Aproximativ 40 de romi din România s-au instalat de două luni în mica localitate California (Pennsylvania), situată la aproximativ 55 de kilometri sud de Pittsburgh, şi cer azil în Statele Unite pentru că sunt persecutaţi acasă, în zona Bucureştiului. Ei i-au alarmat pe unii dintre cei aproximativ 7.000 de membri ai comunităţii, care se tem de un aflux de refugiaţi români, scrie Pittsburgh Post-Gazette.
Cei mai mulţi dintre romi nu vorbesc bine sau deloc engleza, nu cunosc obiceiurile americane şi nu ştiu să se poarte, scrie ziarul.
Peste 150 de rezidenţi s-au adunat joi seara la sala de şedinţe a Consiliului California şi şi-au exprimat aceste îngrijorări cu privire la afluxul de refugiaţi români.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cazurile romilor au fost tratate de agenţia americană pentru Imigraţie şi Vămi (ICE), iar ei au fost eliberaţi în cadrul unui program guvernamental alternativ detenţiei, care monitorizează zborurile din alte ţări.
Romii sunt o minoritate în multe state europene şi se confruntă adesea cu prejudecăţi şi sunt discriminaţi, notează ziarul.
Programul federal le permite imigranţilor să se cazeze temporar la preţuri mai mici şi în condiţii mai umane, ca o alternativă la plasarea lor în detenţie.
Însă românii, care au închiriat aproape toţi apartamente de la un agent imobiliar local, Vito Dentino, s-au confruntat deja cu membrii comunităţii.
Locuitori supăraţi au declarat joi, la întâlnire, că nou-sosiţii fac gunoi, îşi parchează maşinile în curţi, nu respectă regulile de trafic rutier şi perturbă pieţele.
Alţii au declarat că au văzut romi omorând găini, iar copiii îşi fac nevoile în public.
Zvonurile despre ei sunt alimentate de pe Internet, notează publicaţia.
Membrii Consiliului, administratorul localităţii şi şeful poliţiei Richard Encapera au declarat că nu au fost avertizaţi de venirea imigranţilor şi că întâmpină dificultăţi în contactarea autorităţilor federale de la care să obţină ajutor şi explicaţii.
Însă ei au precizat că nu au fost raportate violenţe sau agresiuni, iar că imigranţii implicaţi în infracţiuni minore şi-au achitat amenzile.
Primii romi au sosit la jumătatea lui mai şi l-au contactat pe Dentino în vederea închirierii unor apartamente. Alţii au venit la foarte scurt timp după aceea.
Ali George, în vârstă de 24 de ani, originar din Bucureşti, a declarat că au fost atraşi în California de aceleaşi lucruri care atrag pe oricine altcineva - un loc prietenos şi ieftin în care să trăiască. Mulţi membri ai grupului sunt înrudiţi, iar alţii s-au cunoscut la Bucureşti.
Un oficial de la ICE, contactat de ziar a declarat că imigranţii eliberaţi decid singuri unde vor să trăiască.
Oficiali din California au declarat că unii dintre romii români poartă dispozitive la gleznă pentru a le fi monitorizate deplasările, ci nu poartă dispozitive din cauza unor infracţiuni, a precizat poliţia locală.
Dentino şi alţi locuitori au declarat că au interacţionat cu unii dintre romii români şi îi consideră ”plăcuţi”, însă apreciază că ei nu cunosc cultura şi obiceiurile americane.
Unii au sugerat să fie înfiinţat un grup de oficiali din localitate, iar alţii un grup la Universitatea din California, în Pennsylvania, pentru a-i contacta într-un efort de a-i educa.
Dentino a pledat în acest sens în contextul în care spune că alţi aproximativ 100 de români s-ar putea muta în California în lunile următoare şi nu există vreun motiv să fie opriţi.
Un student de la universitate, Pete Ware, s-a declarat dispus să-i ajute pe nou-veniţi. Alţii spun că suspiciunile din cartiere au la bază frica şi ignoranţa.
Locuitorii din California au constatat o creştere bruscă şi evidentă a numărului de români din comunitate cu mai puţin de două săptămâni în urmă, după ce un tânăr, rudă cu mai mulţi dintre cei care locuiesc în localitate, a murit într-un accident la Bucureşti. Cum nu s-au putut întoarce în ţară, peste 100 de români au venit din America în California să-l plângă împreună, scrie ziarul.
Vizitatorii au stat în apartamentele celor deja cazaţi în California.
Unul dintre ei, un român în vârstă de 36 de ani care a venit împreună cu soţia şi cei doi copii de la Baltimore - unde locuiesc, a declarat că ultimele dintre rude urmau să plece în zilele următoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.