Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că "s-a făcut zid" pentru ţara sa înainte de a accepta, joi, acordul UE pentru finanţarea Ucrainei şi susţine că a reuşit să evite riscul de a pierde fondurile UE destinate Budapestei, care altfel, "ar fi fost trimise Ucrainei", relatează Reuters şi MTI.
Liderii Uniunii Europene au convenit în unanimitate joi să acorde Ucrainei din bugetul comunitar un pachet de 50 de miliarde de euro, trimiţând un mesaj Statelor Unite, unde politicienii sunt divizaţi în privinţa continuării susţinerii Kievului în lupta sa împotriva invaziei ruse. De altfel, preşedintele Joe Biden a sunat-o joi pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salutând "decizia istorică" a Uniunii Europene. "Preşedintele Biden a lăudat sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru Ucraina, care continuă să se apere împotriva agresiunii ruseşti şi să îndeplinească aspiraţiile euro-atlantice ale cetăţenilor săi", în timp ce von der Leyen a subliniat "importanţa esenţială a sprijinului susţinut al Statelor Unite pentru Ucraina, care a fost indispensabil pentru eforturile Ucrainei" de a se apăra, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Acordul a venit surprinzător de rapid, după săptămâni de rezistenţă din partea Ungariei, care a refuzat să trimită arme Ucrainei de la începutul războiului şi ale cărei relaţii cu Ucraina au fost afectate de tensiuni legate de drepturile celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari care trăiesc în vestul Ucrainei.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În interviul său obişnuit pe care îl acordă în fiecare vineri la radioul de stat, când se adresează publicului său intern, premierul Viktor Orban a declarat că acordul încheiat joi a fost unul bun şi un succes personal. "M-am făcut zid", le-a spus Orban compatrioţilor vorbind despre opoziţia sa faţă de intenţiile celorlalţi lideri europeni. "Dacă nu s-ar fi ajuns la acest acord şi Ungaria ar fi continuat să îşi folosească dreptul de veto, atunci cele 26 de state membre s-ar fi pus de acord, fără Ungaria, să trimită bani în Ucraina şi ar fi luat şi fondurile alocate Ungariei şi le-ar fi trimis şi pe acelea în Ucraina - de ce să fi fost bine?", a declarat Orban. "Noi nu trimitem arme (în Ucraina), ne luăm banii de la Bruxelles şi vom contribui la finanţarea civilă a Ucrainei", a arătat premierul maghiar.
După ce a permis, în decembrie, accesul Ungariei la unele tranşe din fondurile UE alocate Budapestei, Comisia Europeană reţine în continuare aproximativ 20 de miliarde de euro, acuzându-l pe Orban că a afectat democraţia şi statul de drept din ţară în cei 13 ani de când se află la putere. Guvernul său respinge aceste acuzaţii.
În interviul său de vineri de la radio, Orban a reiterat că ar trebui să înceapă discuţii de pace între Ucraina şi Rusia, deoarece au trecut doi ani de la începutul războiului, iar "timpul a fost de partea ruşilor", consideră el.
Premierul Ungariei a fost un critic vocal al sprijinului financiar şi militar al UE pentru Kiev şi a menţinut legături cu Kremlinul de la invazia Rusiei în Ucraina vecină în februarie 2022.
"Nu ne descurcăm bine în domeniul păcii, pentru că Bruxelles-ul este în febra războiului şi acolo totul se învârte în jurul războiului, în timp ce Ungaria crede că totul ar trebui să se învârtă în jurul păcii". - a declarat premierul Viktor Orbán în cadrul emisiunii "Bună dimineaţa, Ungaria" de la Radio Kossuth.
Viktor Orbán a subliniat că cele 50 de miliarde de euro convenite joi nu vor fi date Ucrainei pentru arme, ci pentru a împiedica prăbuşirea statului ucrainean falimentar, deoarece economia ucraineană se află în esenţă "pe suport vital", iar dacă americanii şi UE nu trimit bani, "magazinul va trebui să fie închis", ceea ce ar însemna că nu vor mai exista pensii, salarii, spitale etc.
Potrivit premierului, au trecut doi ani, speranţele ucrainenilor şi ale Occidentului cu privire la război nu s-au împlinit, prin urmare, ar trebui să se străduiască să pună capăt războiului cât mai curând posibil.
În condiţiile în care Budapesta are relaţii destul de reci cu administraţia Biden, Viktor Orban le-a mai spus, vineri, compatrioţilor, că Statele Unite influenţează politica în Uniunea Europeană. "Unele state membre ale UE au relaţii mai puternice, altele mai slabe cu Statele Unite. Perspectivele europene şi americane sunt adesea amestecate, iar ţările care sunt mai în măsură să influenţeze Washingtonul sunt de obicei cele care sunt mai vocale în cererile lor de sprijin pentru Ucraina", a spus el. "Ca în toate aceste dezbateri, există instrumente în mâinile Bruxelles-ului şi în afara mâinilor noastre", s-a plâns el.
CITEȘTE ȘI Senatorii americani fac presiuni asupra Ungariei pentru a susţine aderarea Suediei la NATO, avertizând-o că riscă să-şi deterioreze permanent relaţia cu SUA. Budapesta ar putea fi scoasă din Visa Waiver. Viktor Orban s-a întâlnit joi cu premierul suedez
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...