Preşedintele Volodimir Zelenski i-a asigurat din nou pe ucraineni, joi seara, că lucrează pentru întărirea apărării aeriene a ţării şi a menţionat în context o discuţie eficientă, dar care rămâne secretă, pe care Kievul a avut-o cu reprezentanţi ai conducerii militare britanice. Pe de altă parte, Zelenski spune că vrea să obţină cu ajutorul Bisericii eliberarea copiilor ucraineni deportaţi de ruşi şi a avut discuţii în acest sens cu un reprezentant al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Nu uităm obiectivul nostru principal - să câştigăm războiul şi să nu pierdem ţara. Ucraina trebuie să profite la maximum de şansa sa istorică de dezvoltare, care a fost câştigată prin curajul poporului nostru - al întregului nostru popor”, a spus Zelenski, în adresarea video către naţiune pe care o are în fiecare seară. El a declarat în acest sens că se lucrează la „Doctrina ucraineană” - despre care a spus că este „un text temeinic”, o „bază pentru transformarea ţării”, dar nu a dat mai multe detalii.

Ucraina doreşte ca după război să adere la Uniunea Europeană şi la NATO.

„Pregătim mai multe pachete de apărare pentru soldaţii noştri şi mai multe sisteme de apărare pentru întreaga societate ucraineană, inclusiv sisteme de apărare aeriană”, a repetat Zelenski ceea ce le spune ucrainenilor de mai mult timp. Însă, de data aceasta, i-a informat că a avut o discuţie cu reprezentanţi ai conducerii militare britanice - „o conversaţie închisă, dar a fost o conversaţie eficientă”, a punctat Zelenski după ce le-a spus compatrioţilor că a avut o nouă zi „lungă şi obositoare de întâlniri, discuţii şi reuniuni”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Printre întâlnirile pe care a considerat că merită menţionată public a fost cea cu un reprezentant al Patriarhiei Ecumenice, Mitropolitul Emanuel. „Lucrăm la toate nivelurile şi cu toţi actorii din relaţiile internaţionale pentru a pune în aplicare Formula de pace, în special pentru a întoarce în Ucraina copiii deportaţi de pe pământul nostru. Sunt recunoscător Patriarhiei Ecumenice pentru disponibilitatea sa de a ajuta”, a spus Zelenski.

Şi Vaticanul s-a angajat în discuţii cu Kievul şi Moscova pentru a obţine aducerea acasă a copiilor ucraineni deportaţi.

„Ucraina va supravieţui, îşi va păstra independenţa - toate aspectele independenţei, inclusiv independenţa spirituală. Şi sunt recunoscător tuturor celor din lume care sprijină ţara noastră şi poporul nostru în acest sens”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Respectând un obicei pe care şi-a l-a făcut în ultimul timp, de a menţiona, cu nume şi prenume, soldaţi care s-au evidenţiat în luptă, Zelenski a povestit despre Oleksandr Hrin, datorită căruia „peste două duzini de ocupanţi au fost ucişi şi răniţi”. În plus, soldatul a luat şi prizonieri. „Îţi mulţumim, Oleksandr, pentru că ne-ai alimentat fondul de schimb”, a spus Zelenski înainte de a numi o serie de alţi luptători curajoşi, inclusiv o femeie.

„Soldatul Andrii Maksîşka (...) a scos răniţii, a fost rănit el însuşi, dar s-a întors pe front după tratament”, a relatat Zelenski. 

Evidenţierea acestor luptători are loc în contextul în care contraofensiva ucraineană se desfăşoară cu greutate şi cu pierderi mari. „Sunt mândru de voi toţi, soldaţii noştri! De fiecare dintre voi!” - le-a spus preşedintele, într-o evidentă încercare de a ridica moralul trupelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.