Premierul ungar Viktor Orban a obţinut luni unda verde în Parlament pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe o perioadă nedeterminată pe care opoziţia a consideră ”disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În Ungaria, dar şi în străinătate, textul este considerat de către  critici un instrument menit să cimenteze controlul Guvernului naţionalist-conservator - folosind pandemia drept un pretext.

Legea a fost adoptată cu 137 de voturi la 53.

Ea prevede până la cinci ani de închisoare pentru difuzare de ”ştiri false” despre virus şi măsurile Guvernului, în contextul în care puţina presă independentă din ţară face în mod regulat obiectul unor asemenea acuzaţii.

Noile dispoziţii îi permit liderului ungar să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă - aflată în vigoare de la 11 martie -, fără să impună aprobarea Parlamentului.

În acest regim, Guvernul va putea ”suspenda utilizarea anumitor legi prin decret, să se îndepărteze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare” - prin ordonanţe de guvern - cu scopul de a garanta ”sănătatea, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, şi economiei”.

”Trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a opri răspândirea virusului. Proiectul de lege se înscrie perfect în cadrul constituţional ungar”, l-a apărat săptămâna trecută ministrul Justiţiei Judit Varga.

Însă politica practicată de către Viktor Orban în deceniul de când se află la putere face opoziţia să se teamă că liderul în vârstă de 65 de ani va abuza de mijloacele execepţionale. Din 2010, el şi-a multiplicat deja - denunţă numeroşi observatori - atingerile aduse statului de drept în domeniile justiţiei, societăţii civile, libertăţii şi presei.

Unii parlamentari care se opun textului nu au ezitat să denunţe o ”lovitură de stat”, o ”derivă către disctatură”. Deputatul independent Akos Hadhazy denunţă faptul că acest text este înainte de toate ”o capcană pentru opoziţie”, acuzată de Guvern că se află ”de partea virusului”.

Adversarii reformei îndeamnă puterea să limiteze starea de urgenţă la o perioadă determinată, ca în celelate state membre UE.

Un purtător de cuvânt al Guvernului, Zoltan Kovacs, a insistat luni asupra faptului că proiectul de lege este limitat în timp de către puterile de revocare ale Parlamentului şi de pandemia însăşi, care ”se va termina într-o bună zi, să sperăm”, a scris el pe Twitter.

Puterea de revocare a Parlamentului este de formă, în contextul în care Partidul Fidesz al lui Viktor orban dispune de o majoritate de două treimi în Legislativ.

”SMIORCĂIŢI EUROPENI”

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a anunţatcă ”urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile” politice în Ungaria. Consiliul Europei (CoE) a avertizat că o ”stare de urgenţă pe termen nedeterminat şi necontrolată nu poate garanta respectarea principiilor fundamentale ale democraţiei”.

Nouă organizaţii de apărarea presei i-au îndemnat pe liderii Uniunii Europene (UE) să denunţe un proiect de lege, care ”aduce atingere drepturilor fundamentale şi libertăţilor presei”.

Toate aceste critici ”combat demoni imaginari şi nu au treabă cu realitatea”, a replicat Varga.

”Eu le-am spus în mod clar smiorcăiţilor europeni că nu am timp să discut chestiuni juridice, fără îndoială pasionante, dar teoretice”, în timp ce ”sunt vieţi de salvat”, a respins, la rândul său Viktor Orban.

La începutul epidemiei, premierul ungar a dat vina pe rolul migraţiei în răpândirea virusului, afirmând că ”în principal străinii au introdus boala”.

Ungaria - care şi-a închis frontierele străinilor şi a instaurat măsuri de izolare a populaţiei - înregistra luni 447 de noi cazuri de covid-19, care a ucis 15 oameni în această ţară cu 9,7 milioane de locuitori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.