Liderul unui partid belarus din opoziţie, Pavel Severineţ, şi şase membri ai formaţiunii au fost condamnaţi marţi la pedepse cuprinse între patru şi şapte ani de închisoare, declară jurnalişti prezenţila audiere pentru AFP.
Toţi cei şapte opozanţi politici erau judecaţi de la jumătatea lui mai, în estul Belarusului, cu privire la faptul că au participat la ”tulburări în masă” - o trimitere la vasta contestare a realegerii lui Aleksand Lukaşenko din 2020, reprimată dur de către regim.
Această hotărâre judecătorească intervine în contextul în care Belarusul este vizat de noi sancţiuni UE, în urma unor acuzaţii de deturnare, duminică, a unui zbor de linie Atena-Vilnius, la Minsk, cu scopul arestării lui Roman Protasevici, un jurnalist din opoziţie, în vârstă de 26 de ani, care se afla la bordul avionului Ryanair.
Pavel Severineţ, liderul unui partid creştin-democrat, o formaţiune neînregistrată, a fost arestat în iunie 2020, în timp ce aduna semnături în favoarea unui candidat al opoziţiei în alegerile prezidenţiale din august.
Opozantul, care a ispăşit deja trei ani de închisoare, în anii 2010, din cauza activităţii sale politice, este deţinut de 11 luni şi nu a putut participa la vasta contestare, din vară în toamnă, a realegerii lui Aleksandr Lukaşenko.
Alte şase persoane judecate în acelaşi proces - care s-a desfăşurat cu uşile închise, mai puţin la anunţarea verdictului - sunt activişti împotriva puterii.
Opoziţia contestă realegerea lui Lukaşenko, aflat la putere din 1994, în alegerile prezidenţiale din august 2020, pe care le denunţă drept frauduloase.
”Belarusul va fi liber”, a strigat Severineţ din cuşca inculpaţilor, după anunţarea verdictului.
Susţinătorii săi au scandat, împrenă cu el, ”Credem, putem, vom învinge” şi au aplaudat.
Video today of Belarusian activist/opposition leader Pavel Severinets, who was sentenced to 7 years in prison. He was arrested last June (prior to August elections that Lukashenko claimed he won, which sparked political turmoil. He’s chanting “Belarus will be free.” pic.twitter.com/AOe81aJUqh
— Mike Eckel (@Mike_Eckel) May 25, 2021
Regimul lui Lukaşenko este ţinta mai multor rânduri de sancţiuni occidentale, după ce a reprimat dur contestarea fără precedent, în care zeci de mii de oameni au manifestat în stradă, în 2020, imediat după alegerile din august, denunţate drept ”trucate” de către europeni.
Însă regimul Lukaşenko nu a făcut decât să amplifice reprimarea, încarcerând sau obligând să fugă în exil membrii opoziţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...