Vaccinul împotriva covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca are o eficienţă de 76% - timp de trei luni, cu o singură doză - la persoanele contaminate care prezintă simptome, iar eficienţa acestuia creşte după administrarea celei de a doua doze, se arată într-un studiu în vederea unei publicări ştiinţifice, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste rezultate susţin decizia Guvernului britanic de a prelungi - la 12 săptămâni - perioada dintre administrarea primei doze şi rapel, precizează Universitatea Oxford în acest material, făcut public marţi şi care nu a fost încă validat de către alţi cercetători .

Prelungirea acestei perioade ar permite o protejare mai rapidă a unui număr mai mare de persoane, printr-o repartizare a dozelor disponibile.

Aceste rezultate - obţinute în urma unor teste efectuate în Marea Britanie, în Brazilia şi în Africa de Sud - arată că prima doză a asigurat o protecţie şi că răspunsul imunitar a crescut odată cu prelungirea perioadei dinaintea rapelului la voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

”Eficienţa vaccinului în urma unei doze unice standard de vaccin, începând din a 22-a zi şi până în a 90-a zi după vaccinare, a fost de 76%, iar o analiză modelizată arată că protecţia nu a slăbit în această perioadă iniţială de trei luni”, scriu cercetătorii de la Universitatea Oxford.

Eficienţa vaccinului atinge 82,4% în cazul unei perioade între vaccin şi rapel de 12 săptămâni, înainte de vaccinarea cu rapelul, însă scade la 54,9% atunci când rapelul are loc la mai puţin de şase săptămâni după vaccinarea cu prima doză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.