Un ucrainean s-a dus la poliţie să depună plângere cu privire la infernul pe care l-a trăit în timpul ocupaţiei - electrocutarea organelor genitale şi lovituri cu picioarele -, după retragerea armatei ruse din regiunea Harkov, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oleksandr, un ”pseudonim” al acestui bărbat în vârstă de 40 de ani, a cărui familie se află în Peninsula ucraneană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, declară AFP, care precizează că a acceptat să-i ascundă identitatea, că a fost arestat la 22 martie de către bărbaţi înarmaţi, veniţi cu două SUV-uri.

Răpitorii săi, declară el, s-au dovedit a fi membri ai miliţiei ”republicii populare” autoproclamate la Lugansk, în estul Ucrainei, în 2014, cu susţinerea Rusiei.

Oleksandr - un veteran al operaţiunii militare a Kievului împotriva separatiştilor proruşi în Donbas - declară că a fost o ţintă ”de prima mână” a răpitorilor săi.

Amintirile sale sunt pe cât de traumatizante, pe atât de dureros de confuze.

El s-a întors la locul în care a fost torturat - într-o clădire feroviară devastată, situată la trei kilometri de frontiera rusă.

În acest periplu, el i-a condus pe jurmalişti într-o pivniţă umedă.

S-a uitat în jur, dar nu acesta era locul. El a condus apoi AFP la Biroul Vamal, la primul etaj al clădirii din Gara Kozacea Lopan.

El a luat o cârpă şi a şters cioburile de pe o porţiune a podelei murdare.

S-a chircit pe podea, zvâcnind, pentru a a arăta cum s-a târât şi a avut spasme după ce anchetatori din miliţia prorusă i-au ataşat un cablu electric de penis.

Dar tot nu era sigur că aşa au stat lucrurile. Şi nici că s-a întâmplat aici...

S-a uitat pe după dulapuri sparte şi însemne ucrainene marcate cu simbolul ”z” al forţelor ruse, în timp ce un câine tremura în casa scărilor surpată.

Şi-a dat seama că era următorul birou. A început să vorbească repede despre cum a fost pus să facă ”marşul broaştei” în această cameră, cum a fost bătut şi electrocutat.

S-a zbătut atât de violent, în timp ce avea cablul legat de organele genitale, încât răpitorii au fost nevoiţi să-i protejeze capul, pentru ca să nu se lovească de podea, pentru a-l ţine conştient şi interoga.

”Stăteam aici, în picioare, aşa, şi au început să mă lovească din toate direcţiile”, a declarat el AFP, ţinându-şi mâinile la ceafă, iar apoi culcându-se şi zvârcolindu-se.

”Le-am spus să nu mă lovească. Am o hernie, dar ei mi-au pantalonii jos”, a declarat el. ”Au numit-o «terapie cu electroşocuri» când m-au electrocutat”.

”M-am simţit ca şi cum mi-ar fi turnat metal topit în mine, înăuntrul meu”, a declarat el.

Oleksandr a fost ţinut în gara din această localitate, în care şi-a trăit viaţa, timp de aproape cinci zile, dupoă care a fost transferat într-o închisoare mai mare, la Hoptivka.

La 17 aprilie, răpitorii l-au luat prin surprindere şi i-au dat drumul, în opinia sa din cauză că aveau nevoie de spaţiu pentru noi prizonieri ucraineni de război.

S-a întors la Kozacea Lopan, iar în septembrie, când orăşelul a fost recucerit de forţe ucrainene, a contactat poliţia ucraineană.

Kozacea Lopan se află la sud de principala linie feroviară internaţională care trece frontiera din Rusia în oraşul Harkov şi a fost una dintre primnele localităţi cucerite de către ruşi.

Pe drumul de la Harkov sunt găuri uriaşe de la bombardamente cu rachete şi obuze. Maşini marca Lada, civile şi ieftine, cu simbolul ”z” pe ele, zac în şanţuri, la marginea drumului.

În prezent, această zonă se află sub control ucrainean, însă situaţia este în continuare tensionată. Se aud bombardamente în timpul investigaţiilor procuraturii.

Procurorul de la Secţia Crime de război Katerina Şevţova se mişcă repede, convinsă că are toate probele de care are nevoie pentru a-i reţine pe suspecţii pe care-i acuză de infracţiuni în timpul ocupaţiei ruse.

”Azi am făcut o inspecţie în subsoluri, unde, aşa cum ştim toţi, pe baza probelor, au fost torturaţi oameni”, a declarat ea. ”Toate astea s-au confirmat”.

”Chiar mai înainte am inspectat clădirea în care era sediul aşa-zisei «Poliţii a Poporului». În această clădire există un subsol în care au fost torturaţi oameni”, a declarat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.