Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski recunoaşte, într-un interviu acordat postului german ARD, că s-au înrolat cu forţa bărbaţi la vârsta la care pot lupta şi îşi exprimă regretul cu privire la faptul că ”reprezentanţi ai birourilor de înrolare militară au bătut drumurile în căutare” de militari, în contextul unui proiect de lege a mobilizării controversat.
”Da, au existat astfel de cazuri”, recunoaşte şeful statului ucrainean.
#BREAKING: GERMAN TV CHALLENGES ZELENSKY ON MOBILISATION TACTICS. VIDEOS SURFACE ONLINE OF CIVILIANS APPREHENDED IN UKRAINE. ZELENSKY CONDEMNS ACTIONS, PROPOSES DIGITAL RECRUITMENT FOR MODERNISATION. ISSUES AMIDST REPORTS OF OLDER AVERAGE SOLDIER AGE, 45-60. #UKRAINE #ZELENSKY… pic.twitter.com/Dg96MeHtDe
— Genius Bot X (@GeniusBotX) January 29, 2024
”Unii reprezentanţi ai birourilor de înrolare militară au bătut drumurile în căutarea unor bărbaţi care refuză să se mobilizeze de bunăvoie, dar a fost o greşeală”, recunoaşte Volodimir Zelenski.
El subliniază că vrea să ”cât mai corect posibil” în acest subiect.
”Au existat asemenea cazuri? Da, au existat. A fost bine ce-au făcut? Absolut deloc. N-ar fi trebuit s-o facă”, declară el.
Preşedintele ucrainean anunţă că le-a cerut conducătorilor militari şi politici ”să se pregătească de sosirea în viitor a unui proiect de lege (a mobilizării), pentru ca să nu mai existe nicio şansă ca acest lucru să se repete”.
PROIECT DE LEGE A MOBILIZĂRII CONTROVERSAT
Acest proiect de lege, care urmează să fie discutat în Parlamentul ucrainean - începând de la 11 februarie - a fost retras temporar.
El dă curs unei cereri a armatei ucrainene, care l-a informat pe Volodimir Zelenski cu privire la necesitatea înrolării a 450.000-500.000 de noi militari.
În ziua Crăciunului, Guvernul a prezentat un proiect de lege în acest sens, care prevede scăderea vârstei înrolării de la 27 la 25 de ani, o consolidare a sancţionării refractarilor şi o simplificare a procedurilor de înrolare.
În privin ţa simplificării procedurii înrolării, Volodimir Zelenski subliniază în acest interviu acordat ARD asupra ”posibilităţii de a folosi formatul digital”.
”Trăim într-o epocă a digitalizării şi suntem o ţară foarte concentrată asupra acestei schimbări. Putem rezolva această problemă într-un mod modern”, dă el asigurări.
Acest proiect de lege vizează să compenseze pierderile mari - pe care armata ucraineană nu le comunică - şi să-i lase la vatră pe miliarii care luptă împotriva Rusiei de aproape doi ani.
Însă mobilizarea unor noi militari se loveşte de necesitatea de a păstra o forţă de muncă suficientă în activitatea economică a Ucrainei.
Unele prevederi ale proiectului de lege sunt puternic controversate şi ”încalcă în mod direct drepturile omului”, a denunţat pe Telegram liderul grupului parlamentar al Partidului prezidenţial Servitorul Poporului, David Aharamia.
Între acestea, el citează o lărgire a puterilor reprezentanţilor centrelor de recrutare şi trimiterea de convocări pe cale electronică.
Guvernul ucrainean lucrează la o modificare a proiectului de lege prin care să-i mulţumească pe deputaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.