Kievul i-a îndemnat din nou, joi, pe aliaţii occidentali să se grăbească şi să-i furnizeze tancuri şi sisteme de apărare antiaeriană, spunând că Ucraina plăteşte cu vieţi omeneşti pentru ritmul lent al discuţiilor din capitalele străine, relatează presa internaţională.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi dimineaţă o nouă intervenţie la Forumul Economic de la Davos, prin videoconferinţă, în cadrul unui panel intitulat „Mic dejun ucrainean”.
Ucraina trebuie să avanseze pe câmpul de luptă, a pledat el, reiterându-şi apelul către aliaţii Ucrainei de a acţiona mai rapid în ceea ce priveşte furnizarea de armament. Punând şi mai multă presiune asupra Berlinului, care trebuie să ia o decizie cu privire la tancurile Leopard, Zelenski a spus: "Vaccinul împotriva tiraniei ruseşti este disponibil", relatează The Guardian. Există o listă de ţări care îl au, "dacă vreţi să ne ajutaţi, faceţi-o", a subliniat Zelenski.
Volodymyr Zelenskiy ups ante on calls for Germany to supply Ukraine with heavy tanks as he appears via video link to breakfast gathering at Davos
— John Collingridge (@jmcollingridge) January 19, 2023
“The vaccine against Russian tyranny is available.
“There’s a list of countries who have it.
“If you want to help us just do it.” pic.twitter.com/iBQnrv9b2b
Apărarea antiaeriană rămâne un punct slab al Ucrainei şi este probabil ca Rusia să lanseze în curând o altă serie de atacuri cu drone, a mai spus Zelenski. "Există momente în care nu trebuie să ezităm, ca atunci când cineva spune: Vă voi da tancuri, dacă şi altcineva o face", a declarat Zelenski, într-o aluzie mai mult decât clară la adresa Germaniei, relatează CNN.
Aliaţii occidentali se întâlnesc vineri la baza aeriană Ramstein din Germania, accentul fiind pus pe decizia Berlinului în legătură cu tancurile Leopard.
"Noi nu avem timp, lumea nu are mai timp", a declarat, la rândul său, Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, într-un mesaj pe Telegram.
"Problema tancurilor pentru Ucraina trebuie să fie închisă cât mai curând posibil. La fel şi întrebările privind sistemele suplimentare de apărare antiaeriană. Plătim pentru lentoare cu vieţile poporului nostru ucrainean. Nu ar trebui să fie aşa", spune Iermak, citat de Reuters.
DE CE ŞOVĂIE GERMANIA
Într-o declaraţie comună a Ministerului de Externe şi a Ministerului Apărării de la Kiev, oficialii avertizează că Vladimir Putin este hotărât să escaladeze ostilităţile pentru a-şi relansa invazia, iar ameninţarea unei noi ofensive la scară largă a forţelor ruseşti este "foarte reală". Declaraţia comună ucraineană recunoaşte că faţă de Ucraina, Kremlinul păstrează un "avantaj cantitativ substanţial în ceea ce priveşte trupele, armele şi echipamentele militare" .
Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a declarat că Kievul a cerut ajutor statelor care deţin tancuri Leopard 2 - Grecia, Danemarca, Spania, Canada, Olanda, Germania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Turcia, Finlanda şi Suedia. Însă decizia livrării lor către Kiev trebuie aprobată de Germania, care este fabricantul tancurilor.
Săptămâna aceasta, Marea Britanie a crescut presiunea asupra Germaniei, devenind prima ţară occidentală care a anunţat că trimite tancuri occidentale, o decizie pe care Kievul a declarat că o salută, însă pe care experţii o consideră insuficientă pentru ca Ucraina să poată face faţă Rusiei. Tancurile Leopard 2, trimise într-un număr semnficativ, ar fi mult mai importante, subliniază ei.
Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, se află joi la Berlin şi încearcă să-i convingă pe aliaţii germani să-şi dea acordul pentru Leopard 2, însă presa a scris că Germania ar condiţiona acest aviz de un gest similar care să vină şi din partea Washingtonului. La rândul său, SUA ar trebui să trimită în Ucraina tancuri de luptă de fabricaţie americană, Abrams, spune Berlinul. Însă administraţia de la Washington este reticentă, din cauza complicaţiilor logistice şi de întreţinere, potrivit CNN.
CITEȘTE ȘI CNN: Oficialii americani sunt "optimişti" că Germania va trimite tancuri Leopard în Ucraina. Şeful Pentagonului va face presiuni la BerlinTemerile Germaniei sunt legate de riscul unei escaladări a conflictului şi de răspunsul imprevizibil al Kremlinului.
ZELENSKI: NU ÎNŢELEG DACĂ PUTIN MAI ESTE ÎN VIAŢĂ, DACĂ IA DECIZII SAU CINE IA DECIZII
Pe de altă parte, Zelenski a reconfirmat la Davos că Ucraina vrea să recupereze Crimeea de sub dominaţia rusă. Întrebat explicit dacă intenţionează să elibereze Crimeea, Zelenski a răspuns cu un apel reînnoit pentru mai multe arme occidentale. "Nu este o intenţie, este pământul nostru", a spus el. "Crimeea înseamnă marea noastră şi munţii noştri. Daţi-ne armele voastre şi noi ni le vom recâştiga pe ale noastre", a declarat preşedintele ucrainean, citat de CNN.
CITEȘTE ȘI NYT: Washingtonul începe să se arate dispus să ajute Ucraina să-i atace pe ruşi în Crimeea"Decalajul dintre ţările noastre este enorm. Nu este artificial. A fost săpat de Putin. El stă cu această lopată şi va rămâne cu această lopată în istorie", a subliniat Zelenski.
Întrebat despre posibilitatea unor negocieri de pace, preşedintele ucrainean a răspuns că nu există nicio şansă de negociere a păcii. "Negocierile de pace nu înseamnă pace. Părţile trebuie să realizeze acest lucru. În ultimii trei ani (de când a devenit preşedinte) am făcut tot ce am putut pentru a ne elibera pământul prin diplomaţie", a spus el. "Cineva nu a vrut, nu a avut timp, nu a crezut, a pus condiţii. Au fost mulţi astfel de oameni, iar centrul tuturor acestor lucruri a fost la Moscova", a adăugat el.
"Nu înţeleg cu cine să vorbesc. Nu prea înţeleg dacă el (Putin) este în viaţă sau dacă ia decizii sau cine ia decizii", a spus Zelens\kI. "Nu prea înţeleg cum poţi să le promiţi liderilor europeni un lucru şi să începi un război a doua zi", a continuat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.