Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen îndeamnă statele membre UE ”să doneze o parte” a vaccinurilor împotriva covid-19 pe care le deţin, după ce Ucraina s-a plâns că nu are acces la vaccinuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am cerut statelor noastre membre să doneze o parte a dozelor lor Ucrainei”, a anunţat Ursula von der Leyen într-o intervenţie televizată, la o conferinţă pe tema pandemiei covid-19 organizată la Kiev.

”UE se afă alături de Ucraina”, pentru că ”suntem o familie europeană”, a dat ea asigurări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat recent probleme în accesul la vaccin împotriva covid-19 - din cauza concurenţei ţărilor bogate.

El a îndemnat UE să-şi ajute vecinii din Europa de Est aă obţină vaccinuri.

Zelenski a anunţat luni, în conferinţa la care participa von der Leyen, că Kievul negociază vaccinuri cu Polonia vecină.

Kievul vrea să-şi înceapă campania de vaccinare la jumătatea lui februarie, imediat ce va obţine primul lot de 117.000 de doze de vaccin împoriva covid-19 Pfizer/BioNTech în cadrul programului ONU Covax, prin care acaeastă fostă republică sovietică urmează să primească opt mişioane de doze.

Ucraina mizează, de asemenea, pe 12 milioane de doze de vaccinuri dezvoltate de grupurile britanic AstraZeneca şi american Novavax, produse de către grupul indian Serum Institute.

Ea vrea să cimpere între 1,9 şi cinci milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 chinezesc Sinovac, în cazul în care se confirmă eficienţa acestuia.

Zelenski a promis să se vaccineze ”în direct”, pentru a ”da exemplu”, în contextul în care peste jumătate dintre ucraineni, potrivit sondajelor, nu vor să se vaccineze.

Şeful statului ucrainean şi-a reiterat refuzul de a recurge la vaccinul rusesc Sputnik V, argumentând prin îndoieli cu privire la eficienţa acestuia, în pofida publicării unor concluzii favorabile în revista medicală The lancet.

”Ucrainenii nu sunt cobai umani”, a tunat Zelenski.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Ucraina, care are aproximativ 40 de milioane de locuitori şi un sistem de sănătate extrem de şubred, a înregistrat până în prezent aproape 1,2 milioane de contaminări şi 24.000 de morţi din cauza covid-19.

Ea este teatrul unui conflict armat, în est, între forţe guvernamentale şi separatişti proruşi. Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.