Pentagonul se declară ”foarte îngrijorat şi dezamăgit” de decizia Coreei de Sud de a rupe un acord de împărtăşire de informaţii militare clasificate cu Japonia (GSOMIA), într-un context tensionat între cei doi aliaţi ai Washingtonului, relatează AFP.
Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a îndemnat cele două ţări, în cursul unei vizite în Canada, să ”menţină dialogul”.
”Departamentul Apărării îşi exprimă profunda îngrijorare şi dezamăgirea după decizia Guvernului Moon de a refuza să menţină acordul” de împărtăşire de informaţii militare clasificate cu Japonia, a declarat joi un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Dave Eastburn.
”Suntem ferm convinşi că integritatea apărării noastre reciproce şi a relaţiilor noastre de securitate trebuie să fie menţinute, în pofida fricţiunilor în alte sectoare ale relaţiilor între Coreea de Sud şi Japonia”, a adăugat el.
”Noi menţinem o coperare în domeniul apărării bilaterală şi trilaterală cu Japonia şi Coreea de Sud, atunci când este posibil”, a conchis el.
Într-o vizită la Ottawa, Pompeo s-a declarat, la rândul său, ”dezamăgit” de decizia sud-coreeană.
”Îndemnăm pe fiecare dintre cele două ţări să continue să coopereze, să menţină dialogul”, a reacţionat el într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa canadiană Chrystia Freeland.
”Este sigur că interesele comune ale Japoniei şi Coreei de Sud sunt importante, mai ales pentru Statele Unite”, a continuat şeful diplomaţiei americane. ”Noi sperăm că cele două ţări îşi vor putea reaşeza relaţia acolo unde trebuie să fie”.
Seulul a anunţat joi că ”nu este de interes naţional să menţină acordul semnat cu obiectivul schimbării de informaţii militare sensibile”.
Relaţiile între Tokyo şi Seul s-au tensionat de decenii, din cauza unor contencioase moştenite din vremea în care peninsula coreeană era o colonie japoneză (1910-1945).
Iar acest conflict reprezintă o adevărată bătaie de cap pentru Washington, care contează pe cooperarea între Japonia şi Coreea de Sud în vederea susţinerii politicii sale într-o regiune deosebit de tensionată din cauza ameninţării nucleare nord-coreene şi ascensiunii puterii Chinei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...