Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se află într-un turneu în Uniunea Europeană (UE), efectuează marţi o vizită la Bruxelles, după o vizită în Spania, şi urmează să semneze un Acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander De Croo în vederea unei consolidări a mijloacelor militare ale Kievului, aflat în dificultate în războiul cu Rusia, după care efectuează o vizită în Portugalia în vederea unei ”consolidări a cooperării” cu autorităţilor portugheze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liderul ucrainean efectuează o vizită de câteva ore în Belgia, pentru a semna acest text cu premierul Alexander De Croo, anunţă Cancelaria belgiană, după care urmează să fie primit de către regele belgienilor Philippe.

Volodimir Zelensi urmează să efectueze marţi la prânz o vizită pe aeroportul militar Melsbroek, în apropiere de Bruxelles, unde Belgia urmează să-şi reitereze angajamentul de a furniza Kievului avioane multirolo de luptă de tip F-16.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Începând din februarie 2022, Belgia a promis să ofere Ucrainei un ajutor în valoare de 1,2 miliarde de euro, dintre care 916 milioane numai în 2024, potrivit ministrului belgian al Apărării Ludivine Dedonder. 

Apărarea belgiană a format ”aproape 2.500 de militari ucraineni”.

NOU AJUTOR MILITAR SPANIOL DE UN MILIARD DE EURO

În etapa de la Madrid, luni, Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să constrângă Rusia la pace ”prin toate mijloacele”, în contextul în care Kievul cere să poată folosi armamentul livrat de Occident pentru a ataca pe teritoriul Rusiei.

Americanii şi europenii au refuzat să lase până acum Ucraina să atace poziţii şi baze aeriene pe teritoriul Rusiei cu armament din Occident, de frica unei escaladări - oferind un avantaj forţelor Krelinului.

Această problemă începe însă să provoace dezbateri în rândul aliaţilor Kievului.

Întrebat luni despre acest lucru în timp ce-l primea pe Zelenski, premierul spaniol Pedro Sanchez a răspuns - evaziv - că nu are ”această voinţă”.

”Noi vom fi alături de Ucraina atât timp cât va trebui”, a reiterat însă Pedro Sanchez, anunţând un nou ajutor militar în valoare de un miliard de euro în 2024, în cadrul unui Acord de Securitate cu Kievul.

Această nouă anvelopă ”va permite Ucrainei să-şi consolideze capacităţile”, potrivit liderului spaniol, la doi ani şi trei luni după invazia Ucrainei de către Rusia.

Ucraina cere sisteme antirachetă şi antiaeriene americane de tip PATRIOT, argumentând că dispune, la ora actuală, doar un sfert dintre mijloacele de care are nevoie.

Este necesar să ”exercităm presiuni nu doar asupra Rusiei, ci şi asupra partenerilor noştri, pentru ca ei să ne dea posibilitatea de a ne apăra”, a declarat a Madrid Volodimir Zelenski.

PRIMA VIZITĂ ÎN PORTUGALIA

În urma vizitei în Belgia, Volodimir Zelenski urmează să efectueze marţi o vizită în Portugalia şi să fie primit de către premierul Luis Montenegro şi preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa, în vederea unei ”consolidări a cooperării în domeniul securităţii şi apărării” cu autorităţile portugheze, au anunţat acestea.

Volodimir Zelenski urmează să sosească la ora loca,lă 14.45 (16.45, ora României) la reşedinţa premierului, în vederea semnării unui ”Acord bilateral de angajament în favoarea securităţii”, anunţă cabinetul lui Luis Montenegro.

Preşedintele ucrainean nu a mai efectuat nicio vizită în Portugalia care, în februarie 2023, s-a angajat să livreze Ucrainei trei tancuri de tip Leopard 2.

Pe teren, forţe ruse au continuat să înainteze împotriva unei armate ucrainene aflate în dificultate, revendicând cucerirea altor două localităţi în estul Ucrainei.

Cu mai puţin de trei săptămâni naintea unui Summit al Păcii în Ucraina prevăzut în Elveţia, Volodimir Zelenski a respins propunerea Chinei şi Braziliei de a invita Rusia, apreciind că aceasta va ”bloca totul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.