Preşedintele chinez Xi Jinping urmează să efectueze joi o primă vizită de stat - în ultimii 14 ani - în Coreea de Nord, un nou semn al unei apropieri, în momentul în care cele două ţări înfruntă presiuni din partea Washingtonului, relatează AFP.
China, împotmolită într-un război comercial cu Statele Unite, aşteaptă summitul G20 în Japonia, la sfârşitul lunii, unde Xi Jinping ar putea să se întâlnească cu preşedintele american.
La rândul său, Coreea de Nord este afectată în continuare de sancţiuni internaţionale, la un an după summitul istoric din Singapore între Donald Trump şi Kim Jong Un, care nu a permis rezolvarea problemei programului nuclear nord-coreean.
Teste nucleare nord-coreene - condamnate de China - au contribuit la o răcire atât de puternică a relaţiilor între Beijing şi Phenian, încât Xi Jinping şi Kim Jong Un, care ajuns la putere în 2012 şi, respectiv 2011, s-au întâlnit prima oară aba anul trecut.
Cele două ţări au operat de atunci o apropiere spectaculoasă, iar dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a efectuat o patru vizite în China în 2018.
Xi Jinping a promis să-şi viziteze vecinul, însă fără să anunţe o dată în acest sens.
Anunţarea unei vizite la Phenian, cu o săptămână înainte de summitul G20 de la Osaka, este plină de semnificaţii.
”Mesajul Chinei este că rămâne un actor esenţial” în negocierile nucleare nord-coreene, declară pentru AFP Yuan Jingdong, un expert în regiunea Asia-Pacific de la Univesitatea din Sydney. ”Nu putem ignora China, iar China poate juca un rol foarte important”, apreciază el.
Xi Jinping ar putea astfel să se servească de această vizită ca de o ”monedă de schimb” în războiul comercial cu Statele Unite, apreciază acest expert.
Beijingul doreşte să organizeze o vizită oficială în Coreea de Nord înaintea oricărei întâlniri Xi-Trump, iar partea logistică s-a încheiat abia luna trecută, declară o sursă la curent cu pregătirile la Phenian.
Sute de militari şi de muncitori au revopsit în ultimele zile Turnul Prieteneiei de la Phenian, care comemorează milioanele de militari chinezi pe care Mao Zedong i-a trimis să salveze forţele bunicului lui Kim Jong Un, Kim Il Sung, fondatorul dinastiei staliniste nord-coreene, de la înfrângere în Războiul Coreei (1050-1953).
Un detaşamrnt de militari purtând vestoane albe a fost văzut, de asemenea, în afara sediului Muzeului Răboiului Eliberării, un semn care pare să indice faptul că Xi Jinping l-ar putea vizita.
Xi Jinping nu se va afla pe un teren necunoscut în Coreea de Nord.
El a efectuat o vizită la Phenian în 2008, pe când era vicepreşedinte.
Însă fostul preşedinte Xi Jintao a efectuat o ultima vizită prezidenţială în Coreea de Nord în 2005.
Potrivit mai multor surse diplomatice din capitala nord-coreeană, în urma celor patru vizite efectuate de către Kim Jong Un în China de anul trecut, la Phenian exista un sentiment tot mai puternic potrivit căruia Xi Jinping era necesar să efectueze şi el o vizită în Coreea de Nord.
”Din punctul de vedere al Coreei de Nord, este timpul ca preşedintele (chinez) Xi (Jinping) să se ducă la faţa locului”, subliniază John Delury, un profesor la Universitatea din Seul.
”Ei ţin scorul şi este patru-zero”, a declarat el pentru AFP.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...