Vaccinul laboratoarelor american Pfizer şi german BioNTech prezintă o eficienţă de 95% în prevenirea îmbolnăvirii de covid-19, arată rezultatele finale ale testului lor clinic la scară mare, anunţă miercuri, într-un comunicat, această alianţă, relatează AFP.
Ele anunţau săptămâna trecută, în urma unor rezultate parţiale, o eficienţă de 90% a vaccinului lor.
Rezultatele finale sunt mai bune decât cele publicate săptămâna trecută, care arătau o eficienţă de ”peste 90%”.
Astfel, 162 de membri ai grupului căruia i s-a administrat un placebo au contractat noul coronavirus SARS-CoV-2, în timp ce în grupul căruia i s-a administrat vaccinul s-au îmbolnăvit opt persoane. Vaccinul este administrat în două doze, la trei săptămâni distanţă.
Protocolul testului prevedea evaluarea eficienţei după ce se ajungea la 170 de cazuri în ambele grupuri.
În total, peste 43.000 de persoane s-au înscris voluntar în acest test, lansat la sfârşitul lui iulie şi care continuă.
Nouă cazuri grave de covid-19 s-au înregistrat în grupul căruia i s-a administrat un placebo, iar în cel vaccinat un caz grav.
Pfizer anunţă că urmează să ceară o autorizaţie de comercializare ”în câteva zile” Agenţiei americane a medicamentului (FDA).
FDA ar putea să dea unda verde a scoaterii pe piaţă a vaccinului încă din luna decembrie, a anunţat luni un oficial de rang înalt din cadrul operaţiunii guvernamentale cu privire la vaccinuri, Moncef Slaoui.
”BINE TOLERAT”
Eficienţa vaccinului Pfizer/BioNTech în cazul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani este de ”peste 94%”, precizează alianţa în comunicat.
Acest nivel de eficienţă, în cazul în care se confirmă în rândul populaţiei, l-ar plasa printre cele mai eficiente vaccinuri din lume. El este comparabil cu nivelul vaccinului împotriva rujeolei şi este mult mai bun decât nivelul eficienţei vaccinului împotriva gripei - 19-60%.
Singurele efecte secundare observate la peste 2% dintre participanţi sunt oboseala (3,8%) şi dureri de cap (2%), ceea ce arată, în opinia producătorilor, că vaccinul este ”bine tolerat”.
Pfizer se aştepta să fie necesare cel puţin două luni de urmărire a jumătate dintre participanţi înainte să ceară autorizaţia FDA, o etapă despre care grupul ştia că urma să aibă loc săptămâna aceasta.
”Testul marchează o etapă importantă în căutarea istorică de opt luni în vederea dezvoltării unui vaccin capabil să pună capăt acestei pandemii devastatoare”, apreciază CEO-ul Pfizer Albert Bourla..
Ugur Sahin,cofondatorul BioNTech, o mică societate germană în domeniul biotehnologiei care a dezvoltat noua tehnologie - a ARN-ului mesager - de la baza vaccinului, consideră că ”acest succes ilustrează potenţialul ARN-ului mesager ca o nouă categorie de medicamente”.
Moderna, o societate americană, a anunţat luni rezultate similare - o eficienţăde 94,5% - ale unui vaccin care are de asemenea la bază ARN-ul mesager.
În ambele cazuri, vaccinurile par deosebit de eficiente în prevenirea formelor grave de covid-19, boala cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2.
Însă FDA urmează să evalueze în mod detaliat datele cu privire la eficienţa şi siguranţa celor două vaccinuri - detalii care nu au fost făcute publice de către producători.
Agenţia s-a angajat să facă acest lucru cât mai rapid posibil.
Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi alte ţări şi-au rezervat deja sute de milioane de vaccinuri Pfizer/BioNtech.
Pfizer preconizează să producă 50 de milioane de doza anul acesta - cu care se pot vaccina 25 de milioane de persoane - şi 1,3 miliarde în 2021.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...