Britanicii şi europenii şi-au exprimat din nou ”dezamăgirea” vineri, la finalul celei de a treia runde de negocieri, săptămâna aceasta, cu privire la relaţia de după Brexit, negocieri tot mai tensionate şi cu un rezultat incert, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În momentul în care vă vorbesc, nusunt optimist (...). A invitat Regatul Unit să schimbe tactica dacă vor cu adevărat un acord cu noi”, a tunat vineri negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier într-o conferinţă de presă, la Bruxelles.

”Există în continuare azi, pentru a vă spune totul, o adevărată neînţelegere” cu Londra, a adăugat francezul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Suntem pregătiţi pentru toate oţiunile” - inclusiv de un ”no deal”, a avertizat el.

În acelaţi moment, omologul său britanic David Frost denunţa ”puţine progrese” obţinute şi a reclamat ”o schimbare a abordării UE” înaintea viitoarei runde de negocieri, la 1 iunie.

”Este dificil să înţelegem de ce UE insistă asupra unei abordări ideologice, care face mai dificilă încheierea unui acord”, a declarat el.

”Nimic foarte nou sub soare”, rezumă o sursă apropiată negocierilor la sfârşitul acestei săptămâni. Poate cu excepţia tonului discuţiilor - de această dată mai ”ferme, uneori un pic virile”.

”Tonul a crescut un pic mai mult în această sesiune”, declară o sursă europeană, care evocă o săptămână ”frustrantă”.

”Am stat pe loc, iar timpul a trecut”, din cauza lipsei unei ”viziuni comune cu privire la ceea ce suntem pe cale să încercăm să facem”, declară această sursă.

”ORBIRE”

Precedentele negocieri, la sfârşitul lui aprilie, s-au încheiat deja prin constatarea unui eşec şi lasă să planeze o puternică incertitudine asupra capacităţii Londrei şi Bruxellesului de a se înţelege, aşa cum au prevpzut, până la sfârşitul anului.

Britanicii, care au ieşit în mod oficial Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie, au intrat - până la sfârşitul anului - într-o perioadă de tranziţie, în care continuă să aplice reglementările UE.

Negociatorii urmează, teoretic, să decidă în iunie dacă prelungesc sau nu această perioadă, pentru a-şi acorda mai multe timp de negociere.

Însă Londra respinge în mod categoric această idee, în pofida faptului că pandemia covid-19 a dat peste cap calendarul negocierilor şi modalitatea acestora - exclusiv prin videoconferinţă.

”Ei par convinşi că o putem face fără (prelungire), aşadar o vom face fără. Însă este un pic o aberaţie”, comentează sursa europeană, care consideră că britanicii dau dovadă de o ”rea credinţăşi o orbire economică”.

O prelungire a negocierilor ”n-ar face decât să prelungească (...) incertitudinea întreprinderilor” şi ar implica ”noi plăţi la bugetul UE”, denunţa un purtător de cuvânt britanic la începutul săptămânii.

”Noi nu vrem (o prelungire). Nu o vom accepta dacă ne va fi propusă”, a declarat vineri o sursă britanică apropiată negocierilor.

”RUNDA DIVERGENŢEI”

Un alt punct de discordie vizează forma acordului.

Europenii cer un acord larg şi ambiţios cu privire la ansamblul relaţiei, în timp ce Regatul Unit nu cere nimic în plus în afară de un acord de liber-schimb - de acelaşi tip ca cel încheiat de UE cu Canada -, în jurul căruia să se negocieze, după aceea, mai multe texte mici, sectoriale.

David Frost consideră că astfel de acorduri ar putea de altfel ”să fie încheiate fără dificultăţi majore în timpul disponibil”.

Însă UE este pregătită să accepte un acord comercial cu Regatul Unit doar dacă acesta este însoţit de garanţii în domeniul concurenţei la nivel social, al mediului sau fiscal ("level playing field"), pentru a evita astfel ca o economie dereglementată să-i apară la uşă.

Britanicii nici nu vor să audă aşa ceva.

Această cerere europeană consituie, potrivit lui David Frost, ”principalul obstacol” în calea unui acord, deoarece Londra nu intenţionează să se lege în viitor ”de dreptul sau de normele UE”.

Cu privire la acest "level playing field", ”a fost o rundă a divergenţei, fără niciun progres”, a tranşat Michel Barnier, care denunţă faptul că britanicii reclamă ”beneficiile unui stat membru, fără obligaţiile” aferente.

”UE cere Regatului Unit mult mai mult decât altor ţări suverane cu care a încheiat acorduri”, a insistat joi un purtător de cuvânt al Guvernului lui Boris Johnson.

”Singurul punct pozitiv”, a subliniat francezul, a fost problema ultrasensibilă a pescuitului, cu privire la care negociatorii au început ”o discuţie”. Obiectivul lor este să ajungă la un acord până în iulie.

În domeniul pescuitului, o problemă ultrasensibilă asupra căreia negociatorii s-au angajat să ajungă la un acord până în iulie -, Regatul Unit a transmis săptămâna aceasta un text care-i rezumă poziţia, şi anume să aibă loc negocieri anuale a cotelor de pescuit în apele sale - ceea ce UE respinge.

”Nu putem conveni aranjamente care sunt în mod evident dezechilibrate şi contrare intereselor sectorului pescuitului britanic”, a insistat David Frost.

În pofida acestor impasuri, viitoarea rundă de negocieri este prevăzută, pentru moment, tot începând de la 1 iunie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.