Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu că ţara sa are nevoie de mai mult timp pentru a lansa mult aşteptata contraofensivă împotriva Rusiei, întrucât armata încă mai are nevoie de o parte din ajutorul occidental promis, relatează BBC.
"Cu (ceea ce avem) putem merge mai departe şi să avem succes. Dar am pierde o mulţime de oameni. Cred că este inacceptabil", a spus Zelenski. "Aşa că trebuie să aşteptăm. Mai avem nevoie de puţin timp", a adăugat preşedintele ucrainean într-un interviu acordat la Kiev pentru posturile publice de televiziune care sunt membre ale Eurovision News, între care BBC.
Liderul ucrainean a descris brigăzile de luptă, dintre care unele au fost antrenate de ţările NATO, ca fiind "pregătite", dar a spus că armata mai are nevoie de "unele lucruri", inclusiv vehicule blindate, care "sosesc în loturi".
Când şi unde va începe contraofensiva ucraineană rămâne un secret. Forţele ruseşti şi-au fortificat apărarea de-a lungul întregii linii de front de 1.450 km, care se întinde de la regiunile estice Luhansk şi Doneţk până la Zaporojie şi Herson, în sud.
Contraatacul ucrainean aşteptat ar putea fi decisiv pentru soarta războiului, redesenând liniile de front care, timp de luni de zile, au rămas neschimbate. Va fi un test crucial pentru Ucraina, dornică să demonstreze că ajutorul occidental primit poate duce la câştiguri majore pe câmpul de luptă.
TEMEREA UCRAINEI: "TOATĂ LUMEA VA AVEA IDEI"
În ultimele săptămâni, autorităţile ucrainene au încercat să diminueze aşteptările privind un progres major, atât în public, cât şi în privat, notează BBC. Un oficial guvernamental de rang înalt, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că liderii ţării "au înţeles că au nevoie de succes", dar asaltul nu ar trebui să fie văzut ca un "glonte de argint" într-un război care se află aproape în a 15-a lună.
Cu toate acestea, preşedintele şi-a exprimat încrederea că armata ucraineană poate avansa, avertizând asupra riscurilor unui "conflict îngheţat", pe care, a arătat el, Rusia "contează".
Pentru Kiev, orice rezultat considerat dezamăgitor în Occident ar putea însemna o reducere a sprijinului militar şi presiuni pentru a negocia cu Rusia. Având în vedere că aproape o cincime din ţară se află sub controlul Rusiei, iar preşedintele Vladimir Putin a declarat anexarea a patru regiuni pe care forţele sale le ocupă parţial, acest lucru ar putea include discuţii despre concesii teritoriale.
"Toată lumea va avea idei", a explicat preşedintele Zelenski. "Dar nu se pot face presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii. De ce ar trebui vreo ţară din lume să-i dea lui Putin teritoriul său?" - a întrebat el retoric.
ZELENSKI CREDE CĂ VICTORIA E POSIBILĂ PÂNĂ LA ALEGERILE DIN SUA DIN 2024
Pe de altă parte, Zelenski a respins temerile legate de pierderea sprijinului SUA dacă preşedintele Joe Biden, care a promis să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, nu va fi reales în 2024. Ucraina, a spus el, se bucură în continuare de sprijin bipartizan în Congresul SUA. "Cine ştie unde vom fi (când vor avea loc alegerile)?", a reflectat Zelenski. "Cred că vom câştiga până atunci", a adăugat preşedintele.
Deocamdată, nu există nicio posibilitate reală de a purta discuţii pentru a pune capăt conflictului, deoarece ambele părţi spun că vor lupta până la victorie. ZelenskI a oferit o propunere de pace în 10 puncte, cerând cedarea tuturor teritoriilor ucrainene invadate, reparaţii pentru daunele cauzate de război şi crearea unui tribunal special pentru a urmări în justiţie crimele de război ale Rusiei, un plan pe care Moscova, evident, l-a respins categoric.
Sancţiunile occidentale au avut un impact asupra industriei de apărare a Rusiei, crede Zelenski, care a menţionat stocurile de rachete epuizate şi lipsa artileriei cu care se confruntă armata inamică. "Încă mai au multe în depozitele lor, dar (...) vedem deja că au redus bombardamentele dintr-o zi în unele zone", a arătat el.
Cu toate acestea, Moscova a găsit modalităţi de a ocoli unele dintre sancţiuni, a avertizat Zelenski, îndemnând comunitatea internaţională să îi vizeze pe cei care ajută Rusia să ocolească interdicţiile.
ATACUL CU DRONE ASUPRA KREMLINULUI, OPERAŢIUNE SUB STEAG FALS CARE NU A FUNCŢIONAT NICI MĂCAR PENTRU PUBLICUL INTERN
Pe de altă parte, Zelenski a respins din nou acuzaţia rusă potrivit căreia Ucraina s-ar afla în spatele presupusului atac cu drone asupra Kremlinului de săptămâna trecută, care a fost descris de Moscova ca o încercare de asasinare a preşedintelui Putin.
Liderul ucrainean crede că aparentul atac ar fi putut fi o operaţiune sub steag fals, realizată chiar de Rusia, iar afirmaţia a fost folosită de Moscova ca un pretext pentru a ataca Ucraina. "Ei caută în mod constant ceva care să sune ca o justificare, spunând: Voi ne faceţi asta, aşa că noi vă facem asta", a explicat preşedintele Zelenski. "Dar nu a funcţionat. Chiar şi pentru publicul lor intern, nu a funcţionat. Nici măcar propriii lor propagandişti nu au crezut asta. Pentru că părea foarte, foarte artificial", a comentat Zelenski.
Preşedintele a acordat acest interviu în timp ce concursul de cântece Eurovision se desfăşoară în oraşul englez Liverpool, care a fost ales ca gazdă în numele Ucrainei, câştigătoarea evenimentului de anul trecut. El a declarat că ar fi preferat ca concursul să se desfăşoare într-o ţară vecină, în care ucrainenii să poată călători şi să fie foarte aproape, dar a menţionat că are "mult respect" pentru Marea Britanie, o "ţară uimitoare".
"Principalul lucru este că acest concurs are loc", a spus el. "Lăsaţi oamenii să îşi arate talentul", a îndemnat liderul de la Kiev.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.