Preşedintele american Donald Trump a ameninţat marţi, la ONU, să crească şi mai mult presiunile aspra Iranului, în timp ce ţările europene îşi multiplică iniţiativele în vederea unei scăderi a tensiunii, relatează AFP.
Într-un discurs pe un ton egal, fără entuziasm şi fără momente puternice, locatarul Casei Albe, vizibil obosit, şi-a multiplicat avertismentele la adresa Teheranului.
”Atât timp cât atitudinea ameninţătoare a Iranului va continua, sancţiunile nu vor fi ridicate, ele vor fi înăsprite”, a spus Trump în faţa reprezentanţilor celor 193 de membri ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, reuniţi în cadrul Adunării Generale anuale.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Toate ţările au datoria să acţioneze. Niciun guvern responsabil nu ar trebui să subvenţioneze setea de sânge a Iranului”, a continuat el, fără să prezinte noi propuneri şi reluând, în mare, tonul discursurilor sale din cei doi ani precedenţi.
MANEVRE ALE LUI MACRON ŞI MERKEL
Diplomaţi din întreaga lume, reuniţi la New York, la marea reuniune anuală a ONU, speculează de mai multe zile pe tema unei întâlniri între Trunp şi omologul său iranian Hassan Rohani, care se exprimă la tribună miercuri.
O asemena întânire faţă în faţă istorică, speră susţinătorii acesteia, ar atenua tensiunile şi mai sporite în urma atacurilor de la 14 septembrie împotriva a două instalaţii petroliere saudite, atribuite de către occidentali Republicii islamice.
În marja lungii serii de discursuri a liderilor planetei, continuă negocieri intense.
Preşedintele francez Emmanuel Macron, care se află în prima linie a dosarului iranian, urma să-l revadă pe Donald Trump marţi, după ce s-a întâlnit luni cu Hassan Rohani.
”Am purtat o discuţie de o oră cu preşedintele Rohani, care cred că a permis schiţarea unor căi de trecere. Ele sunt foarte slabe”, a declarat el marţi. ”Sper să reuşim să avansăm în următoarele ore”, a adăugat el.
Cancelarul german Angela Merkel urma, la rândul său, să se întâlnească separat cu Trump şi Rohani, dar şi cu premierul japonez Shinzo Abe, care a încercat şi el o mediere în trecut.
Însă tensiunile rămân palpabile. Iranul a respins marţi ”rechizitoriul iresponsabil” al Brelinului, Londrei şi Parisului, care au acuzat cu o zi înainte Teheranul de faptul că este responsabil de atacurile din Arabia Saudită.
”Statele Unite nu caută conflictul cu nicio ţară. Noi vrem pacea, cooperarea şi o relaţie productivă cu toată lumea”, a mai declarat Trump. ”Însă eu voi apăra întotdeauna interesele Americii”.
AVERTISMENT CU PRIVIRE LA HONG KONG
La fel ca anul trecut, preşedintele american şi-a apărat viziunea asupra lumii. ”Viitorul nu le aparţine mondialiştilor. Viitorul aparţine patrioţilor”, a declarat miliardarul republican, care îşi doreşte în continuare un progres diplomatic important, care să-i valideze ”metoda”.
O umbră plana asupra discursului său - ameninţarea unei proceduri de destituire (impeachment), agitată de opoziţia democrată, după dezvăluiri cu privire la presiuni pe care le-ar fi exercitat asupra Ucrainei, menite să-i facă rău rivalului său democrat Joe Biden.
Al 45-lea preşedinte al Statelor Unite s-a arătat deosebit de ferm faţă de China.
”Ani de zile, abuzurile” Beijinguluii în comerţul internaţional ”au fost tolerate, ignorate, chiar încurajate”, a denunţat el. ”În ceea ce priveşte America, aceste vremuri au trecut”.
El a dat asigurări că urmăreşte ”foarte îndeaproape” felul în care China gestionează criza de la Hong Kong.
”Lumea se aşteaptă ferm ca Guvernul chinez să-şi respecte tratatul constrângător” şi ”să protejeze libertatea” şi ”modul de viaţă democratic” al fostului teritoriu britanic.
Alt dosar în care era aşteptat este Venezuela. După ce Statele Unite, urmate de peste 50 de ţări, l-au recunoscut la începutul anului pe opozantul Juan Guaido preşedinte interimar, situaţia s-a schimbat prea puţin.
”Noi supraveghem situaţia foarte îndeaproape”, a declarat Trump.
Donald Trump s-a adresat, de asemenea, bazei sale electorale, cu aproximativ 400 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale de anul viitor.
El a pus accentul mai ales asupra bunei sănătăţi a economiei americane şi a lăudat fermitatea la frontiere.
El a luat cuvântul imediat după unul dintre admiratorii săi declaraţi, brazilianul Jair Bolsonaro, care a declarat de la tribună că este ”fals” să se spună că Amazonia aparţine patrimoniului umanităţii, acuzând anumite ţări că se comportă în mod ”colonialist” faţă de Brazilia.
Alt ”prieten” al lui Donald Trump, premierul britanic Boris Johnson urma să se exprime la sfârşitul zilei, însă ziua sa la ONU a fost ”parazitată” de hotărârea spectaculoasă a Curţii Supreme britanice, care i-a anulat decizia de a suspenda Parlamentul, odată cu apropierea Brexitului.
O slabă consolare este faptul că a preşedintele american a promis din nou să încheie un ”magnific” acord comercial cu Boris Johnson după ieşirea din Uniunea Europeană (UE).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...