Ursula von der Leyen a obţinut joi votul Parlamentului European pentru un al doilea mandat de cinci ani ca preşedinte al Comisiei Europene, puternicul organism executiv al UE. Parlamentarii europeni au votat pentru reconfirmarea ei în funcţie cu 401 voturi pentru, 284 împotrivă şi 15 abţineri, în condiţiile în care avea nevoie de minimum 361 de voturi pentru a trece. Acum, că a obţinut postul pentru încă cinci ani, von der Leyen îşi va aduna echipa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cunoscut sub numele de "Colegiu", acest grup de 27 de membri include un comisar din fiecare ţară UE, câte unul propus de fiecare dintre statele membre.

Între comisarii UE din ultima Comisie Europeană s-au numărat foşti parlamentari, diplomaţi, miniştri şi directori de companii.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ţările membre sunt aşteptate să îşi propună candidaţii până la începutul lunii august, deşi unele s-au grăbit şi au sugerat deja nume.

CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu anunţă că România va propune un bărbat pentru funcţia de comisar european
CITEȘTE ȘI Vălean îl contrazice pe Ciolacu: România nu are cum să primească un portofoliu important în zona financiară , nefiind în zona euro / Guvernul ar putea face o nouă propunere de comisar european pentru cinci luni

La precedentul mandat, Ursula von der Leyen - care este prima femeie care a condus Comisia Europeană - a insistat ca ţările să propună un bărbat şi o femeie pentru a îmbunătăţi echilibrul de gen la vârful UE. Este de aşteptat să aibă o astfel de cerinţă şi acum.

Odată ce numele sunt prezentate, UE începe un proces - care poate dura luni de zile - de verificare a candidaţilor în ceea ce priveşte conflictele de interese, înainte ca deputaţii europeni să le pună întrebări în cadrul unor audieri de ore întregi cu privire la planurile lor pentru această funcţie.

După ce acest proces va fi finalizat, noua Comisie UE ar trebui să fie funcţională până în octombrie. Abia atunci va putea începe să propună noi legi şi să le modifice pe cele existente.

Von der Leyen şi-a dezvăluit planurile pentru un al doilea mandat joi dimineaţă, înainte de votul din Parlamentul European. Printre cele mai importante promisiuni ale sale se numără un plan de lansare a proiectelor de apărare ale UE, începând cu un scut aerian european, un angajament de a nu slăbi politicile europene privind schimbările climatice şi mai mult ajutor pentru industriile europene care se luptă să concureze cu SUA şi China, în timp ce acestea investesc în reducerea emisiilor de carbon.

Următoarea Comisie Europeană va propune un nou fond de competitivitate din următorul buget al UE pentru a investi în tehnologii de ultimă oră, cum ar fi inteligenţa artificială.

De asemenea, von der Leyen a subliniat schimbări în politica de migraţie, inclusiv o nouă abordare pentru returnarea imigranţilor şi planuri de triplare a numărului de poliţişti europeni de frontieră şi ai pazei de coastă.

Comisia Europeană elaborează şi propune noi politici şi legi ale UE. Este singurul organism al UE care poate face acest lucru. De asemenea, Comisia propune bugetul UE, o sursă masivă de finanţare care, ultima dată când a fost aprobată, în 2020, a alocat 1.200 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 - plus alte fonduri pentru combaterea pandemiei COVID-19.

Aceste roluri conferă Comisiei o influenţă considerabilă asupra normelor care afectează cele 27 de ţări ale UE şi cele 450 de milioane de cetăţeni ai acestora - în domenii precum comerţul, concurenţa între companii pe piaţa unică a UE, agricultura şi mediul.

În calitate de preşedintă a Comisiei, von der Leyen stabileşte, cu acordul guvernelor UE, problemele pe care Comisia le va prioritiza şi care vor primi miliarde de euro din fondurile UE.

La începutul primului său mandat, în 2019, ea a făcut din combaterea schimbărilor climatice misiunea sa principală. De atunci, UE a adoptat cel mai ambiţios pachet de politici de reducere a emisiilor dintre toate marile economii ale lumii.

Von der Leyen conduce, de asemenea, răspunsul UE la situaţii de urgenţă, aşa cum s-a întâmplat cu pandemia de COVID-19, în timpul căreia Comisia a semnat contracte pentru vaccinuri de mai multe miliarde de euro. Unii europarlamentari au criticat dur gestionarea acestor contracte şi au dat în judecată Comisia pentru refuzul de a dezvălui mai multe informaţii cu privire la acestea.

CITEȘTE ȘI POLITICO: Ursula von der Leyen pierde un proces legat de vaccinurile din pandemie, o lovitură pentru candidatura sa la un al doilea mandat, care vine chiar în ajunul votului din PE / Precizările lui Siegfried Mureşan, vicepreşedinte PPE / Declaraţia CE

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.