Guvernatorul Gavin Newsom a decretat, sâmbătă, starea de urgenţă pentru o mare parte din sudul Californiei, în timp ce statul se pregăteşte pentru un uragan istoric care se aşteaptă să provoace ploi şi inundaţii extreme, relatează CNN.
Există "peste 7.500 de oameni pe teren" deja desfăşuraţi pentru a ajuta la protejarea împotriva impactului uraganului Hilary, potrivit comunicatului biroului său.
"Guvernatorul Gavin Newsom a proclamat starea de urgenţă pentru o mare parte din sudul Californiei pentru a sprijini eforturile de răspuns şi de recuperare în urma uraganului Hilary, în timp ce statul continuă să mobilizeze şi să coordoneze resursele înaintea impactului furtunii prognozate începând de astăzi", se arată în comunicat.
Uraganul Hilary, care se îndreaptă spre coasta mexicană a Pacificului, a slăbit, dar poate provoca în continuare inundaţii "care pun viaţa în pericol", avertizează meteorologii americani.
Cu vânturi de până la 175 km/h, este acum o furtună de categoria 2, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane.
NHC raportează deja ploi abundente în unele părţi ale peninsulei Baja California din Mexic şi în sud-vestul SUA.
Hilary va slăbi la rangul de furtună tropicală înainte de a ajunge în sudul Californiei.
Ar fi prima furtună tropicală care va lovi statul american în mai bine de 80 de ani.
În ultima sa actualizare de sâmbătă, la ora 21:00 GMT, NHC precizează că uraganul se află acum la aproximativ 285 de mile (459 km) la sud-est de Punta Eugenia, cel mai vestic punct din Baja California.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Major League Baseball a reprogramat trei meciuri în sudul Californiei, în timp ce SpaceX a amânat lansarea unei rachete de la baza sa de pe coasta centrală a Californiei cel puţin până luni.
De asemenea, Serviciul Parcurilor Naţionale a închis Parcul Naţional Joshua Tree şi Rezervaţia Naţională Mojave, ambele din California, pentru a evita ca vizitatorii să rămână blocaţi în caz de inundaţii.
Uraganele şi furtunile tropicale sunt oarecum frecvente în Mexic. Dar ultima dată când o furtună tropicală a atins pământul în sudul Californiei a fost în Long Beach, în 1939.
Experţii spun că fenomenele meteorologice anormale care afectează SUA - şi mai multe zone de pe glob - sunt influenţate de schimbările climatice provocate de om.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...