Tensiunile între Kiev şi Moscova au crescut cu un nivel după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat NATO să accelereze aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, în vederea transmiterii unui ”semnal adevărat” Rusiei, ”singura cale de oprire a războiului în Donbas”, iar Kremlinul a ameninţat că un asemenea demers ar agrava conflictul, relatează Euronews.
”NATO este singura cale către sfârşitul războiului în Donbas”, a scris Zelenski într-un tweet, marţi, adresat secretarului general al NATO Jens Stoltenberg, după ce au discutat la telefon.
Moscova a reacţionat imediat şi a ameninţat că o intrarea a Kievului în NATO ar agrava Războiul din Ucraina între separatişti proruşi şi forţe ucrainene.
O intrare a Ucrainei în NATO - considerată adversarul strategic al Moscovei - înfurie de mai mulţi ani Kremlinul, care consideră o extindere a blocului militar occidental către est drept o ameninţare.
”Din punctul nostru de vedere, acest lucru va înrăutăţi situaţia şi mai mult”, a ameninţat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
”Kievul a trecut acum de la criticarea cadrului politic al soluţionării crizei în Donbas la ameninţări ofensive militare. Sper ca asta să ajute capitalele europene să-şi revalueze poziţia şi să-i ceară lui Zelenski să respecte deplin acordurile de la Minsk”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Armata ucraineană a anunţat marţi că doi militari au fost ucişi prin împuşcare în confruntări armate cu separatişti proruşi.
De la începutul anului, cel puţin 21 de militari au fost ucişi în Donbas.
UE ŞI SUA SUSŢIN KIEVUL
Ucraina a acuzat săptămâna trecută Rusia de comasarea unor militari şi material militar atât la frontieră, în nord şi est, cât şi în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
Rusia dă asigurări că aceste trupe nu ameninţă penimeni şi acuză Kievul de această intensificare a confruntărilor armate pe front.
Schimburi de replici dure şi o multiplicare a confruntărilor armate, anul acesta, cu separatiştii proruşi au pus capăt unui armistiţiu care a fost relativ respectat în a doua jumătate a lui 2020.
Observatori şi diplomaţi se tem de o escaladare a conflictului armat care a izbucnit în 2014 în estul Ucrainei, în contextul în care Kievul anunţă în ultima perioadă pierderi umane aproape zilnic.
Uniunea Europeană (UE) şi-a reiterat susţinerea ”de nezdruncinat” a Ucrainei.
Statele Unite s-au declarat, la rândul lor, pregătite să intervină în cazul unei ”potenţiale crize iminente”.
”Îndemnăm Rusia să-şi clarifice mai mult intenţiile cu privire la toată această masă de forţe (desfăşurate) de-a lungul frontierei”, a îndemnat, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...