Zeci de mii de persoane s-au refugiat vineri în adăposturi de urgenţă, în Filipine, din cauza taifunului Vongfong, care complică lupta împotriva covid-19, relatează AFP.
Taifunul a distrus case, şcoli şi locuri de carantină după ce a lovit Insula Samar (centru), joi, însă el s-a transformat după aceea într-o violentă furtună tropicală, continuându-şi drumul către Manila, în nord.
STROLL IN THE RAIN? Pedestrians in the Philippines battered by powerful winds during Typhoon Vongfong. https://t.co/5j8nb552GE pic.twitter.com/plMqXB25Oz
— ABC News (@ABC) May 14, 2020
Vongfong este însoţit de rafale de până la 190 de kilometri pe oră şi de ploi torenţiale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a lovit în timp ce zeci de milioane de filipinezi se aflau în izolare la domiciliu, din cauza covid-19.
Însă peste 140.000 de persoane din regiunea Bicol (centru) au fost nevoite să se adăpostească în afara locuinţei, din cauza riscului furtunii, au anunţat autorităţile însărcinate cu gestionarea catastrofelor.
Locuitorii din Bicol, mai puţin afectaţi decât cei din Samar, au început să se întoarcă acasă vineri, potrivit autorităilor.
”Trebuie să se poarte măşti şi să se respecte în orice moment regulile de distanţare” socială, a declarat pentru AFP Carlito Abriz, din cadrul poliţiei filipineze. ”Este dificil ca aceste lucruri să fie respectate, pentru că oamenii sunt stresaţi”.
Autorităţile au anunţat că adăposturile funcţionează la doar 50% din capacitate, că furnizează măşti de protecţie celor care nu au şi că depun eforturi să nu despartă familiile.
Cu toate acestea, numeroase locuri prevăzute în vremuri normale să servească drept centre de primire în caz de taifun au fost deja transformate în centre de carantină.
Instalaţii folosite pe plan local în carantină - şcoli şi cel puţin o biserică - au fost rase de pe suprafaţa pământului de rafale violente, şi-a exprimat îngrijorarea Ben Evardone, guvernatorul provincieii centrale Samar de Est.
”Ce ni se va întâmpla acum, ce vom folosi ca instalaţii pentru bolnavii de covid-19?”, se întreabă el. ”Este o mare problemă pentru noi”.
Centrul arhipelagului, lovit de furtună, nu este însă cea mai afectată zonă de covid-19, care a contaminat peste 12.091 de oameni şi a ucis 806 în Filipine.
Însă zeci de milioane de persoane trăiesc pe traiectoria Vongfong, care urma să atingă vineri Manila - capitala dens populată a ţări şi epicentrul pandemiei.
Autorităţile locale au avertizat populaţia, însă nu au dispus evacuări preventive ale acestei aglomerări.
Niciun mort nu a fost înregistrat, însă salavatori nu au încheiat evaluara zonelor dur afectate de furtună.
În Filipine au loc - în medie - anual aproximativ 20 de taifunuri, care se soldează cu morţi şi cauzează pagube considerabile, contribuind la menţinerea unor milioane de oameni în sărăcie.
Cel mai sângeros înregistrat vreodată în arhipelag a fost ”Super Typhon Haiyan”, soldat cu 7.300 de morţi şi dispăruţiîn 2013.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.