Preşedintele Volodimir Zelenski consideră că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, va încerca să perturbe Summitul Global pentru Pace, care va avea loc în Elveţia la mijlocul lunii iunie, deşi Rusia, care nu a fost invitată la eveniment, a declarat joi că nu vede rostul acestui eveniment.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Summitul pentru pace este un summit global. Avem deja o distribuţie specifică a oficialilor guvernamentali şi a altor reprezentanţi ai ţării noastre care vor lucra în acele zone geografice în care mai trebuie să atragem lideri. Zilele acestea, împreună cu Elveţia, am finalizat trimiterea invitaţiilor la summit. Datele specifice ale summitului sunt 15 şi 16 iunie”, a anunţat Zelenski joi seara, în discursul zilnic adresat compatrioţilor.

El a precizat că aceasta va fi prima şansă reală de a începe restabilirea unei păci juste. „Trebuie să înţelegem cu toţii că numai puterea globală poate forţa Rusia să facă pace şi de aceea lucrăm pentru a aduce cât mai mulţi participanţi la summitul din Elveţia şi la comunicările aferente”, a explicat preşedintele ucrainean.

„De asemenea, trebuie să înţelegem că Putin va încerca să perturbe această activitate şi eforturile noastre şi va încerca să slăbească poziţiile Ucrainei prin diverse manipulări şi prin forţa atacurilor teroriştilor săi”, a avertizat Zelenski. „Toate poziţiile noastre - pe câmpul de luptă, în diplomaţie şi în sfera informaţională - trebuie să fie la fel de puternice acum. Pentru ca noi să putem exercita presiuni şi să avem rezultate, ocupanţii trebuie să piardă capacitatea de a exercita presiuni şi să obţină ceva pentru ei înşişi. Aşadar, puterea noastră, capacităţile noastre, armele noastre, unitatea noastră cu partenerii noştri - toate acestea trebuie să funcţioneze împreună”, a arătat liderul de la Kiev.

Comentând faptul că Rusia nu este invitată la summitul pentru pace din Elveţia, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia va putea participa la negocieri paşnice doar după ce va fi învinsă pe câmpul de luptă sau după ce participanţii la Summitul pentru pace se vor uni şi vor elabora un concept pentru evoluţii ulterioare. Exercitarea de presiuni asupra Rusiei pe câmpul de luptă şi reunirea ţărilor „care împărtăşesc aceleaşi principii” ar trebui să contribuie la determinarea Moscovei să fie mai dispusă să se angajeze în dialog, a spus Kuleba.

RUSIA NU DĂ CREDIT CONFERINŢEI DIN ELVEŢIA

La rândul său, Rusia a declarat joi că nu vede rostul conferinţei din Elveţia, care discută despre cum se poate pune capăt conflictului din Ucraina în absenţa Moscovei.

Guvernul elveţian a confirmat joi că "în acest stadiu" Rusia nu se numără printre zecile de ţări invitate, adăugând că, deşi este deschis la includerea Rusiei, Moscova a subliniat în repetate rânduri că nu are niciun interes să participe.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu consideră că este o iniţiativă credibilă. "Nu înţelegem ce fel de piatră de hotar este această conferinţă de pace", a declarat el reporterilor. "Despre ce fel de conferinţă putem vorbi, despre ce fel de conferinţă serioasă, cu aşteptări serioase privind anumite rezultate, fără participarea Rusiei? Acest lucru este complet imposibil şi este clar că este un fel de iniţiativă care nu se concentrează pe rezultate", a comentat el, citat de Reuters.

"Un proces de pace fără Rusia nu este posibil", a recunoscut guvernul elveţian într-un comunicat.

EFORTURI PENTRU A ADUCE CHINA LA SUMMIT

În schimb, şeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak, a declarat pentru televiziunea ucraineană că Kievul face toate eforturile pentru ca China să participe la summitul care va avea loc în 15-16 iunie în apropierea oraşului elveţian Lucerna. "China este foarte importantă, iar consultările se desfăşoară în mod constant la diferite niveluri cu participarea partenerilor noştri", a spus el.

Guvernul elveţian a declarat că discuţiile se vor baza pe formula de pace a lui Zelenski, care solicită retragerea trupelor ruseşti şi tragerea la răspundere a Rusiei pentru acţiunile sale, precum şi pe alte propuneri bazate pe Carta ONU şi pe principiile cheie ale dreptului internaţional.

Printre delegaţiile invitate se numără membri ai grupurilor G7, G20, BRICS, UE, organizaţii internaţionale şi doi reprezentanţi religioşi, a precizat Elveţia.

Discuţiile au ca scop crearea unui cadru pentru o pace durabilă şi a unei foi de parcurs pentru participarea Rusiei la acest proces, a precizat aceasta. "Obiectivul general al summitului este de a inspira un viitor proces de pace", a declarat guvernul elveţian.

Oficialii ruşi subliniază însă că Elveţia a adoptat sancţiunile UE împotriva Moscovei şi susţin că, prin urmare, aceasta nu are credibilitate ca intermediar neutru.

Discuţiile directe de pace între Rusia şi Ucraina au eşuat în primele săptămâni după invazia pe scară largă a Rusiei din 24 februarie 2022.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.