din Ucraina care rămâne sub controlul Kievului, lucru de care Ucraina are nevoie „foarte mult”, pentru că altfel Putin „se va întoarce”.

În primul său interviu cu presa britanică de la victoria în alegeri a lui Trump, Zelenski a fost întrebat ce părere are despre preşedintele ales. „Trebuie să lucrăm cu noul preşedinte” pentru a „avea cel mai mare susţinător”, a răspuns Zelenski. „Vreau să lucrez direct cu el, pentru că există voci diferite din partea oamenilor din jurul său. Şi de aceea trebuie să nu (permitem) nimănui din jur să ne distrugă comunicarea”, a punctat el. „Nu va fi de ajutor şi va fi distructiv. Trebuie să încercăm să găsim noul model. Vreau să împărtăşesc cu el idei şi vreau să aud de la el”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Întrebat dacă a vorbit cu Trump, Zelenski a spus că au vorbit în septembrie, când a fost la New York, adăugând: „Am avut o convorbire. A fost foarte caldă, bună, constructivă... A fost o întâlnire foarte bună şi a fost un prim pas important - acum trebuie să pregătim câteva întâlniri”, a declarat Zelenski.

A fost prima dată când Zelenski a vorbit despre un acord de încetare a focului care ar include controlul rusesc asupra teritoriului ucrainean, menţionează Sky News. De-a lungul conflictului, Zelenski nu a declarat niciodată că ar ceda Rusiei orice teritoriu ucrainean ocupat - inclusiv Crimeea, pe care Rusia a ocupat-o în februarie 2014 şi a anexat-o oficial în luna următoare. El a explicat că o astfel de mişcare nu este permisă de Constituţia ucraineană şi că singurul mod în care ar fi posibilă este ca oamenii din aceste zone să fie de acord să se separe. 

Într-un interviu pentru Le Monde, în luna iulie, Zelenski sugerase că teritoriile ar putea fi alipite Rusiei, dacă ar vota în acest sens în cadrul unui referendum liber şi corect. El a afirmat însă că Kievul ar trebui să aibă din nou aceste teritorii sub controlul său pentru a putea organiza un astfel de vot.

Aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean rămâne sub control rusesc. În septembrie 2022, Rusia a declarat unilateral anexarea zonelor din şi din jurul oblasturilor ucrainene Doneţk, Herson, Luhansk şi Zaporojie în urma unor referendumuri care nu au fost recunoscute la nivel internaţional.

Poziţia de lungă durată a lui Zelenski este că teritoriul rămâne ucrainean, că ocuparea teritoriului de către Rusia este ilegală şi că Kievul nu va ceda niciun teritoriu al său pentru a încheia un acord de pace.

Lunile trecute, el a prezentat parlamentului ucrainean un „plan de victorie” care includea refuzul de a ceda teritoriul şi suveranitatea Ucrainei.

La rândul ei, Moscova a sugerat că nu va renunţa la niciunul dintre teritoriile ocupate de forţele sale în cadrul oricărui acord de pace şi a susţinut că cedările teritoriale reprezintă o condiţie pentru ca să se aşeze la masa negocierilor.

În ciuda apărării ferme a teritoriului său şi a încercărilor de contraatac de la începutul războiului, în urmă cu peste 1 000 de zile, forţele Kievului sunt în retragere în ultimele luni, iar Rusia câştigă încet teritoriu în estul ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.