Condamnarea penală a lui Donald Trump pentru acoperirea ilegală a plăţii unor sume de bani către o vedetă porno pentru ca aceasta să nu facă dezvăluiri ce i-ar fi putut afecta cursa electorală din 2016 nu îl va împiedica pe candidatul republican să îşi continue campania de recucerire a Casei Albe, chiar dacă ar fi condamnat la închisoare înainte de alegerile din 5 noiembrie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Constituţia Statelor Unite cere doar ca preşedinţii să aibă cel puţin 35 de ani şi să fie cetăţeni americani care au locuit în ţară timp de 14 ani. Aşadar, nici o condamnare penală şi nici o pedeapsă cu închisoarea nu ar afecta eligibilitatea lui Donald Trump sau capacitatea sa de a deveni preşedinte.

Teoretic, el ar putea depune jurământul din închisoare, dacă l-ar învinge pe preşedintele democrat Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

De atlfel, campaniile prezidenţiale din închisoare nu sunt fără precedent în istoria SUA. Socialistul Eugene Debs a candidat fără succes la preşedinţie din închisoare la alegerile din 1920, deşi, spre deosebire de Trump, el nu era un concurent redutabil.

VA AJUNGE TRUMP LA ÎNCHISOARE?

Nu se ştie încă ce sentinţă va impune judecătorul, dacă va fi cazul.

Trump este la prima abatere pentru o infracţiune fără violenţă şi este rar ca persoanele fără antecedente penale, care sunt condamnate doar pentru falsificarea unor registre contabile, să fie condamnate la închisoare în New York. Pedepse precum amenzi sau eliberare condiţionată sunt mai frecvente.

Pedeapsa maximă pentru infracţiunea de falsificare a registrelor contabile în cazul lui Trump este de patru ani de închisoare, dar în cazurile care implică pedeapsa cu închisoare cu executare, inculpaţii sunt de obicei condamnaţi la un an sau mai puţin.

În cazul în care este pedepsit dincolo de o amendă, Trump ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau supus unui control judiciar mai degrabă decât să fie încarcerat.

În calitate de fost preşedinte, el beneficiază pe viaţă de protecţia unei echipe a Serviciului Secret pe viaţă, iar logistica menţinerii sale în siguranţă în spatele gratiilor ar putea fi complicată.

Trump ar putea fi, de asemenea, eliberat pe cauţiune în timp ce se va judeca apelul la condamnarea sa.

CUM AR PUTEA AFECTA ALEGERILE VERDICTUL DE VINOVĂŢIE?

Deşi cazul banilor tăinuiţi este considerat în general ca fiind cel mai puţin important dintre cele patru urmăriri penale cu care se confruntă Trump, verdictul de vinovăţie ar putea avea implicaţii asupra alegerilor.

Sondajele de opinie arată că un verdict de vinovăţie l-ar putea costa voturi într-un scrutin care va fi decis, potenţial, de doar câteva zeci de mii de voturi în cele câteva state extrem de disputate.

Unu din patru republicani a declarat că nu l-ar vota pe Trump dacă ar fi găsit vinovat într-un proces penal, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat în aprilie în rândul alegătorilor înregistraţi. În cadrul aceluiaşi sondaj, 60% dintre independenţi au declarat că nu l-ar vota pe Trump, dacă ar fi condamnat pentru o infracţiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.