Preşedintele american Donald Trump a pozat marţi în unificator, în discursul despre ”starea Uniunii”, în faţa Congresului reunit, însă tensiunile politice de la Washington, alimentate de declaraţiile sale inflamate despre imigraţie, au făcut acest exerciţiu anual periculos, relatează AFP.
În acest discurs tradiţional despre ”starea Uniunii”, furtunosul preşedinte american şi-a multiplicat îndemnurile la compromis, într-o alocuţiune pe un ton mai degrabă sobru, cu excepţia unui lung pasaj despre securitatea la frontiera cu Mexicul, încheiat cu promisiunea că zidul va fi construit.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 6, 2019
”Programul pe care-l voi prezenta astă seară nu este nici republican, nici democrat. Este al poporului american”, a declarat el, purtând emblematica cravată roşi, în faţa a peste 500 de congresmeni, între care numeroase femei democrate îmbrăcate în alb - un ommgiu adus centenarului mişcării sufragetelor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Împreună, putem pune capăt unor decenii de blocaj politic, vindeca rănile vechi, construi noi coaliţii”, a adăugat el, respectând destul de fidel textul de pe prompter.
”DORINŢĂ BRUSCĂ DE UNITATE”
Însă aceste îndemnuri, ale unui preşedinte care este un obişnuit al diatribelor, au puţine şanse să fie auzite de către adversarii săi politici. Cu atât mai mult, cu cât textul conţine puţine iniţiative noi.
”S-ar spune că, anual, preşedintele se trezeşte în ziua discursului despre starea Uniunii cu o dorinţă bruscă de unitate. În celelalte 364 de zile ale anului, preşedintele îşi petrece timpul ca să ne dividă”, a ironizat înainte de discurs Chuck Schumer, tenorul democrat în Senat.
O imagine încărcată de simboluri rezuma dificultatea delicatei sale ecuaţii politice, atunci când a luat cuvântul în faţa aleşilor reuniţi cu toţii - noul ”Speaker” (preşedinte) al Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi era, potrivit tradiţiei, aşezat în spatele său, în obiecticul camerelor de luat imagini. Ea a rămas mai tot timpul impasibilă.
Or democrata din San Francisco, care are vânt în pupa împotriva proiectului preşedintelui cu privire la zidul cu Mexicul, tocmai i-a aplicat o usturătoare înfrângere politică. Iar imaginea abilului negociator pe care magnatului în domeniul imobiliar în vârstă de 72 de ani îi place să şi-o promoveze a fost puternic şifonată.
După săptămânile unei stranii partide de poker mincinos, Donald Trump a cedat în faţa adversarilor săi politici şi a pus, la 25 ianuarie, capăt blocajului serviciilor federale, fără să fi obţinut vreun dolar pentru proiectul său emblematic în lupta împotriva imigraţiei clandestine.
ANCEHTE ”RIDICOLE”
Cu 21 de luni înaintea viitoarelor alegeri prezidenţiale, în care el intenţionează să candideze la al doilea mandat, republicanul a denunţat - cu o virulenţă rară în această incintă - anchetele judiciare ”ridicole” şi ”partizane”, referindu-se la investigaţiile procurorului special Robert Mueller cu privire la legături între echipa sa de campanie şi Rusia.
Pe un teren mai puţin minat, el a avansat cigre economice foarte bune şi o piaţă a muncii extrem de dinamică.
”După 24 de luni de progrese rapide, întreaga lume ne invidiază economia, armata este cea mai puternică de pe Pământ, iar America câştigă zilnic”, a declarat el.
El a declarat din nou că zidul de la frontiera cu Mexicul va fi ”construit”, însă nu a declarat, până la urmă, aşa cum a sugerat, o ”urgenţă naţională” - o procedură excepţională care i-ar permite să ocolească Congresul în această problemă.
”Imigranţii şi nu zidurile sunt cei care fac America mai puternică”, i-a răspuns, imediat după discursul său, Stacey Abrams, o femeie de culoare şi o stea în ascensiune, care i-a dat replica în numele democraţilor.
Capitolul consacrat politicii externe i-a adus aplauze inegale în tabăra sa - atât de multă nelinişte trezesc unele dintre deciziile sale.
”Marile naţiuni nu luptă în războaie fără sfârşit”, a declarat trump, pentru a-şi apăra retragerea anunţată a trupelor americane din Siria, dar şi din Afganistan, o ţară cu privire la care a evocat discuţii ”constructive” cu talibanii.
Într-un crud apel la ordine, Senatul a adoptat luni seara, cu o foarte largă majoritate, un amendament care-i critică decizia de a retrage trupele americane din Siria şi din Afganistan.
SUMMIT TRUMP-KIM ÎN VIETNAM
Preşedintele american a profitat totodată de această întâlnire pentru a anunţa şi data viitorului său summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un - la 27 şi 28 februarie în Vietnam.
În hemiciclu, contrastul era evident între republicani şi democraţi, mult mai marcaţi de diversitate în acest Congres american care afişează din ianuarie un număr-record de femei şi aleşi din rândul minorităţilor.
Un fapt remarcabil - discursul a fost întrerupt un ”Happy Birthday” cântat în cor atunci când preşedintele l-a prezentat pe Judah Samet, un supravieţuitor al atacului armat de la sinagoga din Pittsburgh, la sfârşitu lui octombrie.
”Ei n-ar face-o pentru mine”, a spus Trump într-un val de râsete.
Al 45-lea preşedinte al Statelor Unite şi-a încheiat discursul - care a durat un pic peste 80 de minute - pe un ton unificator.
”Noi ar trebui să alegem dacă ne definim prin diferenţele noastre sau dacă avem îndrăzneala să le depăşim”.
Următoarea bătălie bugetară - al cărei termen-limită expiră la 15 februarie - ar putea, însă, să marcheze o reluare a unei înfruntări politice nemiloase, până la alegerile prezidenţiale, în noiembrie 2020.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.