Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că armata ucraineană a recucerit peste 500 de kilometri pătraţi în regiunea Herson de la 1 octombrie. De asemenea, Zelenski a afirmat că a discutat cu şeful Agenţiei Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) despre centrala nucleară de la Zaporojie.
"Noi informăm partenerii noştri despre ultimele manifestări ale terorii ruseşti. Despre loviturile cu rachete asupra Zaporojie şi a altor oraşe din Ucraina. Despre utilizarea dronelor iraniene împotriva oamenilor şi infrastructurii noastre. Din anumite motive, Iranul susţine că nu există drone de fabricaţie iraniană în Ucraina. Oamenii le văd pe cer. Le doborâm. Dar ni se spune că se presupune că nu există drone iraniene în Ucraina. Ei bine, vom găsi modalităţi de a ne asigura că într-adevăr nu mai sunt. De asemenea, oferim informaţii despre mişcarea noastră în prima linie. De la 1 octombrie, peste 500 de kilometri pătraţi de teritoriu şi zeci de aşezări au fost eliberate de referendumul fals rusesc şi stabilizate doar în regiunea Herson. Sunt succese şi în direcţia estică. Cu siguranţă va veni şi ziua în care vom raporta despre succesele din regiunea Zaporojie - în acele zone care sunt încă sub controlul ocupanţilor. Va veni ziua în care vom vorbi şi despre eliberarea Crimeei. Această perspectivă este evidentă. De asemenea, este evident că mai este ceva de parcurs. Mai sunt multe de suportat, multe de făcut. Atât pentru ucraineni, cât şi pentru partenerii noştri - toţi cei care preţuiesc libertatea şi dreptul internaţional", a afirmat Zelenski.
Zelenski a mai spus că sunt necesare asigurări că Rusia nu primeşte niciun profit din vânzarea de petrol şi gaze. "În aceste zile, Uniunea Europeană se îndreaptă către introducerea celui de-al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. În special, acest pachet are în vedere limitarea transportului maritim al petrolului rusesc şi creează un set de instrumente pentru limitarea veniturilor din petrol ale statului terorist. Este bun. Dar acesta este doar începutul. Trebuie să ne asigurăm că statul terorist nu primeşte niciun profit din vânzarea de petrol şi gaze. Pentru ca niciun dolar petrol şi nici un euro gaz să nu poată merge la continuarea războiului rusesc împotriva Ucrainei şi a întregii lumi civilizate. Sunt încrezător că va fi asigurat în timp util. Şi le mulţumesc tuturor europenilor, tuturor celor din lumea liberă, care lucrează pentru acest rezultat. Cine promovează deciziile politice necesare şi care creează alternativele economice necesare la resursele energetice ruseşti.
Preşedintele ucrainean a mai spus că a avut o întâlnire cu şeful AIEA, Rafel Grossi, care a sosit la Kiev. "Este clar că negocierile noastre au vizat în primul rând situaţia de la centrala nucleară Zaporojie capturată de teroriştii ruşi. Dar, de fapt, acest subiect este mult mai larg. Se referă nu numai la Ucraina şi nu numai în contextul siguranţei radiaţiilor. Desigur, orice decizie a actualului şef al Rusiei cu privire la staţia Zaporojie şi orice încercare a Rusiei de a transfera staţia în presupusa sa proprietate sunt fără valoare şi, sincer vorbind, stupide. Aceasta este o centrală nucleară. Acesta nu este un palat, Yukos sau altceva pe care conducerea rusă a reuşit deja să le fure. Doar specialiştii ucraineni pot garanta că nu vor exista incidente de radiaţii la staţia Zaporojie. Şi a fost important să auzim de la Grossi că toata comunitatea internaţională va contacta Ucraina doar în ceea ce priveşte ZNPP, deoarece este proprietate ucraineană. A fost, este şi va fi. Acum sunt aproximativ cinci sute de ocupanţi în staţie. Şi acestea nu sunt altceva decât cinci sute de riscuri de dezastru. Lumea înţelege asta. Şi sunt recunoscător pentru sprijinul tuturor celor care luptă pentru revenirea controlului deplin al Ucrainei asupra staţiei şi pentru demilitarizarea completă a acesteia. Un alt aspect al acestui subiect este electricitatea în sine. Şi dacă staţia Zaporojie nu funcţionează, noi, în Ucraina, ne confruntăm cu anumite dificultăţi. Avem o situaţie în care nu avem un surplus de energie electrică, pe care o putem exporta, în special, în ţările UE. Acesta este un dezavantaj pentru cetăţenii UE, care pierd o sursă sigură de aprovizionare cu energie. Acesta este un dezavantaj pentru noi, ucrainenii. Suntem sinceri în privinţa asta. Spunem sincer că noi toţi din Europa trebuie să luptăm pentru interesele noastre împreună - în deplină unitate", a subliniat Zelenski.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.