Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus, luni seara, compatrioţilor că prima sarcină a forţelor ucrainene este de a distruge cât mai mult posibil ocupanţii ruşi, echipamentele, proviziile, depozitele şi cartierele generale ale acestora, spunând, într-o aparentă aluzie la atacurile de pe teritoriul Rusiei, că este „corect” ca Rusia să piardă în fiecare zi.
„Se acordă o atenţie maximă acelor zone în care avansăm şi celor în care forţele ucrainene sunt în defensivă. În toate zonele, prima sarcină este de a distruge cât mai mult posibil ocupanţii, echipamentele, proviziile, depozitele şi cartierele generale ale acestora. Rusia trebuie să piardă în fiecare zi - este corect. Şi le mulţumesc tuturor soldaţilor noştri care asigură acest lucru: toţi soldaţii, marinarii, subofiţerii, sergenţii, ofiţerii şi generalii noştri. Este foarte important ca forţele noastre de apărare şi de securitate, întregul nostru stat, să lucreze ca o singură echipă, în numele apărării”, a punctat Zelenski în adresarea sa video nocturnă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a spus că a discutat în detaliu cu principalii comandanţi şi despre toate aspectele legate de apărarea împotriva terorii ruseşti cu rachete şi drone, inclusiv despre protejarea coridorului pentru cereale din Marea Neagră, în condiţiile în care în ultima săptămână, după ieşirea din acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, Rusia a bombardat zilnic infrastructura portuară ucraineană, încercând să împiedice orice exporturi. Luni, pentru prima oară, Moscova a bombardat depozite de cereale din porturile dunărene ale Ucrainei.
„Pregătim răspunsuri puternice la atacurile teroriştilor ruşi”, i-a asigurat Zelenski pe ucraineni.
CITEȘTE ȘI UPDATE - Secretarul american de stat Antony Blinken a discutat cu Luminiţa Odobescu. Ministrul român de externe: „Am convenit să menţinem o strânsă coordonare şi sprijin pentru Ucraina şi Moldova”În contextul legat de exporturile de cereale ucrainene, liderul de la Kiev a reiterat apelul către Uniunea Europeană de a nu prelungi dincolo de 15 septembrie restricţiile care în prezent sunt impuse pentru importuri în România şi alte patru ţări vecine. El le-a spius compatrioţilor că a avut „o întâlnire amplă” pe această temă cu oficiali guvernamentali şi cu parteneri internaţionali. „Am ajuns la un acord foarte important cu Comisia Europeană cu privire la 15 septembrie, data limită pentru restricţiile privind exporturile noastre de cereale, şi credem că partea europeană îşi va îndeplini obligaţiile la această dată, când restricţiile temporare vor înceta să mai fie în vigoare. Orice prelungire a restricţiilor este absolut inacceptabilă şi, sincer, neeuropeană”, a spus Zelenski, repetând ceea ce scrisese ceva mai devreme şi pe Twitter.
„Europa are capacitatea instituţională de a acţiona mai raţional decât închiderea unei frontiere pentru un anumit produs. Lucrăm foarte activ cu toată lumea pentru a găsi o soluţie care să fie în conformitate cu spiritul Europei noastre”, a punctat Zelenski.
CITEȘTE ȘI Zelenski spune că prelungirea după 15 septembrie a interdicţiei de import a cerealelor ucrainene în România şi alte patru ţări UE este "inacceptabilă"În ceea ce priveşte integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, Zelenski s-a declarat convins că anul acesta Kievul va începe negocierile de aderare. „Ucraina este pe deplin pregătită pentru acest lucru - facem ceea ce este necesar din partea noastră. Şi facem tot posibilul pentru a ne asigura că şi Uniunea Europeană este complet pregătită. Acesta este cazul în acest an”, a spus Zelenski.
Comisia Europeană este aşteptată să prezinte în toamnă raportul de evaluare a stadiului pregătirii Ucrainei şi Republicii Moldova pentru aderarea la UE. Cele două ţări au primit în acelaşi timp, anul trecut, statutul de candidate la aderare, împreună cu jaloanele aferente pe care le au de îndeplinit. Pe baza evaluării din raport, liderii europeni ar putea decide la sfârşitul anului dacă invită sau nu cele două ţări să deschidă negocierile de aderare la UE.
În finalul discursului său de luni seara, preşedintele Zelenski a precizat că o dată pe lună trimite o scrisoare specială de mulţumire soldaţilor care s-au distins pe linia frontului. „Săptămâna trecută, am trimis o astfel de scrisoare scrisă de mulţumire glorioasei noastre Brigăzi separate de infanterie 56 Mariupol. Tuturor soldaţilor săi şi comandanţilor de brigadă. Iar astăzi am primit chevronul Brigăzii 56 - este deja aici, în biroul meu, pe tablă, alături de alte chevronuri. Şi de un drapel semnat de băieţi. Vă mulţumesc foarte mult, soldaţilor! Vă mulţumesc foarte mult, eroilor!”, a transmis Zelenski.
Cuvintele lui de mulţumire, chiar dacă le transmite de multe ori la încheierea discursurilor sale către naţiune, nu pot să nu amintească de polemica ce s-a creat cu ocazia summitului NATO de la Vilnius, când unele comentarii făcute de secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, au fost interpretate ca un reproş la adresa lui Zelenski că nu mulţumeşte suficient Occidentului pentru ajutorul primit. Chiar dacă Ben Wallace a precizat ulterior că declaraţiile lui au fost interpretate greşit, Zelenski i-a dat o replică ironică spunând că nu vede cum să îşi exprime mai mult recunoştinţa decât sunându-l în fiecare dimineaţă când se trezeşte ca să-i mulţumească. Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadim Prîstaiko, a fost revocat din funcţie săptămâna trecută de Zelenski, după ce apreciase că un astfel de sarcasm „nu este sănătos” şi ar putea fi exploatat de Rusia.
CITEȘTE ȘI UPDATE - Zelenski l-a revocat din funcţie pe ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie. Acesta avusese remarci critice la adresa preşedintelui în disputa iscată de secretarul britanic al apărării, Ben Wallace
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.