Ministrul britanic însărcinat cu Brexitul Dominic Raab a demisionat joi, din cauza opoziţiei sale faţă de proiectul acorduluii Brexitului încheiat dun egida premierului britanic Theresa may cu Uniunea Europeană, relatează AFP. Şi secretarul de stat britanic însărcinat cu Irlanda de Nord, conservatorul Shailesh Vara, şi-a anunţat demisia, din cauza dezacordului său faţă de proiect. Secretarul britanic însărcinat cu Munca şi Pensiile Esther McVey a demision denunţând faptul că proiectul acordului Brexitului ”nu onorează referendumul”, iar secretarul de stat însărcinat cu Brexitul Suella Braverman a demisionat, spunând că se află acum în incapacitatea de a susţine sincer acordul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Secretarul de stat însărcinat cu Brexitul Suella Braverman demisionează din cauza proiectului acordului Brexitului

 

Această demisie reprezintă o lovitură dură aplicată şefei Executivului, care a fost nevoită să lupte timp de cinci ore pentru a-şi convinge miniştrii să accepte compromisul încheiat între negociatorii britanici şi europeni şi care urmează să încerce începând de joi să convingă Parlamentul - foarte împărâit la rândul lui.

CITEȘTE ȘI Secretarul britanic însărcinat cu Munca şi Pensiile Esther McVey demisionează denunţând faptul că proiectul acordului Brexitului ”nu onorează referendumul”

Dominic Raab i-a succedat în iulie ”Brexiter”-ului David Davis, care a demisionat din Guvern deoarece considera prea blândă strategia lui May în vederea Brexitului.

CITEȘTE ȘI Secretarul de stat britanic însărcinat cu Irlanda de Nord Shailesh Vara demisionează din cauza dezacordului său faţă de proiectul acordului Brexitului

”Eu nu pot să susţin acordul propus din două motive”, legate de viitorul statut al Irlandei de Nord după Brexit, a precizat el în scrisoarea de demisie pe care a publicat-o joi pe Twitter.

Acest anunţ a condus la o depreciere a lirei sterline cu aproape 1% faţă de dolar, ştergând aprecierea înregistrată de marţi, la anunţarea proiectului acordului cu UE.

Către ora locală 9.05 (11.05, ora României), lira sterlină valora 1,2870 dolari, faţă de 1,2992 dolari miercuri.

Punctul cel mai controversat al proiectului acordului vizează dispoziţiile menite să împiedice reinstalarea unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda vecină, un stat membru UE.

Compromisul prevede o ”plasă de siguranţă” ("backstop" în engleză), o soluţie de ultim recurs care prevede menţinerea întregului Regat Unit în Uniunea Vamală, dar şi o aliniere la reglementări mai avansată în Irlanda de Nord, în cazul în care nu se ajunge la un acord cu privire la viitoarea relaţie între Bruxelles şi Londra după perioada de tranzişie de 21 de luni prevăzută după Brexit, la 29 martie 2019 - şi care poate fiprelungită o singură dată.

”Eu cred că regimul de reglementări propus în Irlanda de Nord reprezintă o ameninţare foarte reală la adresa integrităţii Regatului Unit”, a precizat Dominic Raab, care se opune totodată unui backstop pe o ”perioadă nedeterminată”.

”Nicio naţiune democratică nu a consimţit vreodată să fie legată printr-un regim atât de extensiv, impus din exterior, fără un control democratic asupra legilor care vor fi aplicate”, a adăugat el.

Cu puţin înainte de Raab, secretarul de stat însărcinat cu Irlanda de Nord Shailesh Vara a demisionat şi el, din cauza dezacordului său faţă de compromis, care urmează să fie aprobat în cadrul unui summit european duminică, la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.