Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marţi, că nu poate prezice ce va face Donald Trump dacă va recâştiga preşedinţia SUA în noiembrie, dar întreaga lume, inclusiv liderul rus Vladimir Putin, aşteaptă rezultatul scrutinului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski, vorbind la Washington, în timp ce liderii mondiali se reunesc pentru summitul NATO din această săptămână, a declarat că speră că Trump nu va părăsi alianţa NATO, veche de 75 de ani, şi că America va continua să sprijine Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, care durează de mai bine de doi ani.

"Nu îl cunosc (pe el) foarte bine", a spus Zelenski despre Trump, adăugând că a avut "întâlniri bune" cu el în timpul primei preşedinţii a lui Trump, dar a adăugat că asta a fost înainte de invazia Rusiei din 2022.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"Nu vă pot spune ce va face, dacă va fi preşedintele Statelor Unite. Nu ştiu", a afirmat preşedintele ucrainean.

Trump, prezumtivul candidat republican pentru alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, a criticat frecvent dimensiunea sprijinului militar al SUA pentru Ucraina - aproximativ 60 de miliarde de dolari de la invazia la scară largă a Rusiei în 2022 - şi l-a numit pe Zelenski "cel mai mare vânzător din toate timpurile".

Doi dintre consilierii săi pe probleme de securitate naţională i-au prezentat lui Trump un plan de încetare a ajutorului militar american acordat Ucrainei dacă aceasta nu deschide discuţii cu Rusia pentru a pune capăt conflictului.

Afacerile lui Trump cu Zelenski au devenit subiectul primei sale destituiri ca preşedinte de către Camera Reprezentanţilor a SUA în 2019. El a fost acuzat că l-a presat pe Zelenski să contribuie la defăimarea lui Joe Biden în schimbul unui ajutor, dar a fost achitat de Senat în 2020.

În ceea ce priveşte politica faţă de NATO, Trump a declarat că ar "încuraja" Rusia să facă "ce naiba vrea" oricărui membru al alianţei care nu cheltuieşte suficient pentru apărare şi că nu l-ar apăra. Carta NATO obligă membrii să vină în apărarea celor care sunt atacaţi.

Zelenski i-a îndemnat marţi pe liderii politici americani să nu aştepte rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie pentru a acţiona în forţă pentru a ajuta ţara sa, în timp ce a cerut mai puţine restricţii privind utilizarea armamentului american.

"Toată lumea aşteaptă luna noiembrie (5 noiembrie - data alegerii preşedintelui american - n.r). Americanii aşteaptă noiembrie, în Europa, Orientul Mijlociu, în Pacific, întreaga lume priveşte spre noiembrie şi, cu adevărat vorbind, şi Putin aşteaptă noiembrie", a declarat Zelenski.

"Este timpul să ieşim din umbră, să luăm decizii ferme ... să acţionăm şi să nu aşteptăm noiembrie sau orice altă lună",

Mai devreme, marţi, preşedintele Joe Biden a promis să apere în forţă Ucraina la summitul NATO.

Dar Biden, în vârstă de 81 de ani, este afectat de 12 zile de întrebări acute cu privire la capacitatea sa de a ocupa această funcţie, în timp ce unii dintre colegii săi democraţi din Capitoliu şi donatorii de campanie se tem că va pierde alegerile după o prestaţie ezitantă la dezbaterea din 27 iunie.

Trump îl devansează pe Biden cu 2,1 puncte procentuale la nivel naţional, potrivit unei medii a sondajelor menţinute de site-ul FiveThirtyEight.

Întrebat despre opiniile lui Putin despre Biden şi Trump, Zelenski a spus cu prudenţă: "Biden şi Trump sunt foarte diferiţi. Dar ei susţin (democraţia). Şi de aceea cred că Putin îi va urî pe amândoi".

Locul ales de Zelenski, Institutul Ronald Reagan, ar putea fi un alt semn al efortului Ucrainei de a se apropia de republicani.

Andrew Weiss, de la think-tank-ul Carnegie Endowment, a declarat că Kievul a încercat să construiască "cât mai multe punţi către instituţia republicană mainstream".

"Există un proces în desfăşurare la Kiev de a încerca să se gândească la implicaţiile unei posibile reveniri a lui Trump la Casa Albă", a declarat Weiss.

Zelenski a fost prezentat de cel mai important republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, care l-a lăudat pe liderul ucrainean şi a susţinut ferm acordarea unei asistenţe sporite Kievului.

"Ei au nevoie de instrumentele necesare pentru a se apăra, pentru a impune costuri agresorilor lor şi pentru a negocia de pe poziţii de forţă", a declarat McConnell.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.