Zece amirali turci în retragere au fost arestaţi luni, la o zi după publicarea unei scrisori deschise - semnată de 104 foşti ofiţeri - în care este criticat un plan al şefului statului Recep Tayyip Erdogan de construire a unui canal la Istanbul, care ar putea, avertizează ei, să constituie o ameninţare la adresa libertăţii navigaţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Procuratura Generală din Ankara a anunţat că cei zece amirali în retragere au fost plasaţi în arest preventiv.

Patru foşti ofiţeri nu au fost arestaţi din cauza vârstei lor înaintate, însă au primit ordinul să se prezinte la Poliţia din Ankara în următoarele trei zile.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

O anchetă a fost deschisă împotriva militarilor în retragere care au semnat această scrisoare deschisă cu privire la o ”reuniune vizând să comită o infracţiune împotriva securităţii statului şi ordinii constituţionale”, a anunţat procuratura.

Oficiali turci de rang înalt au condamnat duminică această scrisoare deschisă, semnată de peste 100 de amirali în retragere, care trage un semnal de alarmă cu privire la un pericol pe care-l poate reprezenta, în opinia lor, proiectul ”Canalul Istanbul”, promovat de către Recep Tayyip Erdogan, la adresa unui tratat care garantează libera trecere prin Strâmtoarea Bosfor.

”Canalul Istanbul” este cel mai ambiţios dintre ”proiectele (sale) nebune”, spune Erdogan.

Prin aceste proiecte, Erdogan a modernizat infrastructura Turciei, prin aeroporturi, porturi, drumuri şi tuneluri noi în cei 18 ani de când se află la putere.

Guvernul susţine că acest canal ar permite Istanbului să devină atractiv şi nu doar să fluidizeze Bosfortul, una dintre cele mai congestionate strâmtori din lume.

Însă opozanţii proiectului avertizează că, în afară de impactul proiectului asupra mediului, acesta ar putea compromite Convenţia de la Montreux din 1936, care garantează libera trecere a navelor civile prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, atât pe timp de pace, cât şi de război.

În scrisoarea lor deschisă, cei 104 amirali în retragere subliniază că este ”îngrijorător” să se lanseze o dezbatere cu privire la Tratatul de la Montreux, subliniind că este vorba despre un tratat care ”apără cel mai bine interesele turce”.

Scrisoarea amiralilor a provovat o ripostă a Guvernului.

”Nu doar cei care au semnat, ci şi cei care-i încurajează, este necesarsă dea socoteală în justiţie”, a ameninţat pe Twitter, directorul de comunicaţii al lui Erdogan, Fahrettin Altun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.