Justiţia din Myanmar urmează să-şi prezinte verdictul pe 27 august în procesul celor doi jurnalişti Reuters judecaţi cu privire la încălcarea ”legii privind secretele statului” în timp ce anchetau masacrarea unor membri ai minirităţii musulmane apatride rohingya, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 de ani, aflaţi în detenţie preventivă din 2017, riscă să fie condamnaţi la 14 ani de închisoare în cazul în care sunt găsiţi vinovaţi.

Autorităţile din Myanmar îi acuză că au deţinut documente confidenţiale referitoare la operaţiuni ale forţelor de securitate în statul Rakhine, o regiune în nord-vestul ţării, taatrul dramei roningya.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Dacă aceste documente ar fi ajuns pe mâna unor terorişti, aceştia ar fi putut să urzească mai uşor noi atacuri”, a apreciat luni procurorul Kyaw Min Aung în rechizitiru.

”Acuzaţiile acuzării sunt fără fundament”, a declarat la rândul său Wa Lone, la finalul şedinţei, adăugând că speră să-şi vadă în curând fiica, născută în urmă cu câteva zile.

Agenţia Reuters a anunţat într-un comunicat că speră la o achitare.

Cei doi jurnalişti afirmă că poliţia le-a întins o cursă, punându-i să predea documente compromiţătoare chiar înainte de arestare.

Iar în cursul audierii un poliţist a confirmat că jurnaliştii au fost prinşi într-o cursă.

Wa Lone şi Kyaw Soe Oo anchetau cu privire la masacrarea a zece rohingya  în satul Inn Dinn.

La câteva zile după arstarea lor, armata a recunoscut că militari şi săteni budişti au ucis cu sânge rece mai mulţi membri ai acestei minorităţi, pe 2 septembrie 2017. Şapte militari au fost condamnaţi la zece ani de închisoare din cauza acestor asasinate.

Procesul a fost marcat de îndemnuri ale comunităţii internaţionale la apărarea libertăţii presei, care rămâne foarte ameninţată în această ţară, în pofida venirii la putere, în 2016, a Ligii Naţionale pentru Democraţie (LND) conduse de către Aung San Suu Kyi, o fostă opozantă a juntei şi o laureată a Nobelului pentru Pace.

Peste 700.000 de rohingya au fugit în Bangladesh în 2017, din calea violenţelor comise de forţe armate birmane, o reprimare denunţată de ONU drept o ”epurare etnică”. Cel puţin 6.700 de rohingya au fost ucişi în prima lună a ofensivei militare, potrivit ONG-ului Médecins sans frontières (MSF).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.