Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, la Bruxelles, că a informat-o pe preşedinta Maia Sandu despre un document rus, depistat de spionajul ucrainean, care arată un plan de a destabiliza situaţia din Republica Moldova, relatează agora.md.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a confirmat că a primit informaţii de la partenerii ucraineni cu privire la planul Rusiei de a destabiliza ţara şi de a instaura un regim loial Moscovei. Într-un comunicat de presă, citat de deschide.md, instituţia menţionează că la rândul său, în urma unor activităţi operative, a identificat astfel de activităţi.

SIS spune că nu poate da alte detalii, întrucât activităţile operative continuă, dar cooperează strâns cu serviciile de informaţii partenere.

”SIS confirmă că, atât din informaţiile prezentate de partenerii noştri ucraineni, cât şi în urma activităţii operative a Serviciului, au fost identificate activităţi subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare şi de încălcare a ordinii publice. În acest moment, nu putem oferi mai multe detalii, deoarece există riscul de periclitare a diverselor activităţi operaţionale aflate în desfăşurare”, se arată în comunicat.

Totodată, SIS asigură cetăţenii Republicii Moldova că toate instituţiile statului lucrează în plină capacitate şi nu vor permite realizarea acestor provocări.

La rândul său, ministrul de externe de la Chişinău, Nicu Popescu, a reacţionat şi a confirmat că s-au înregistrat pe parcursul anului trecut acţiuni de genul celor menţionate de Volodimir Zelenski. ”Am fost martorii încercărilor eşuate de a destabiliza guvernul şi cursul de integrare europeană, inclusiv prin proteste plătite”, a reamintit şeful diplomaţiei de la Chişinu. ”Toate aceste încercări au eşuat, pentru că cetăţenii noştri spun ferm că îşi doresc să trăiască în democraţie, pace şi prosperitate, în calitate de viitoare ţară membră a Uniunii Europene”, a punctat Popescu.

”În dialogul extern, Republica Moldova se conduce de prioritatea fortificării rezilienţei şi, în acest sens, luptă împotriva dezinformării, pledează pentru susţinerea presei libere, prioritizează eradicarea corupţiei, desfăşoară investiţii în rezilienţa energetică şi economică şi modernizează sectorul de securitate şi apărare”, a arătat Nicu Popescu.

UPDATE: ”Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în legătură permanentă cu lideri de state şi guverne din ţările europene şi cu alţi parteneri externi, inclusiv cu preşedintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii şi informaţii privind situaţia din regiune”, a transmis, joi, Preşedinţia din Republica Moldova.

Sursa citată a precizat că instituţiile responsabile ”lucrează pentru asigurarea securităţii ţării şi folosesc tot ajutorul informaţional al partenerilor pentru a anticipa şi preveni orice tentative de subminare a statului”.

ŞTIRE INIŢIALĂ: „Am vorbit cu preşedinta Republicii Moldova, doamna Sandu, şi am informat-o ce a reuşit să afle spionajul nostru. Este un plan rusesc de a distruge situaţia politică în Moldova. Un document rusesc care arată cine, când şi cum vrea să distrugă Moldova, cine vrea să schimbe ordinea democratică şi să instituie control asupra ţării”, a declarat Volodimir Zelenski, care se află joi la Bruxelles.

Zelenski a mai spus că planul este foarte asemănător cu cel conceput de Rusia pentru a prelua controlul asupra Ucrainei. „Nu am avut nicio îndoială, în momentul în care am primit acest document şi când am înţeles de unde vine acesta, am avertizat imediat Moldova despre aceste ameninţări, pentru a o proteja şi sunt sigur că fiecare dintre voi ar fi făcut acelaşi lucru”, a subliniat Volodimir Zelenski, citat de tv8.md.

Volodimir Zelenski a făcut aceste afirrmaţii în faţa liderilor europeni, cu care a avut o întâlnire la începutul Consiliului European extraordinar convocat pentru joi şi vineri. 

Preşedintele Ucrainei a menţionat că nu ştie dacă Moscova a decis să recurgă sau nu la implementarea acestui plan: „Am văzut că vor să încerce. Au încercat asta contra Ucrainei, contra altor ţări din Europa”, a mai spus Zelenski, potrivit deschide.md.

Dezvăluirea preşedintelui Zelenski vine după ce Moscova a acuzat Occidentul, prin vocea ministrului său de externe, Serghei Lavrov, că vrea să transforme Moldova într-o nouă Ucraina.

CITEȘTE ȘI Ambasadorul Rusiei la Bucureşti spune că au fost interpretate greşit declaraţiile lui Serghei Lavrov despre interviul acordat de Maia Sandu în POLITICO: „Occidentul vrea ca Moldova să urmeze exemplul Ucrainei. Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”

CE LE-A SPUS ZELENSKI LIDERILOR EUROPENI

„Vreau să vă povestesc acum despre un singur episod. Cred că este important. Unul dintre numeroasele episoade ale vieţii actuale de pe continentul nostru. Fiecare dintre aceste episoade este menit să ne priveze pe toţi de aceste caracteristici fundamentale: libertate şi unitate.

Am vorbit recent cu preşedintele Republicii Moldova, doamna Sandu. Am informat-o despre ceea ce serviciile noastre de informaţii au reuşit să intercepteze. Un plan detaliat al Rusiei pentru a submina situaţia politică din Moldova. Un document rusesc care arată cine, când şi prin ce acţiuni avea de gând să distrugă Moldova. Să distrugă ordinea democratică a acestei ţări şi să stabilească controlul lor asupra ei.

Nu am ezitat nici măcar un minut când am primit acest document şi am aflat despre originea lui. Am avertizat imediat despre toate aceste ameninţări. Am avertizat Moldova să se protejeze. Şi fiecare dintre voi ar fi făcut acelaşi lucru, fiecare dintre voi.

Nu ştim dacă Moscova a dat ordin să se acţioneze conform acestui plan împotriva Moldovei. Dar am văzut ce aveau de gând să facă şi am recunoscut că este exact ceea ce au încercat deja să facă împotriva Ucrainei şi împotriva altor state, în special în Europa.

Nu este nimic nou. Aţi văzut şi alte încercări de astfel de activităţi subversive şi destabilizatoare ale Rusiei.

Noi, prietenii mei, protejăm Europa de un regim care a dovedit că are o singură ambiţie: să distrugă libertatea Europei şi să fie un stăpân autoritar pe continent.

Da, pentru acest regim, casa noastră comună europeană este doar un spaţiu, doar un teritoriu cu resurse şi bunuri care pot fi cucerite sau puse cumva sub control, astfel încât să poată domina oriunde doresc şi să jefuiască sau să exploateze tot ce vor.

Agresiunea, batjocorirea deliberată a naţiunilor sau crizele provocate în mod artificial... Lovituri aeriene ruseşti sau atacuri de dezinformare ruse... Politicieni ruşi sau sabotori ruşi... Banii murdari şi influenţa coruptă a ruşilor... Încercări de subminare a situaţiei politice sau economice... Atacuri cu rachete, atacuri cibernetice... Nu este prea mult?

Rusia are diferite instrumente. Iar aceste instrumente nu sunt doar împotriva Ucrainei, Moldovei, statelor baltice, Poloniei sau a celor care se învecinează cu Rusia.

Am văzut acest lucru, în special în Balcani. Din nefericire, o putem vedea din nou oricând în orice regiune a Europei, dacă cineva de la Moscova vine cu ideea de a elabora un alt plan ilegal, violent sau agresiv. Un plan pentru o nouă agresiune - hibridă sau directă.

Vom avea întotdeauna timp să ne apărăm? Aceasta este întrebarea mea. Cu toţii avem nevoie de rapiditate în luarea deciziilor şi de fiabilitate!

Dragi colegi! Aici, la Bruxelles, şi în Uniunea Europeană în ansamblu, toată lumea poate simţi greutatea a două personalităţi. Toată lumea poate înţelege de ce toată lumea îi respectă atât de mult pe Robert Schuman şi pe Jean Monnet. În special, conducerea lor a creat libertatea noastră actuală şi a permis Europei să devină atât de unită pe cât am visat de mult timp.

Acum trebuie să adăugăm o componentă la libertatea şi unitatea noastră. O componentă fără de care tot restul este fragil. Această componentă este securitatea. Şi dacă reuşim să oferim Europei securitatea de care are nevoie în acest moment şi să garantăm fiabilitatea şi durabilitatea acesteia, numele dumneavoastră, stimaţi colegi, vor fi scrise în istoria Europei alături de numele lui Schuman şi Monnet.

Uniunea Europeană este deja pe drumul către o astfel de securitate! S-au făcut deja paşi fundamentali. Dar trebuie să mergem până la capăt! Ştiu că o putem face.

Le mulţumesc tuturor şi fiecăruia pentru că au devenit mai puternici în mod constant în acest an teribil, când agresiunea rusă a devenit cea mai intensă. Europa devine mai puternică datorită acţiunilor şi deciziilor dumneavoastră. Şi chiar şi atunci când au existat ezitări şi dispute, aţi găsit totuşi posibilitatea acestor decizii comune. Decizii puternice! Vă mulţumesc pentru ele.

Vă mulţumesc pentru că aţi înţeles că nu ar trebui să existe zone gri nicăieri în Europa. Nici măcar o singură parte a continentului nostru care, dintr-un motiv oarecare, să fie închisă în faţa destinului european comun, care, din anumite motive, să fie lăsată în pericol. Cursul de continuare a unificării europene este un curs fundamental de securitate.

O Europă liberă astăzi nu poate fi imaginată fără o Ucraină liberă. Vă mulţumesc pentru faptul că am pregătit împreună obţinerea de către Ucraina a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Vă mulţumesc pentru că aţi pregătit împreună o evaluare pozitivă a transformării noastre pe drumul către Uniunea Europeană. Vă mulţumesc pentru faptul că lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană în acest an va deveni un alt pilon puternic al securităţii noastre comune.

Pentru prima dată în istoria sa, Uniunea Europeană oferă o asistenţă militară atât de amplă şi consistentă precum cea pe care o primim. Împreună cu o conducere adecvată la nivelul statelor membre, această interacţiune de securitate cu Ucraina a creat un exemplu istoric pentru orice agresor. Un exemplu de ce nu ar trebui să începi o agresiune împotriva europenilor. Iată de ce agresiunea rusă trebuie să eşueze în mod inevitabil. Cât mai curând posibil!”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.