Zilele următoare sunt ”decisive” în vederea ajungerii la un acord privind relaţia post-Brexit a Regatului Unit cu Uniunea Europeană, însă problema pescuitului ”rămâne foarte complicată”, anunţă preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, relatează AFP.
”Uneori avem sentimentul că nu vom reuşi să găsim o soluţie” la problema pescuitului, a avertizat şefa Comisiei în Parlamentul European (PE), cu două săptămâni înaintea date definitive a divorţului între Londra şi Bruxelles, la miezul nopţii de 31 decembrie, la ora 1.00 GMT (3.00, ora României).
Von der Leyen anunţă însă progrese în alte două subiecte spinoase ale negocierilor şi apreciază că există ”o cale către un acord”, ”foarte îngustă, dar care există”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În privinţa concurenţei loiale, şefa Comisiei anunţă un compromis cu privire la ”un mecanism puternic de neregresiune” privind normele în domeniile mediului, social şi fiscal, ”un mare pas înainte” în opinia sa.
Însă există dificultăţi în găsirea unei soluţii pentru ca aceste norme să nu difere în viitor, precizează preşedinta CE, iar UE refuză apariţia unei economii dereglementate la uşa sa, care să practice dumpingul în detrimentul companiilor europene.
În privinţa guvernanţei acordului care să permită soluţionarea divergenţelor, von der Leyen anunţă că această problemă a fost ”în mare parte soluţionată”.
”În situaţia actuală nu vă pot spune dacă va exista sau nu un acord. Însă pot să vă spun că acum există o cale către un acord. Această cale este foarte îngustă, dar există”, a declarat ea în Parlamentul European, la Bruxelles, scrie Reuters.
”Am găsit un mijloc de a avansa în majoritatea problemelor, dar două subiecte rămân în suspans: reglementările privind concurenţa loială şi pescuitul. Sunt fericită să anunţ că problemele legate de guvernanţă au fost de-acum în mare parte soluţionate. Următoarele zile vor fi decisive”, a subliniat ea.
În privinţa pescuitului, von der Leyen a anunţat o continuare a negocierilor.
Marea Britanie a ieşit în mod oficial din UE la 31 anuarie, iar o perioadă de tranziţie se încheie la 31 decembrie, prin ieşirea efectivă din Uniune.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...