Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni că premierul ungar Viktor Orban nu poate media între Rusia şi Ucraina pentru a pune capăt războiului care durează deja de 28 de luni, o sarcină care, potrivit lui, ar putea fi asumată doar de puteri mondiale precum China, SUA sau UE, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Săptămâna trecută, Orban a vizitat Kievul şi Moscova pentru a purtat discuţii cu Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, iar luni a mers la Beijing, unde s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping, descriind călătoria sa surpriză la Beijing drept a treia etapă a unei "misiuni de pace".

În timp ce liderii mondiali se pregătesc să se reunească la summitul NATO care începe marţi la Washington, Zelenski a declarat luni, la Varşovia, că doar economiile puternice sau ţările cu forţe armate mult mai puternice decât cele ale Rusiei ar putea gestiona sarcina de mediere a conflictului.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

"Există multe astfel de ţări în lume? Nu multe. Cred că SUA şi China sunt astfel de ţări. Iar UE, nu o singură ţară, ci întreaga UE. Aceasta ar putea fi într-adevăr o misiune de intermediere", a declarat Zelenski la o conferinţă de presă susţinută în timpul unei vizite în Polonia vecină, ţară cu care a semnat un pact bilateral de securitate.

Zelenski a precizat că negocierile lui Orban cu Putin, care au provocat indignare şi în cadrul Uniunii Europene, nu au fost coordonate cu Kievul. "Chiar dacă (Putin) se întâlneşte cu un anumit stat, acest lucru nu înseamnă că vrea să pună capăt războiului", a atras atenţia Zelenski.

Kievul rămâne deschis propunerilor din partea altor ţări cu privire la modul în care să se contureze calea către pace, dar acestea ar trebui să se alinieze la viziunea ucraineană, în special la planul de pace în 10 puncte al Ucrainei, a punctat Zelenski.

Ucraina speră să organizeze un al doilea summit internaţional pentru a examina propunerile sale de pace, în cursul acestui an. China, care are legături strânse cu Moscova, nu a participat la prima reuniune găzduită în iunie de Elveţia.

Beijingul a promovat un plan de pace în şase puncte pe care l-a publicat împreună cu Brazilia în luna mai, propunând o conferinţă internaţională de pace "la momentul potrivit" şi solicitând participarea egală a Ucrainei şi a Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.