Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să sugereze în discursul său de marţi seară adresat compatrioţilor că pregăteşte o remaniere, pentru a adapta guvernarea la nevoile actuale ale Ucrainei, în condiţiile în care a avertizat că „toamna va fi extrem de importantă pentru Ucraina”. El a spus că a pregătit „decizii privind personalul” şi a anunţat că vor fi schimbări inclusiv în cadrul „Biroului”, referindu-se, cel mai probabil, la Cancelaria prezidenţială.
„Toamna va fi extrem de importantă pentru Ucraina. Şi instituţiile noastre de stat trebuie să fie înfiinţate astfel încât Ucraina să obţină toate rezultatele de care avem nevoie noi toţi. Pentru a face acest lucru, trebuie să consolidăm unele domenii ale guvernului şi am pregătit decizii privind personalul. Vor exista, de asemenea, schimbări în cadrul Biroului. Contez, de asemenea, pe o pondere uşor diferită pentru anumite domenii ale politicii noastre externe şi interne”, a declarat Volodimir Zelenski.
Anterior, publicaţia Ukrainskaia Pravda anunţase, citând surse din anturajul lui Zelenski, că ministrul de externe, Dmitro Kuleba, ar urma să fie eliberat din funcţie. Marţi, şefii a patru ministere, precum şi viceprim-ministrul Olha Stefanişîna, care se ocupa de integrarea europeană şi euroatlantică, şi-au prezentat demisiile în parlament (Verhovna Rada). Printre aceştia se numără şi Oleksandr Kamîşin, ministrul care a supervizat producţia de arme a Ucrainei şi care este considerat o stea în ascensiune.
CITEȘTE ȘI Ministrul care superviza producţia de arme a Ucrainei şi alţi patru colegi de-ai săi din guvern au demisionat. Unii dintre ei ar putea primi noi roluri într-un moment critic al războiului CITEȘTE ȘI Ministrul care superviza producţia de arme a Ucrainei şi alţi patru colegi de-ai săi din guvern au demisionat. Unii dintre ei ar putea primi noi roluri într-un moment critic al războiului„În primul rând, avem nevoie de mai multă interacţiune între guvernul central şi comunităţi. Mai ales acum, când ne pregătim pentru sezonul de iarnă. În al doilea rând, Ucraina a obţinut deja rezultate semnificative în producţia de apărare. Iar acest lucru ar trebui consolidat la toate nivelurile, în special pentru a facilita atragerea investiţiilor partenerilor în industriile noastre strategice”, le-a spus Zelenski compatrioţilor.
„În al treilea rând, trebuie să ne consolidăm semnificativ activitatea cu NATO; acest lucru necesită o interacţiune specială”, a continuat el să enumere motivele restructurării administraţiei.
„Al patrulea este Uniunea Europeană, negocierile reale de aderare, pregătirea părţilor relevante ale viitorului acord de aderare. Aceasta este o muncă juridică şi politică foarte clară. Va exista o responsabilitate personală pentru aceasta”, a arătat Zelenski.
„Şi în al cincilea rând, trebuie să combinăm tot ceea ce Ucraina a realizat în relaţiile cu partenerii săi - încrederea în Ucraina, forţa spiritului ucrainean, relaţiile cu partenerii - cu sarcinile cu care se confruntă ţara noastră în contracararea propagandei ruse şi protejarea patrimoniului cultural ucrainean. Avem nevoie de un nou nivel al activităţii de informare, culturale şi diplomatice. Şi un nou nivel al relaţiilor cu comunitatea ucraineană globală”, a punctat preşedintele ucrainean.
„Acum este momentul să dăm o nouă forţă instituţiilor guvernamentale ucrainene şi sunt recunoscător tuturor celor care ne vor ajuta” - şi-a încheiat el discursul către compatrioţi.
Ultima remaniere semnificativă făcută de Zelenski a ţintit vârful armatei şi a avut loc în februarie 2024, după eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului 2023. Zelenski l-a demis pe şeful armatei, generalul Valeri Zalujni, pe care ulterior l-a trimis ambasador la Londra, iar în locul lui l-a numit pe Oleksandr Sîrski. Schimbarea de la conducerea armatei a antrenat ulterior şi alte înlocuiri de comandanţi.
Cu câteva luni înainte, în septembrie 2023, Zelenski îl schimbase şi pe ministrul apărării, Oleksii Reznikov, înlocuindu-l cu Rustem Umerov, însă schimbarea a fost văzută atunci mai degrabă ca o măsură destinată atenuării scandalurilor de corupţie din Ministerul Apărării, chiar dacă ministrul - un alt interlocutor obişnuit al oficialilor occidentali - nu fusese implicat personal.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...