Elon Musk, cel mai bogat om din lume şi un pivot al eforturilor spaţiale ale SUA, a fost în contact regulat cu preşedintele rus Vladimir Putin de la sfârşitul anului 2022. Discuţiile, confirmate de mai mulţi actuali şi foşti oficiali americani, europeni şi ruşi, abordează subiecte personale, afaceri şi tensiuni geopolitice, scrie The Wall Street Journal (WSJ).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La un moment dat, Putin i-a cerut miliardarului să evite activarea serviciului său de internet prin satelit Starlink deasupra Taiwanului, ca o favoare pentru liderul chinez Xi Jinping, au declarat două persoane informate cu privire la această solicitare.

Musk a devenit în acest an un susţinător crucial al campaniei electorale a lui Donald Trump şi ar putea avea un rol în administraţia Trump în cazul în care acesta ar câştiga. În timp ce SUA şi aliaţii săi l-au izolat pe Putin în ultimii ani, dialogul lui Musk ar putea semnala o nouă recunoaştere ca interlocutor a liderului rus şi ar putea ajuta la dorinţa exprimată de Trump de a încheia o înţelegere cu el cu privire la subiecte majore de dezacord precum războiul din Ucraina.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În acelaşi timp, contactele ridică potenţiale probleme de securitate naţională în rândul unor oficial din actuala administraţie, dat fiind rolul lui Putin, văzut ca unul dintre principalii adversari ai Americii, notează WSJ. Elon Musk a creat legături de afaceri strânse cu armata şi agenţiile de informaţii americane, ceea ce îi oferă o vizibilitate unică asupra unora dintre cele mai sensibile programe spaţiale ale Americii. SpaceX, care operează serviciul Starlink, a câştigat un contract clasificat de 1,8 miliarde de dolari în 2021 şi este principalul lansator de rachete pentru Pentagon şi NASA. Musk are o autorizaţie de securitate care îi permite accesul la anumite informaţii clasificate, arată cotidianul american.

UN SECRET BINE PĂSTRAT

Contactele lui Musk cu Kremlinul par să fie un secret bine păstrat în guvern. Mai mulţi oficiali de la Casa Albă au declarat că nu ştiau despre acestea. Subiectul este extrem de sensibil, având în vedere implicarea crescândă a lui Musk în campania lui Trump şi apropierea alegerilor prezidenţiale din SUA.

Musk nu a răspuns la solicitările de comentarii. Miliardarul a calificat drept „absurde” criticile potrivit cărora a devenit un admirator al lui Putin şi a afirmat că societăţile sale „au făcut mai mult decât oricine pentru a submina Rusia”.

O persoană la curent cu discuţiile a declarat că guvernul se confruntă cu o dilemă, deoarece este foarte dependent de tehnologiile miliardarului. SpaceX lansează pe orbită sateliţi esenţiali pentru securitatea naţională şi este compania pe care NASA se bazează pentru a transporta astronauţii la şi de la Staţia Spaţială Internaţională.

„Nu ne plac”, a spus persoana, referindu-se la contactele dintre Musk şi Putin. Cu toate acestea, administraţia nu a ridicat nicio alertă cu privire la posibile încălcări ale securităţii de către Musk.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că singura comunicare pe care Kremlinul a avut-o cu Musk a fost o convorbire telefonică în care el şi Putin au discutat despre „spaţiu, precum şi despre tehnologiile actuale şi viitoare”.  În afară de aceasta, el a spus că nici Putin, nici oficialii Kremlinului nu au purtat conversaţii regulate cu Musk.

O purtătoare de cuvânt a campaniei lui Trump l-a numit pe Musk „un lider de afaceri unic într-o generaţie” şi a spus că „birocraţia federală distrusă ar putea beneficia cu siguranţă de ideile şi eficienţa sa”. „În ceea ce îl priveşte pe Putin”, a continuat purtătoarea de cuvânt, „există un singur candidat în cursă sub care Putin nu a invadat o altă ţară, şi acesta este preşedintele Trump. Preşedintele Trump a spus de mult timp că va restabili politica sa externă de pace prin forţă pentru a descuraja agresiunea Rusiei şi a pune capăt războiului din Ucraina”.

FASCINAT DE RUSIA

Musk a fost mult timp fascinat de Rusia şi de programele sale spaţiale şi de rachete. Biografia lui Musk scrisă de Walter Isaacson spune că omul de afaceri a călătorit la Moscova în 2002 pentru a negocia achiziţionarea de rachete pentru programul său spaţial în curs de dezvoltare, dar şi-a pierdut cunoştinţa în timpul unui prânz plin de vodcă. În cele din urmă, vânzarea a eşuat, deşi gazdele sale ruseşti i-au oferit lui Musk o sticlă de vodcă cu chipul său suprapus peste un desen al planetei Marte.

Conversaţiile miliardarului cu Putin şi cu oficialii de la Kremlin evidenţiază înclinaţia sa crescândă de a se extinde dincolo de afaceri şi de a intra în geopolitică. El s-a întâlnit de mai multe ori şi a discutat despre afaceri şi cu Javier Milei din Argentina, precum şi cu fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, pe care l-a apărat într-o aprigă dezbatere online.

În octombrie 2022, Musk a declarat public că a vorbit o singură dată cu Putin. El a spus pe X că discuţia a fost despre spaţiu şi că a avut loc în jurul lunii aprilie 2021.

Dar au urmat mai multe conversaţii, inclusiv dialoguri cu alţi oficiali ruşi de rang înalt după 2022 şi în acest an. Unul dintre oficiali a fost Serghei Kirienko, prim-adjunct al şefului de cabinet al lui Putin, au declarat doi dintre oficiali. Ce au discutat cei doi nu este clar, menţionează WSJ.

Luna trecută, Departamentul de Justiţie al SUA a declarat că Kirienko a creat 30 de domenii de internet pentru a răspândi dezinformarea rusă, inclusiv pe reţeaua X al lui Musk, care erau menite să erodeze sprijinul pentru Ucraina şi să manipuleze alegătorii americani înainte de alegerile prezidenţiale. 

MUSK ŞI UCRAINA

După invazia rusă din februarie 2022, Musk a făcut la început declaraţii publice ferme de sprijin pentru Kiev. El a postat: „Hold Strong Ukraine” (Rezistă, Ucraina), flancat de steaguri ucrainene, pe ceea ce pe atunci era Twitter. La scurt timp după aceea, el l-a provocat în glumă pe Putin la o luptă unu la unu pentru „Україна”, denumirea ţării în limba ucraineană.

A continuat prin donarea câtorva sute de terminale Starlink Ucrainei. Până în iulie, aproximativ 15.000 de terminale ofereau acces gratuit la internet în zone întinse ale ţării distruse de atacurile ruseşti.

Mai târziu în acelaşi an, opinia lui Musk cu privire la conflict a părut să se schimbe. În septembrie, agenţii militari ucraineni nu au putut utiliza terminalele Starlink pentru a ghida dronele maritime în vederea atacării unei baze navale ruseşti din Crimeea. Ucraina a încercat să îl convingă pe Musk să activeze serviciul Starlink în zonă, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Compania sa spaţială a extins restricţiile privind utilizarea Starlink în operaţiuni ofensive de către Ucraina. Musk a declarat ulterior că a făcut această mişcare deoarece Starlink este destinat utilizărilor civile şi că el crede că orice atac ucrainean asupra Crimeei ar putea declanşa un război nuclear.

Mai târziu, în 2022, Musk a avut conversaţii regulate cu „ruşi de nivel înalt”, potrivit unei persoane familiarizate cu interacţiunile. La momentul respectiv, Kremlinul a exercitat presiuni asupra afacerilor lui Musk şi „ameninţări implicite la adresa sa”, a declarat persoana respectivă.

În octombrie 2022, el a cerut zecilor de milioane de urmăritori de pe X să voteze o cale spre pace care reflecta unele aspecte ale ofertei Kremlinului către Ucraina la acea vreme. Aceste condiţii includeau continuarea ocupaţiei ruse a Crimeei şi neutralitatea Ucrainei faţă e NATO. El a precizat, de asemenea, că Ucraina ar trebui să continue să permită aprovizionarea cu apă a Crimeei, o problemă care a reprezentat o preocupare importantă a Kremlinului înainte de război.

O sursă actuală şi o fostă sursă de informaţii au declarat că Musk şi Putin au continuat să aibă contacte de atunci şi până în acest an, când Musk a început să îşi intensifice criticile la adresa ajutorului militar american acordat Ucrainei şi s-a implicat în campania electorală a lui Trump.

STARLINK PENTRU RUŞII DE PE FRONT?

În ultimul an, interesele lui Musk şi ale Rusiei s-au suprapus tot mai mult. În afară de utilizarea X de către Rusia pentru dezinformare şi de opoziţia declarată a lui Musk faţă de ajutorul acordat Kievului, oficialii ucraineni au declarat la începutul acestui an că forţele ruse care ocupă zonele estice şi sudice ale ţării au început să utilizeze Starlink pentru a permite comunicaţii sigure şi pentru a extinde raza de acţiune a dronelor lor.

De asemenea, trupele ruse au început să utilizeze la scară largă terminalele Starlink, aduse prin ţări terţe, subminând unul dintre puţinele avantaje ale Ucrainei pe câmpul de luptă. Musk a declarat pe X că, din cunoştinţele sale, niciun terminal nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei şi că terminalele nu ar funcţiona în interiorul Rusiei.

Oficialii Pentagonului au declarat că armata colaborează cu Ucraina şi cu Starlink pentru a rezolva problema şi au descris SpaceX drept un partener important în aceste eforturi. Persoane familiarizate cu situaţia au declarat că este dificil să se controleze cine foloseşte Starlink în Ucraina.

Starlink a declarat pe X că, atunci când SpaceX află despre informaţii conform cărora părţi neautorizate folosesc serviciul, investighează şi poate întrerupe accesul.

La începutul acestui an, Musk i-a acordat timp de emisie lui Putin şi opiniilor sale cu privire la SUA şi Ucraina atunci când X a difuzat interviul de două ore al lui Tucker Carlson cu liderul rus în interiorul Kremlinului. În acel interviu, Putin a spus că este sigur că Musk „este o persoană inteligentă”.

„Pe Elon Musk nu-l opreşte nimeni, el va face ceea ce crede că trebuie să facă”, a spus Putin. „Trebuie să găsiţi un teren comun cu el, trebuie să căutaţi unele modalităţi de a-l convinge”, a spus Putin.

La sfârşitul anului trecut, Kremlinul i-a cerut pentru prima dată lui Musk să nu activeze Starlink deasupra Taiwanului, a declarat un fost ofiţer de informaţii rus informat cu privire la situaţie. Cererea a fost făcută ca o favoare pentru China, a spus el, pe care Rusia se baza din ce în ce mai mult pentru comerţ şi pentru a ocoli sancţiunile. Un reprezentant al ambasadei Chinei la Washington a declarat că nu este la curent cu detaliile şi nu poate comenta.

Starlink nu a obţinut niciodată permisiunea de a oferi servicii de internet în Taiwan, al cărui guvern impune restricţii operatorilor de satelit din afara Taiwanului. Taiwanul figurează în prezent ca „în curând” pe harta Starlink a locurilor în care oferă servicii.

MUSK PENTRU TRUMP

În primele luni ale anului, Musk a declarat că se va abţine să susţină vreun candidat la preşedinţie, purtând în acelaşi timp conversaţii private în care discuta despre modul în care ar putea face ca Trump să fie ales. Musk l-a susţinut public în iulie.

Omul de afaceri a declarat că intenţionează să aloce până la 45 de milioane de dolari pe lună unui nou super comitet de acţiune politică, în parte pentru a reuşi, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Efortul a inclus angajarea unor armate de agitatori pentru a căuta alegători în statele în care se duc bătăliile.

De atunci, Trump a declarat că intenţionează să îl pună pe Musk în fruntea unei „comisii pentru eficienţa guvernului”. Cei doi vorbesc des.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.